100 часа offline

100 часа offline

Направих цели сто часа без каквато и да е Интернет свързаност. Мързелувах… Дори не успях да се срещна с всички, с които бях планирал да го направя, заради това, че мързела ме завладя повече от очакваното. Много хора ми зададоха въпроса: „Почина ли си?“. Отговарях с „Опитах!“. Истината е, че не знам дали съм си починал. Отпуска по никое време не е като отпуска през юли или август на морето или в планината. Но е полезна. Дава глътка свеж въздух, връщат ти се възприятията. Истината е, че пълната липса на стрес за човек, свикнал с него не е здравословно нещо. Точно толкова ненужна е, колкото и прекалената доза стрес. Истината е в баланса. Аз лично занапред ще се старя да не го губя.

Преди малко изчетох част от пощата си и RSS-каналите, които следя… За съжаление празничните новини бяха твърде малко – само новия Debian 4.0 (точно на Великден), и договорката Apple-EMI за музика без DRM в iTunes (последното приемано доста двусмислено на този етап), но все пак някаква положителна крачка. Иначе твърде много МВР, твърде много безсмислен натиск върху свободата на Интернет, твърде много от баналните напоследък тъжни глупости, твърде много…

Има един образ, който понякога е твърде брутален, друг път прекалено вгледан в някаква крайност, но в общия случай е един от малкото, които не си слагат сами граници пред своя светоглед. Това ми допада, както и позицията му да акцентира върху субективната си лична гледна точка. Журналист е от една страна малко тясно клише за него, от друга му е прекалено. Всъщност гледам на него като на нещо като TV-блогър. С горното ни най-малко не го четкам – нито пък винаги ме кефи, но точно в навечерието на Великден, гледах едно от неговите предавания, което беше истинско попадение – говоря за Мартин Карбовски и „Отечествен фронт“ от 7 април по Нова. Та в този ред на мисли, струва си да има пиратско споделяемо копие на това предаване в Мрежата. Заради баланса, заради ценностите на ежедневието ни, заради въпросите… за доброто и недоброто, за правилното и неправилното… каквито и да са отговорите за всеки от нас.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България