Zeiss F-mount (ZF)

Zeiss F-mount (ZF)

Малко преди нова година в секцията за обективи на сайта на Carl Zeiss се появи съвсем небрежно банер, който представляваше снимка на папка с надпис „ZF – top secret“ и прикачена към нея ръкописна бележка с надпис, който гласеше, че скоро милиони SLR-фотографи по света ще открият нови хоризонти. Подробностите щели да бъдат разкрити идната сряда. Това е стар рекламен трик и се нарича teaser. Нищо ново… Новото е, че в мрежата този номер не минава… Няколко часа по-късно слуховете и коментарите, че ZF навярно означава обективи на Цайс (на латиница се пише със Z) за Nikon-ския F-байонет.

Само в първият момент този слух изглеждаше невероятен. Zeiss е легендарен производител на обективи за средния и 35mm формат фотография, а така също за кино и видеокамери, индустриална и медицинска оптика и какво ли не… Zeiss е легенда с двувековна история, а в наше време е традиционен производител на обективи за Rollei, Hasselblad, Contax, Sony и други.

Всъщност историята с днешната новина навярно е свързана именно с Contax – името на легендарната 35mm камера (появила се през 1930 година) която донася на тогавашната фирма Zeiss Ikon от Дрезден славата на лидер. В наши дни дълги години Kyocera и Carl Zeiss заедно продаваха успешно камери с марката Contax. До миналият април 2005, когато Kyocera се отказа да прави и продава повече Contax. Нормално е Zeiss да потърси нови пазари, към техните обективи винаги е имало маниакален интерес и в миналото, и в наши дни.

В същото време още в първата десетдневка на новата година Nikon обяви, че прекратява производството на филмовите си камери, както и на почти всички ръчно-фокусни обективи, при това не само за 35мм формат, а и за голямоформатната фотография и се съсредоточава изключително в цифровия бизнес. Дали е случайно, че Carl Zeiss е изключително силен играч в средния формат?

Днес картите бяха свалени на масата – Zeiss обяви, че възнамерява да произвежда обективи за Nikon F-байонет и веднага бяха оповестени и първите модели – Planar T* 50mm/f1.4 ZF и Planar T* 85mm/f1.4 ZF (предните два обектива на снимката). Първият ще се появи и в модификация на universal SLR-mount (ZS) – т.нар. М42, който с помощта на преходник на практика се цели към пазара на Canon. Разбира се, че обективите са съвместими и с цифровите и лентовите тела.

Злите езици твърдят, че Zeiss са преговаряли с Canon за производството на същите обективи за Canon, но последните са отказали. В същия момент press release-а на Zeiss от днес е толкова ласкав за Nikon, че няма как да не предизвика съмнения за предварително договорено неявно разпределение на територии. Не по-малко ласкаво е и съпътстващото интервю.

Ходовете приличат повече на синхронизирани действия, отколкото на случайност – Nikon се оттегля от една ниша, в която много бързо се появява играч с легендарна слава и опит. Всъщност дори и всичко да е случайно новината е повече от добра за всички. От новите обективи на Цайс ще са заинтересувани доста притежатели на Nikon, особено ако са позиционирани правилно ценово, което няма да е лесна задача. Интересното е, че напоследък Nikon мести производството на обективите си Nikkor от Япония в Китай за да намали себестойността им откъм производствени разходи, а днес Zeiss декларират, че ще правят ZF-серията в Япония, вместо в Германия поради същите причини.

Скоро се обещават и нови обективи в серията, като на разни снимки, които днес плъзнаха из мрежата, каквато е и тази от началото на този текст се забелязват вече кои ще бъдат, макар и официално да липсва информация (тийзърите продължават). Двата задни обектива на въпросната снимка се разпознават като Makro–Planar 60mm f/2.0 ZF и Distagon 35mm f/2.0 ZF.

В същия момент Zeiss се явява много сериозна конкуренция дори и на скъпите читави автофокусни обективи на Nikon, макар че трябва да се появят първите отзиви на реално пробвали обективите хора. Така или иначе днешният ден бе интересен, а предстоят очевидно още такива.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България