Чирпанската мелница

Чирпанската мелница

Какво е неделята? Ден за почивка.
Почивка ли казвате не и за мен…

Така си подпяваха в едно парче от недалечното минало НЛО и някак си, започвайки да пиша нещо за днешния ден се сетих, че това би било подходящо за мото.

Събудих се рано. Обикновено успявам тук да спя добре една вечер, в случая миналата, но втора такава ми идва в повече. А след малко ме очаква трета, добре че така или иначе утре се налага да се измъкна изпод завивките още около 7:30.

Денят започна навъсено и студено. Баба Марта явно искаше да покаже сила, защото вятърът беше повече от просто студен и неприятен. Стоян, разбира се, закъсня по план. Потеглихме за Чирпан едва в 11:00 с едно минаване през вишката с антените в Пловдив. По пътя си говорехме за разните ни проекти, а ъндърграунд индастриъл пейзажа на мелницата в Чирпан направо ме омагьоса. Невероятен декор за фотосесия.

Силозите на чирпанската мелница

Направих няколко импровизирани снимки, но определено бих се върнал там някой ден отново с няколко фотографски идеи. Особено с модел в помещението с машините за размесване на житото. Едно ужасно прашно и вехто място, счупени стъкла, няколко трифазни двигателя, целите омазани в обилни количества машинно масло с тонове полепнал прах и разпиляно покълнало жито по пода. През счупения прозорец под ъгъл влиза светлина. Невероятен сюжет. Просто липсваше силуета на един гол модел на фона на прозореца облегнат на ужасната машина, може би с димяща цигара в ръка… Е, около силозите беше адски студено за събличане на девойки, пък и на такива места едва ли често се срещат такива.

Изчаках Стоян да си погледне антената и се върнахме да пием кафе в Пловдив.

Следобед харесах една кафе-машина от Техномаркет, но по пътя реших да заредя газ, което пък ме накара да погледна какви летни гуми се намират в съседния автоцентър и взех че си харесах един летен комплект Good Year на чудесна цена и направо взех, че ги смених. Мислех да си ползвам две от летните Bridgestone от старите ми четири, а двете по-износени да изхвърля – т.е. да си купя само две нови, които да сложа отпред, но тези четири бяха в комплект и… речено-сторено. Така, че олекнах с едни гуми отново, а онази, която купих в петък за да подменя подулата се жертва от приключението ми с дупката направи стаж върху колата ми от цели два дни 🙂

Хм, газта е с цели две стотинки по-евтина в Пловдив, а бензин 95 средно с около 5. Всъщност в Lukoil срещу КАТ-София на тръгване в петък цената на 95 беше 1,50лв, а преди малко заредих същия бензин на 1,43лв. Не съм виждал такива разлики скоро.

Пейо се оплака, че не го свърта в къщи и смята да се изнася още днес за София. Завидях му. А аз утре между всичко останало трябва да намеря време да си взема новия паспорт и да си платя данъците.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България