За ССС, пътят, истините и живота…

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

 1. Йовко, много добра снимка на ситуацията, благодаря като твой читател ;)

  Искам само да допълня, че все пак статията ти носи доста обидено от ССС настроение, а не би трябвало. Всички в ССС ценят усилията ти. Всъщност причината да ти изпратя този коментар е, че даваш именно твоята гледна точка, а огромна част от информацията за ССС е „заключена“ в закрития списък на членовете. Външен човек трудно може да достигне до подобна на твоята тук подробна картина сам. Да, това е проблем, но сам знаеш, че има хора в сдружението, които винаги са били против този затворен списък. Като изваждаш прането откъм твоята страна на пералнята, се „нарушава баланса на силата“ ;) За мен визията е много ценна, притеснен съм за несведущия читател…

  Успех с новата OPF, вярвам знаеш, че го пожелавам искрено! ;) Иначе за констатациите в статията си прав… Приеми коментара ми като помощ в това „излизане начисто“ и запазване на добрия тон в общността ;)

  Аз самият имам голям проблем за решаване, именно участието ми в ССС, макар явно да съм по-скоро от въпросните с „комплекс на абсолютна демокрация“.
  Моята пък преценка е, че освен OPF, има нужда от още една организация (не говоря за ССС) и вярвам, че в скоро време и тя ще се появи и заработи.

 2. Ясене, благодаря за коментара! Не съм обиден – има разочарование и няма смисъл да го прикривам – това са три години от живота ми – три важни години и не може да не ме боли за някои неща, но не съм обиден :-)

  И в никакъв случай не искам да правя черен PR на ССС – наистина в никакъв случай. Знам, че си искрен във всичко, което казваш! Ще стискам палци и на ССС и на новото нещо ако има такова и когато го има. Мисля, че вече написах, че първото, което ще направи OPF е да предложи споразумения за партньорства със ССС и други организации и това ще се случи още тази вечер на първото заседание на УС на OPF. С каквото мога бих помогнал на ССС, но вече наистина отстрани. Иначе ССС може да разчита на подкрепа и съдействие винаги и за всичко.

  А не се сещам как да извадя другата страна на пералнята – всеки от вас има блогове – може да сподели това, с което не е съгласен или пък това, което него го боли. Това е наистина само моята едностранчива гледна точка, но нямам как да разполагам с друга.

 3. Йовко, никога не съм предполагал, че има два лагера в ССС. Сега вече разбирам разочарованието ти, на практика организацията се е крепяла на крехък баланс – нещо, което аз не съм усетил. На мен ми е изключително мъчно за Сдружението и не исках да става така. „Свободата в буркан“, както я определяш, е на практика всичко, което имаме. Нека се опитам да обясня по-просто преди вече прокрадващата се усмивка да е озарила лицето ти.

  [Говорим за IT бизнеса]
  В световен мащаб свободния свят непрекъснато отвоюва цели хектари земя. Някои компании като Canonical не вярват все още в свободния пазар и използват собственически средства, други пък се страхуват и правят измислени лицензи, за да си оставят вратичка. И без всички нас след няколко години ще се говори за несвободния софтуер като спомен от миналото, като едно иго, което светът е отхвърлил. И това ще стане именно поради по-добрия модел, описан така добре от ESR. С повече труд това ще стане и у нас и ще може всички IT специалисти да си работите работата с удоволствие. Да не забравяме все пак, че повечето хора, които се включват като доброволци, се „хранят“ единствено и само от идеята.

  [Говорим за света]
  Сигурен съм, че и ти виждаш, че в света има критична грешка – не може да има такъв свят, той непрекъснато се поляризира, това е свят, изграден от омраза. Вече няма как да се поддържат изкуствени конфликти и затова ни насаждат общ враг – „тероризма“. Правят и някакви изкуствени фондове за наводненийца, които сами сме си причинили. Още няколко десетки години по този начин и човечеството няма да го има. Ако приложим модела от нашия свят, добротата и доверието, ако всеки се впрегне да работи това, което умее и желае, ние ще разрушим империята отвътре. Да, империя е, поне така я виждам от моето работно място. Политиците, на които пишем писъмца, са едни много добри бизнесмени, познаваме се лично с доста от тях.
  Забрави за миг, че си IT специалист. Представи си, че си хлебопекар. Или не, представи си, че си циганин. Няма много възможности в живота, нали? Всеки циганин, обаче, е добре дошъл в нашата общност, ще го научим да комитва веднага.
  Това е истинската толерантност, това е и борбата, която трябва да водим – борба против овцедушието, омразата и конформизма. Тя се води само с противоположните оръжия – любов, доброта и доверие, това е идеологията на движението за свободен софтуер.
  ССС трябваше да отстоява тези ценности без нито секунда колебание. Мен даже не ме интересува и софтуера – аз съм най-обикновен потребител.

  Един ден ще мога да се разхождам из пещеричките на Афганистан и да прегръщам моя приятел Осама.

  П.П. Интересно ми е защо мислиш, че Linux е операционна система?

 4. Хората наричат Linux операционна система, така както предпочитат името аспирин, а не го наричат някаква си киселина, или вода вместо някакъв водороден кислород. Факти просто… И това не значи, че не ценя GNU, напротив. Темата, която дискутирам тук е друга и приемам твоята теза, уважавам я и се радвам, че има хора като теб, които я пазят. Наистина! Както мисля, че има нужда от хора като мен, които могат да си позволят някоя неточност, за загърбят някой детайл, но пък да достигна до по-друг тип хора, които са много, а често имат и по-голямо значение или поне с нищо не са по-безполезни от посветените. И ако осъзнаем тази си взаимна допълващост ще сме по-силни и полезни.

 5. Йовко: Имам резерви към новосъздадената фондация – изявявал съм ги и преди. Но съм склонен да й дам възможност да се докаже в очите ми.

  Желая й успех от сърце, и нямам проблем с това да работя с нея, и да търся партньорството й за проектите, които имам. И ако тя опровергае съмненията ми, и ми покаже колко неправ съм бил, ще бъда истински щастлив – и с удоволствие ще призная грешката си. Дано това стане!

  Ясен: Ясене, моля те, нека задържим малко с още едната организация! OPF тепърва ще се докаже какво е, и не е ли това, което търсиш. ССС също ще се промени, и може да се превърне в това. Ситуацията е динамична, нека видим какво ще донесе.

  Дай на нещата шест месеца, светът няма да свърши за тях, а ще сме много по-наясно! Ако ли се окаже, че наистина има нужда от друга организация – аз ще съм вторият след теб, който ще я подкрепи с удоволствие, и ще работи за нея.

 6. Йовко,
  когато се съгласихме да помогнем за Опенфест 2005 не беше, за да получим благодарности. Направихме го, защото вярваме, че е нужно да се популяризират идеите на свободния софтуер и на софтуера с отворен код.

  Що се отнася до „затворения“ списък за членове на ССС – вие така сте си решили още преди години. Ние в ISOC.bg решихме друго и на сайта ни можеш да прочетеш всичко, което сме правили и правим. И в единия, и в другия случай винаги се намират хора, които се опитват да скапват нещата. Моето лично правило е да не обръщам внимание на такива хора. Или, както казвах едно време в авто-респондера: „Ако вие не ме харесвате, то почти сигурно е, че и аз няма да ви харесам“.

  Успех на новата фондация и знай, че винаги ще помагаме за общото добро дело!

 7. Знам, Вени, но е нормално да благодаря! Григи, благодаря и на теб за кредита на доверие.

  Между другото на първото си заседание снощи УС на ФОП реши да предложи на партньорите си в България, които припознава на прима виста да подпишат принципни споразумения за сътрудничество със Сдружение „Свободен софтуер“, Интернет общество, Центъра за култура и дебат „Червената къща“ и Центъра за медийни изкуства „Интерспейс“, които ще бъдат подготвени идната седмица и изпратени до партньорите ни.

  До десетина дни ще се опитаме да пуснем и сайта, където постепенно ще започне да се появява и информация за проектите, с които стартираме. Срокът е амбициозен, но дано не го просрочим много…

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: