Живи ли са живите бактерии?

Вчера с Юлия се заприказвахме за млякото, което е похапвала в Индия и си спомних за истинското мляко, което обичах като малък, когато можех да прекарвам около месец от лятната си ваканция из Родопите. Говоря за кисело мляко, никога не съм си падал особено по прясното. Не знам и колко от съвременните хора изобщо някога са опитвали истинско мляко, но със сигурност повечето си го пазаруват от магазина – обработено, опаковано, с ниска или висока масленост. И аз включително…

Наскоро в магазините откъдето се прехранвам забелязах мляко в някаква нова шарена опаковка, на която бяха изписани любимите на всички млекопроизводители фрази, а именно – без консерванти, натурално и т.н. Пробвах го, допадна ми вкусово и от време на време си го купувам. Нямам някаква любима марка мляко, а по-скоро нещо като Top 5 списък. И понеже не обичам да пазарувам всеки ден – обикновено купувам по две-три кофички, които пребивават в хладилника ми.

Заради отминалите празници около десетина дни не бях в София. Като се върнах се оказа, че в хладилника има забравена, неотворена кофичка с мляко, купена преди Коледа. След вглеждане в обозначенията по нея всъщност се оказа, че по някаква причина тя е забравена от още по-отдавна, понеже датата, преди която е трябвало да бъде изконсумирана беше 4 декември 2007. Преди около месец. Това, което ми направи впечатление обаче бе, че капачката му дори не се беше понадула, нищо… И в този момент пак ми се набиха в погледа надписите без консерванти и за натуралната естествена закваска… Отворих го… Нищо… Изглеждаше идеално. Малко отцедена водичка отгоре, но иначе супер. Взех малка лъжичка и вкусих от повърхността – прекрасно, точно все едно току-що съм го донесъл от магазина. Пак погледнах датите – няма грешка – използвай преди 4 декември 2007. Трябваше да правим нещо с мляко и реших да го използвам, понеже не ми се ходеше до магазина, но приятелката ми нададе вой и аз го върнах в хладилника – вече разпечатано – с перверзната мисъл в главата, че въпреки това ще го изям заради експеримента. Всичко това се случва някъде около нова година….

Вчера (всъщност в сряда вечерта), след като още поне два дни беше стояло отворено в хладилника – реших да си направя теста, макар на собствен гръб такива опити да не са най-добрата идея – и да изям млякото. И нищо. Същия прекрасен вкус, сякаш току-що е купено… Вече повече от 24 часа няма никакви последствия за мен и храносмилателната ми система, а обикновено стомахът ми е чувствителен към странни млечни субстанции. Тази дали беше млечна нямам намерение да споря, но си беше вкусна и съвсем като истинска.

А онова мляко, което в Родопите даваха кравите едно време се разваляше за няколко часа… пак с натурална закваска и без консерванти… А днешните бактерии никакви ги няма нещо – или са нов модел, които спят зимен сън…

19 мнения за “Живи ли са живите бактерии?”

 1. Съвременните кисели млека, които не се развалят лесно са нормално, но след като стане млякото бактериите се избиват. Затова млякото не се вкисва след 2 дни. Няма консерванти. Киселото мляко не се разваля, то вкисва когато не са избити бактериите защото процесите си продължават. Така че не се бойте от тези млека. Те не са опасни. Но не са и полезни :), защото именно бактериите са тези, които трябва да хапваме и ни помагат на стомахчетата. По принцип трябва да има и такива млека, и трябва да имат специално обозначение. И те са по-скъпи от другите. Лично аз не съм виждал тъдява. Най-добре е да си подквасва човек сам ако има желание. До колкото знам се продава закваска за кисело мляко. Има 2 вида бактерии, едните придават по-кисел вкус, а другите по-сладникав.

 2. Ами то ясно го обяснява човека с ник IcoBgr – бактериите са избити и по този начин в мразовитата среда на хладилника няма как да се зародят нови, които да вкиснат млякото. Купи си прясно мляко в тетрапак – сложи си го отворено нейде – и пак ще остане относително прясно…

 3. Ясно, че са избити, бе хора… ама като напишат на кофичката кои са бактериите, човек би следвало да очаква, че са вътре в кофичката, а не че са останали в мандрата, на някой от етапите на производство. Иначе както ми подсказа преди малко един колега, ако някой пробва да подкваси за домашно приготвяне с кисело мляко от магазина не се получава (пробвал съм – наистина не става), а по селата си подквасват мляко с мляко…

 4. Напоследък по-голямата част от храните са „менте“, не само киселото мляко. То със зеленчуците да не е по-различно. Едно време (когато бях относително малка) нямах търпение да дойде сезона на краставиците и доматите и да хапвам салатки. Сега вече през 90% от годината не можеш да си намериш хубави и най-вече вкусни зеленчуци. Доматите са като някаква пласмаса, безвкусни и не се развалят. Но виж за сметка на това картофите, които едно време ако си вземеш един чувал от пазара може цяла зима да караш, сега се развалят понякога за 2-3 седмици.

 5. До колкото знам, повечето млека, които се продават се правят с някакви „европейски“ щамове бактерии, които не са вредни, но не са и полезни.

  Мляко, направено с Lactobacillus bulgaricus трудно се намира вече, освен по селата, където хората сами си го произвеждат.

  Май българско кисело мляко скоро ще може да се купува само в Япония, докато продължим да изнасяме щамове за там – знае се че въпросната бактерия вирее само в ограничен регион.

 6. Аз съм болен на тема кисело мляко не само защото съм от поколение отгледано с истинско още от първите месеци като бебе, но и просто защото ми харесва. Преди години ежедневната ми дажба беше между 1 и 2 кила и ако сега съм я намалил то е само защото много трудно се намира кисело мляко ВЪОБЩЕ.

  Особено покрай масовата Данонзация. Преди години на Данон им бяха забранили да си наричат продуктите „кисело мляко“, но тихомълком пак започнаха да го правят.

  От доста време насам купувам предимно Герма в оранжевата кофика от по 500 грама. 500 !! Както едно време! Поболях се като намалиха грамажа на 400! Също като с бирата по-малко от 500 на едно сядане ми е трудно поносимо.

  Та тази Герма определено се вкисва като поседи отворена особено извън хладилника. Е не е за няколко часа като истинското, но все пак …

  Интересното е, че Герма се произвежда от Бор Чвор, но е много по-добро поне според моите критерии.

  Иначе най-вкусното кисело мляко съм ял високо в Рила над хижа Грънчар при едни кравари. Цял живот ще помня картинката последния път (преди 10-на години) като ги питахме дали има. Жалко, че нямах фотоапарат. Отговорът беше:

  – Чакай да видим дали е станало.

  И човекът отиде до една кофа от онези поцинкованите сложена в калта между кравите и покрита с парче черга …. Повярвайте ми не само по-вкусно, но и по-здравословно кисело мляко от това едва ли има. Това което ядат, пият и дишат кравите там на над 2000 метра в Рила няма нищо общо с кравефермите …

  Апропо като иде реч за продукти „без консерванти“ от доста време купувам големи количества едни натурални сокове на които пише „hohes C“‘. Унгарски са и са единствените които съм виждал да се вкисват като ги оставиш отворени извън хладилника!

  За Много Години!

 7. Нито една марка кисело мляко няма бактерията, защото производителя спестява много пари с „вечното“ мляко от дистрибуция, доставки и т.н.

 8. аз също отдавна не съм хапвала истинско кисело мляко, а обичам.
  преди години, когато бях мъничка, баба ми квасеше и носеше вкъщи. еднственото, което не успявах да ям по това време беше каймака, но така или иначе нашите го обичат и аз нямах проблеми 🙂
  сега си купувам Верея, гледам поне да е по-гъста консистенцията, а не айран.
  В германия продават Йогурт, в същите стъклени бурканчета от 500гр, което наистина имаше вкус на мляко, странно ще прозвучи сигурно. Но действително си възвърнах вкуса към млякото оттогава. За съжаление няма как да си го купувам в момента.
  Тук млеката могат да стоят с месеци и нищо да не се случва. По същия начин една Активия стоя близо 2 месеца и накрая нямаше никакви промени – изядох я, и на мен нищо не ми се случи.
  Ако имате възможност опитайте биволското мляко, което продават на връх Шипка. Не зная всъщност дали още го има.
  Соковете Hohes C са най-прекрасните натурални сокове за мен. Вярно, че в Германия бяха едни от най-скъпите, но реално си заслужаваха цената и се усещаше изцедения плод.
  А защо всичко тук се променя така драстично? 🙁

 9. Аз имам известен опит с киселото мляко на Данон от преди 2-3 години. Това е едно от най-трайните млека от гледна точка на това колко издържа без да се развали отворено. На пръв поглед на човек веднага му идва на ум, че е пълно с консерванти, изтрепани са му бактериите и др. Факт е обаче, че в продължение на повече от година си заквасвахме кисело мляко със закваска Данон – директно 2 лъжици кисело мляко на 1 литър прясно краве мляко (но истинско, получено от крава, а не от рафта в магазина 🙂 ). Заквасва си се без никакъв проблем и аз лично не мога да усетя разлика между новозаквасеното мляко и оригинала, а при това заквасеното мляко има също невероятно голяма трайност. Та моят извод в случая е, че Данон ползват много чисти и селектирани бактериални култури за да си правят млякото.

  Наблягам на факта, че това е мой реален опит, а не някакви измишльотини.

  P.S.
  Сега прочетох отново статията от линка, който е дал Любо и ми направи впечатление, че годните живи колонии в Данон са Streptococcus thermophylus, а живите Lactobacillus bulgaricus са под критичния минимум. Това може би наистина класифицира млякото на Данон като нещо маааааалко по-различно от класическото българско кисело мляко…

 10. Здравей Йовко,
  За много години!
  Скоро гледах едно предаване с един професор по медицина, та той си беше направил труда да изследва киселите млека предлагани на нашия пазар. От цялото многообразие на пазара само пет марки са имали истинската бактерия. За съжаление от телевизията не му позволиха да каже марките, за да не прозвучало като реклама. Така че всичките така наречени кисели млека са си просто тип кремчета.

  Аз си спомням вкуса на млякото от времето, когато моята баба го правеше, няма нищо общо със сегашното.

 11. Даа, млякото на баба..(не онази марка, ами на моята си баба!) – беше нещо невероятно вкусно, но за съжаление „беше“.. Не ми се е случвало от бая време насам да си похапвам такова и сега като се сещам, направо ме хваща носталгията по едно време (а то н беше чак толкова отдавна все пак)…когато бях при баба на вилата на Сиври баир и тя вземаше прясно прясно мляко от съседите, които имаха крави. Няма по-вкусно нещо! После баба го вареше и една част от него заминаваше за отрицателно време, а другата баба я подквасваше и правеше най-вкусното кисело мляко на света!:)Спомням си как стоях и баех на завитите с хавлийки бурканчета, за да втасват по-бързо :)))
  По същия начин стояха нещата и със зеленчуците от градината. Имаше всичко и по много… и наистина си бяха зеленчуци, а не някакъв….натурално идентичен продукт… Защото тогава ако нещо миришеше, изглеждаше и на вкус беше като магданоз, то за в днешни времена – не съм сигурна…
  А за уникално издръжливите кофички с нещо вътре, дето прилича на кисело мляко, ама нее… За съжаление днес почти всико е на тоя принцип..Скоро ми се случи да гледам едно клипче по горе-долу същата тема, само че ставаше дума за картовките на McDonald’s… – Ударника на групата – близо месец без следа от разваляне!
  Стана ми много, много гадно.
  За съжаление нещата стоят така: ако днес човек иска да води здравословен начин на живот или трябва да живее на село, или да е много добре финансово обезпечен, че да може да си позволи истинска селска храна.

 12. Дааа! „Циливилизация“ както му казваха в една пиеса от времето на онова натуралното мляко. Няма начин – на там ще се върви. Хората, които го произвеждаха това мляко вечи ги няма, или скоро няма да ги има. Всички дойдохме в града. И сега хората, които искат да ядат мляко, а не си го правят сами са повече. Някой ще трябва да им го направи, но и пари ще трябва да изкара, а и ще трябва и по-дълго да издържа без да се вкисва, че иначе кой ще го купи. Бе „Циливилизация“, урбанизация и всякви там „ации“.

 13. Доста хора отбелязват, че с пастьоризация, консерванти, и други технологии за увеличаване на трайността някой изкарвал пари, а никой не споменава, че по този начин действително намалява риска от хранителни отравяния.
  Дали смятат, че сигурността на храните е от Бога дадена и няма нищо общо с „циливилизацията“? Или че двете неща не са свързани?

 14. Веднага се сетих за „Сбогом, и благодарим за рибата“ от Адамс, а именно…

  Артър се събуди в прекрасно настроение — чувствуваше се чудесно, напълно баснословно ободрен, радостен от това, че си е в къщи, изпълнен с енергия и доста разочарован от откритието, че е средата на февруари.
  Той отиде с танцова стъпка до хладилника, избра трите най-малко рошави неща, сложи ги в една чиния и ги огледа детайлно в продължение на две минути. Тъй като те не направиха опит да се раздвижат през това време, той ги кръсти закуска и ги изяде. Между другото, те убиха един вирус, който той беше донесъл преди няколко дни, без да знае, от Фларгатонските Газови Блата, който в противен случай щеше да убие половината население на Западното полукълбо, да ослепи останалата половина и да направи всеки психопат и стерилен, така че Земята извади късмет.

  А за млеката и храните – аз съм песимист за всичко което е ‘подобрено’ по един или друг начин. Да, на днешните храни пише ‘без консерванти’ или други химии, ‘естествени оцветители’, имали незнам си какво полезно вътре и прочие, повече време издържало… Мисля, че която и да е ‘много много подобрена храна’, не може да се мери с нещо гледано естествено, дори и не преминало всички санитарни проверки, пастьоризации и други.
  Разбира се, това не значи човек да се хвърли по селските пазари и да купува месо и мляко от където и да е, а и не може да си гледаш крава на терасата :), затова трябва да се правят компромиси.

 15. Здравейте и за много години!

  Наистина днешните бактерии хич ги няма! Аз пък в хладилника имах един буркан печени чушки, отворен някъде в края на ноември. Все забравям да го сложа на масата, а пък нямаше вид и мирис на развален. Не обичам да изхвърлям каквато и да е било храна ако не е развалена и реших снощи да направя миш-маш. Е – месец и половина след като е отворен този буркан – стана на прекрасен миш-маш. Днес се чувствам прекрасно и си мисля че ако не бяха новите технологии, щях да изхвърлям доста повече храна на боклука. Купувам си безгрижно кисело мляко Герма и го държа в хладилника, без да ме е грижа за срока на годност. А помните ли магазините едно време: на първия ден алуминиевите капачки бяха нормални, на втория подути, а на третия – някой магазинер минаваше и ги дупчеше с шило 🙂

Вашият коментар