За един пробит стандарт

За един пробит стандарт

Днес се очаква ISO да обяви, че черновата на OOXML (DIS 29500) може да бъде приета за стандарт. Това ще бъде и най-големият срам за тази организация в нейната история. Оказа се, че процедурите и правилата и, колко и сложни да изглеждат на пръв поглед, могат да бъдат грозно манипулирани с известна инвестиция усилия, средства и влияние.

Въпреки няколкостотинте проблема в черновата, въпреки липсата на поне една пълноценна имплементация на тази чернова, дори от вносителите и – да, дори Microsoft нямат пълна имплементация на стандарта си – в крайна сметка след разиграване на множество ходове, хора и усилия – OOXML ще стане стандарт.

Да се обзаложим ли, че той никога няма да бъде имплементиран? Мога да се обзаложа и за нещо друго – когато дойде време за следващия договор за софтуерни лицензи от Microsoft ще се появи един министър, който ще размаха стандарта и ще каже, че ето продуктите на MS отговарят на определението „отворени“ стандарти. А много хора няма да забележат кавичките. И това вероятно няма да се случи само в България.

Победителите могат да охлаждат шампанското. Само те! Защото всички останали губят – дори и да не са го осъзнали… И срам за ISO и техническите комитети на половината свят, включително българският…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България