Защо снимам в RAW?

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

 1. браво, йовко! ще давам статията ти като линк вместо да се опитвам да обяснявам, защо е несериозно човек да снима в джепег. понеже мнението е доста разпространено, както сам знаеш. и понеже блога ти го четат доста хора, занимаващи се с линукс, се надявам че получават доста добре поднесена информацията.

  иска ми се да добавя в точките
  – възможност за чистене на цветния шум и шумът като цяло, на много ниско ниво, още преди да бъде отворен графичен файл от роу файла
  – възможност за корекция на хроматичните аберации и винетирането
  – възможност за прилагане на дадени настройки върху директория файлове. примерно ако си направил замерване със сива или цветна карта за по-добър баланс на цветовете. това ти пести време в обработването на еднотипни кадри.

  най-важния плюс за мен лично е точно възможността за корекция на белия баланс на апарата. особено като снимаш на изкуствено осветление или по тъмниците навън.

 2. много добре обяснено, поздравления!
  въпреки че от 2 години снимам на RAW [а последната година всъщност повече на филм ;)], пак ми беше интересно да прочета написаното. :)

 3. Йовко статията ми попада едва днес и е супер! Аз също съм почитател на НИКОН и ще се радвам да се свържем за евентуални уроци.
  Поздрави

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: