За майсторите и къщите

Майстор да не ти влиза в къщата е популярно българско пожелание и макар и не заради него често предпочитам сам да си правя това-онова. Става по-бавно, губя от свободното си време, но поне се получава така както искам или ако не сполуча се сърдя само на себе си и опитвам пак докато се получи.

Вчерашният и днешният ден прекарах вкъщи вместо в офиса – работих отдалечено, разбира се – но причината беше, че трябваше да се сдобия с радиатори за парно – бях се уговорил с препоръчана ми от две места фирма още преди Коледа… за миналата седмица… Но хората решиха да си удължат почивката заради снежните преспи по пътищата. Вчера беше първия им работен ден. Дойдоха, мериха, гледаха, поискаха парите за радиаторите и си отидоха, като след малко ми се обадиха по телефона, че склада им правел ревизия и не могат да ми доставят радиатори. Процедурата остана за днес. Закъсняха с един час. Имаха да сложат два радиатора и една лира и това отне около 5 часа (на двама души). Всеки радиатор се закрепва с две конзоли към стената – по две дупки на радиатор. Лирата в банята с три. Общо седем дупки. При едната дори успяха да пробият стената на банята с перфоратора, така щото другия край на свредлото се озова в спалнята. Аз, че го преглътнах преглътнах го, но поне едно извинявай да бяха казали… Поискаха си парите за монтажа и си отидоха.

Загубих два дни, няколкостотин лева и тази привечер се забавлявах да отстранявам пораженията, да почиствам и да запълвам дупки с гипс, а утре-другиден ще трябва и да пребоядисам кръпките. Добре, че предвидливо съм си запазил боя със съответните цветове. И като се замисля… май съм доволен, поне знаеха какво правят… Малко мерак им липсваше на момците за да им върви работата както трябва, но… със сигурност сам или с още един помощник щях да се справя с по-малко нерви и за по-малко от два работни дни. Макар и никога през живота си да не съм монтирал алуминиеви радиатори…

16 мнения за “За майсторите и къщите”

 1. Не пропускай при първото пълнене на радиаторите да има човек около тях, за да не направите апартамента на закрит басейн.
  Наскоро видях как в един склад мощно закачиха една камара радиатори с мотокара и ги попиляха нявсякъде, някои с разкъсани опаковки.
  Дано не са били твоите 🙂

 2. Е, ако радиаторите ще бъдат закачени за хубава каминка с водна риза, чакането и нервите определено си струват; или най-малкото – могат да бъдат пренебрегнати…. Няма нищо по-хубаво от каминка (да ти грее душата) и топли радиаторчета (да греят всичко останало) 😉

 3. Човече, ако те бяха като теб, нямаше да работят монтажници… Креативността е това, което им липсва. Затова и са смотани. Тежко е, знам че са силни думи, но това е. Хората не сме еднакви.

  Естествено, че и ти щеше да се справиш. Нищо особено не е, стига да познаваш елементарната технология на изпълнението. Ще се справиш, щото се справяш ежедневно с къде по-големи предизвикателства.

  Но и аз *основно* предпочитам да викам майстори за тия груби работи.

 4. Аз лично предпочитам сам да си майсторя из къщата. Най-малкото ми харесва да ръчкам/чукам/режа/пиля/замазвам и тн. 🙂
  Общо взето досега, това което съм виждал като „майстори“ не ми е харесвало. Като качество на работа най-вече. Както имаше един лаф: „Майсторе, майсторе. Ако ти знаех името нямаше да ти викам майстор.“

 5. предстои ми ремонт на цяла къща при това в пълен комплект започвайки от дограма, изолация и тн … още не сме започнали, а аз вече се будя нощем с кошмари. Толкова ли е сложно майсторите просто да си свършат работата качествено и навреме, ние останалите как се справяме.

 6. С баща ми построихме цяла къща (от изкопа до скелета за асми декоративни градински стенички) и довършихме и преработихме апартамент (издаден на голи стени нарочно, съседите си патиха от калпаво довършване). Без майстори, само понякога с бригади с колеги на нашите, навремето за плочите например. Вярно, стана бавно, за години, но пък когато инцидентно е стъпвал майстор вкъщи, след това с дни са премахвани вредните му следствия.

  Сега, когато правихме ремонт с жената, за някои неща сме викали „майстори“. Затова паркетът ни не е пренареден добре, шкафовете ни са монтирани накриво, доста теракот кънти кухо без лепило отдолу. Халал да им е, но ако имах възможност да си купувам свои си инструменти, нямаше никога да стъпят вкъщи.

  Майсторите suck. Това си е правило, и не стига че ти вземат повече пари, ами и отношението е едно такова „оф, колко много работихме, те парите са малко за това, ама айде от нас да мине“ и като направят едно нещо, развалят три наоколо. Майстори — само в краен случай. 😉

  Та дано всичко стане ок в апартамента, ти от толкова време го обгрижваш, пожелавам лошите майсторски емоции да са в минимум 😉

 7. Ами цяла зима нищо не съм пипал 🙂 Още малко дреболии останаха. И само за плочките и радиаторите разчитах на майстори. И за друго май не се сещам да ми трябват… може би за климатик през лятото само, понеже е добре да си го поддържат и наглеждат тези дето са си го монтирали.

 8. Странно, но аз се сещам за двама найстори, които са ми скрили шапката – работят ужасно бързо и ужасно прецизно. И почти винаги работят сами. Без разни чираци и помощници, които да им се пречкат из ръцете.
  Друг е въпроса, че от толкова майстори, строители и зидаро-мазачи се сещам само за двама такива…

 9. Миналата година си сложих локално парно като общо взето случайно намерих една фирма. Монтажистите от фирмата направо ме шашнаха, за 2 дена по 2-3 часа работа, монтираха 8 радиатора и 2 лири, прокараха тръби из цялата къща и сложиха котлето!!! Тогава направо ми върнаха надеждата че у нас някой може да работи и знае как.

  Отгоре на всичко отказаха да пият по бира, понеже били на работа/беше юни и доста топло/, и единствено си поискаха едно жише вода!!!

 10. Ами Йовко, явно този път не си случил с майстори, защото на вилата един майстор сложи радиаторите и камината за по-малко от две седмици. А като капак за два дни успяхме да очистим с баща ми. За мен това е майстор – малко цапа, а си върши работата при това качествено.

 11. Помня един майстор, който всичко си направи както трябва – дойде една сутрин, не помня сам ли беше или в последствие си заминаха другите, монтира нова входна врата, ИЗЧИСТИ СИ, взе парите и замина.

 12. Преди 2 години, за една студена зимна ваканция извиках „майстори“. Ха, днес, ха утре.. другата седмица След повече от седмица ми дадоха един списък – без части не може. Накрая се свързах с други, разказах им всичко. Момчетата дойдоха на обяд, видяха какво съм накупил и хукнаха по магазини и складове. Към 23 чеса имах 3 радиатора, лира, водна риза за камината, воден разширител, топла вода в банята и кухнята, джипиес и помпа. Всичко това тръгна от първия път и без нито една капчица вода!

 13. Съжалявам, но няма да позволя публикуване на координати на хора без тяхното съгласие. А няма да позволя и публикуване на координати на хора с тяхното съгласие, понеже пък това си е реклама, а този сайт не е табло за обяви 🙂

  Има други места за тази цел.

Вашият коментар