Житейски сметки

The bill През уикенда бях на гости у Здравко и Валентина. Най-накрая видях и Ния. Вече е едно голямо човече и според родителите си с характер, но моето присъствие нещо го ошашка и хлапето беше съвсем кротко и тихо. Не знам защо повечето малки деца стават много сериозни в мое присъствие – страшен респект, страшно нещо. Само през първия половин час обаче. След което обикновено ми се качват на главата и следва моя ред да се ошашквам как да ги укротя.

Не знам защо се сетих за Владо Герджиков като видях Ния и неговата прословута фраза „Аз съм направил две истински неща, които имат смисъл в живота ми“, имайки наум хлапетата си.

Същия ден си забравих в къщи мобилния телефон, подобно на Пейо – явно тази разсеяност е заразна. За първи път от зимата на 1999-та година насам, когато си купих първия GSM оставам цял половин ден без телефон. Усещането беше неприятно в началото, сякаш ми липсваше някаква част от тялото, но в първите два часа успях да увладея тиковете на ръката си да посяга към колана, където обикновено стои калъфчето на телефона ми, а след това с леко странно усещане започнах да се чувствам много спокойно. Голямо спокойствие! Никой да не може да ти прекъсне мислите или изреченията. Ще трябва да го прилагам този номер със забравянето и занапред.

За жалост наистина се оказва, че твърде много разчитам на някаква електронна играчка в ежедневието си и в отношенията си с другите дори. Замислих се колко пъти предположението, че човека отсреща непременно следва да си вдигне телефона ми е проваляло плановете, настроенията или понякога е достатъчно някакво осакатено тълкуване на някакъв странен SMS.

Преди да се прибера напазарувах в новата „Фамилия“. Какво бе учудването ми, когато прибирайки се в къщи открих, че никой не ме беше търсил. Дали ако телефонът беше с мен щеше да се случи същото…

7 мнения за “Житейски сметки”

 1. Като видях този бон, се сетих за един лаф от една детска книжка, който лаф запомних навремето (цитирам по памет, забравил съм коя беше книжката):

  При вида на орлите, малкото прасенце се скри под масата. После сподели: „Имам чувството, че очите им проникват чак в стомаха ми и виждат какво съм си откраднал за вечеря!“

  С тоя касов бон направо се почувствах като онези орли :).
  Че и Плейбой се вижда, ц ц ц… Я вземи да пратиш малко солети насам, ама от „истинските“ – нашенски. Веси умира за тях (без майтап – това е една от заръките, които тя отправи на нашите като идват скоро).

 2. Дай адрес и кажи марката солети и нямаш грижи. Аз лично предпочитам „Хрус-хрус“ от Разград. Иначе, аз какво да направя като от съвременните магазини можеш да си купиш едновременно субпродукти, готова вечеря, и между другото козметика, презервативи, някой DVD плейър (вече са под 100 лева), компютър (например в Билла), че какво остава за Playboy…

  Освен това някой да е твърдял, че това е моята сметка 😉

 3. 🙂
  Мерси за подемането на идеята за солетките – трябва да разуча дали е възможно и ще ангажирам някой роднина :). Ти и без това си доста зает, за да правиш износ на местни солети. Но голямо мерси, все пак!

  За това какво може да си купиш от местните супермаркети тук – онзи ден видях Canon EOS300v за ДКК 1999 (около ЕУР 270). В супермаркета, дето си купувам салама и бирата.

  БТВ, какъв е тоя 300v? И доколко се различава от това, дето съм свикнал да приемам за Canon EOS300 ?

 4. Класиката е Canon EOS 300 – познат под псевдонима Rebel – класически филмов огледално-рефлексен апарат някъде от горния рафт на полупрофесионалните SLR-и – демек за запалени любители. Аналогът му е горе-долу това, което аз притежавам, но от другия (flame mode on – по-добрия – flame mode off) отбор – Nikon F65 (N65). Съществува и в малко поевтинен вариант като EOS 3000 (съoтветстващ на Nikon F55).

  Не случайно и опита на Canon в полупрофесионалния цифров сегмент беше наречен EOS 300D или Digital Rebel, с който атакуваха D100 на Nikon, но последните път репликираха с D70…

  Подозирам, че това, което си видял е някаква модификация на филмовата класика EOS 300 и ако си търсиш филмов апарат хич не се чуди. Цената вече наистина е такава, въпреки че за 30-40 евро отгоре би могъл да намериш и Nikon F65, който аз лично предпочетох навремето, но това вече е и малко въпрос на мания…

  За Canon EOS 3000 или Nikon F55 не бих те засилил… Не че са лоши, но разликата в пари съответно до EOS 300 и F65 е толкова малка, че е тъпо да вземеш по-слабата играчка. EOS300 и F65 имат почти всички благинки на високия клас, като не им са махнати и облекченията в живота за простосмъртните любители и според мен са перфектен балансиран избор за запалени любители…

 5. Баси, като се замисля за някакви си 300 евро си купуваш велико творение… ама наистина велико… а за същите пари от цифровия свят в момента си купуваш едно нищо…

 6. Мерси за консултацията. За жалост няма да се възползвам от нея, защото аз всъшност ако ще сменям – ще сменям цифровия. Просто се обърках в преценката си, че това е цифров EOS 300. Но Ира ми обясни дребната разлика, а и аз като се взрях с по-умен поглед в (датската) оферта разбрах.
  Аз по принцип „душа“ (не казвам търся, щото още не търся, при мене обикновено търсенето е много, много кратко) за нов апарат, но искам да е „голям“, т.е. – не искам повече сапунерки – АМАН от тях 🙁 !
  Та тази оферта ми се видя без пари за цифров EOS, ама явно хората не пасат трева и тук :).
  Мерси пак за консулта, и като опре нож о кокал (предполагам – преди лятото на 2005) – пак се разбуня нашият изследователски дух за търси – предполагам, че дотогава и цените ще са по-така-човешки!
  Колкото до аналоговата форография – тя е за фото-артисти или маниаци. А аз просто искам да щракам, но да щракам поне по-свястни снимки, а с една сапунерчица и най-добрия да си (а аз не съм), пак няма да стане. Поне с по-голям и шанса ми е по-голям (ей, това е за апарати, някоя мома да не си помисли нещо!)

Вашият коментар