Благодарение на вероятно доста усилия, в комбинация с доста несвършена работа и в мандата на едно правителство, което най-малко заслужава да се фука с подобен успех, в крайна сметка новината си е новина – след три месеца България ще бъде член на ЕС – и това е добра новина. Добра новина е, че няма да има предпазни клаузи. Лошо е, че те ще висят като дамоклев меч постфактум над главите ни. И това е гигантската черна точка за управниците ни. Дано не забравяме да им го напомняме – има непростими грехове. Няма такова влизане в ЕС като нашето. Отново уникални… Но какво пък – като не може по-добре сигурно и това е о’кей.

Всъщност това е очакваната новина – обратната (почти) някак нямаше как да се случи – най-малкото Европа ни дължи реверанс за много неща… Та да речем, че вече сме квит. Никой не дължи нищо никому… И какво?…

Тази новина принципно не променя нищо! След три месеца няма да бъдем повече или по-малко европейци, отколкото сме сега. Няма да бъдем повече или по-малко българи. Няма да бъдем повече или по-малко балканци, умни, глупави, наивни, красиви, богати или дебели… Ще си бъдем същите. Защото не от новините или паспортите ни зависи какви ще бъдем. Дали ще бъдем различни е избор и воля – за съжаление обща…

Ако като обикновени българи така и не проумяхме, че е добре да се понапъваме отвреме на време за да се грижим за посоката, в която се движи влакът на съдбата ни, то поне като европейци дано да го умеем повече.

При всички случаи… Честито!

Накратко за Йовко Ламбрев

ИТ и Интернет експерт, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. „Шулц подчерта, че приемането на всяка нова страна в ЕС обогатява съюза и спомага за икономическото му развитие. Ние ще приемем България и Румъния, защото имаме нужда от тях, заяви той.“

  Отговор

 2. Заедно с Румъния увеличаваме населението на Европа с 6% и добавяме едва 1% към брутния вътрешен продукт…

  Отговор

 3. Браво на нас, все пак. Мястото ни е в този съюз – и географски и политиечски и културно. От Сблъсъкът на цивилизациите до днес има напредък. Източното и западното християнство са по-близки помежду си, отколкото което и да е от двете и другите.

  Отговор

 4. Този 1% от брутният вътрешен продукт не е ли „добра“ новина за ЕС? В смисъл, че ще има още пазар за стоки, произведени в другите страни от ЕС. Малко ми е странна тази логика, но все още във страните от ЕС няма чак толкова глобално мислене – за ЕС като една единна държава. А нали тенденцията е такава -> „единни в многообразието“. Та надали точно това ги е притеснявало „европейците“ при вземането на решението.

  Отговор

 5. Честито! Давам му 20 години на ЕС, в краен случай – 65 (това все пак са много мощни икономики, едва ли ще успеем да ги сринем така бързо и качествено, както се справихме в СИВ :)). След това ще си говорим :).

  Учете китайски :)!

  Отговор

 6. Относно този 1%, който с Румъния бихме добавили към БВП на ЕС:

  Свързването на две икономики не е просто аритметично събиране на две „икономически мощности“. Ако събирахме две статични и невзаимодействащи си части, като примерно теглото на две купчини пясък, тогава аритметиката е приложима:

  1 тон пясък + 1 тон пясък = 2 тона пясък

  Икономическото свързване е по-сложно от едно аритметично събиране, защото те не стоят независими една от друга, а взаимодействат помежду си. Освен че ще бъдат заедно, между тях ще има обмяна на хора, капитал, стоки и идеи. Всичко това влияе на величината БВП по нелинеен начин.

  За аналогия ще дам сливанията в бизнеса (M&A). Там сливането на две фирми не винаги значи аритметично събиране на приходите, печалбите и т.н. Понякога резултатите са по-добри, понякога са по-лоши. Т.е. понякога 1+1>2 , понякога 1+1

  Отговор

 7. Леле, къде ми е останалата част от коментара?!

  WordPress да не би да изрязва текста над определен брой символи? Аз бях написал доста повече от показаното!

  Отговор

 8. Нищо не изрязва по принцип… нямам представа къде ти е продължението :-)

  Отговор

 9. Сигурно в битовото небитие /dev/null ~8-0

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Докато убеждаваше всички, че продължението на договорът с Майкрософт ще бъде решение на това правителство, всъщност министър Калчев трябва да е знаел, че вече го е бил подновил още през септември миналата година, според днешният отговор на новият министър на ДА Николай Василев пред Парламента:

http://portal.bg/news.php?cat=main&read=20051609002

Новият договор бил за $22 млн. долара!!

Накратко за Йовко Ламбрев

ИТ и Интернет експерт, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Явор Атанасов 17 септември 2005 в 10:21

  Това си е откровенна лъжа от политик. В нормална държава това би означавало край на политическата му кариера.

  Отговор

 2. Каква политическа кариера??? Според мен това си е за подвеждане под съдебна отговорност!!! Но мечтите са хубаво нещо а и странно защо съм скептично настроен, че в законите ни изобщо се предвижда наказание за доказана лъжа от парламентарната трибуна … може би защото Цветелин Кънчев след като изкара не знам колко време в пандиза отново е в парламента.

  Отговор

 3. Ааа да, ако имаше подобна санкция парламента трябва да го затворят … тука следват благословии за всички „почтенни депутати и държавници“, които ще си запазя за мен, че блога на Йовко все пак не е отдушник.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *