Dreaming Blue

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.
 1. Ама че красиво, Йовко…

  Мечтите ни се раждат за да страдат,
  изстрадани не са ни интересни…

  Красиво, но толкова тъжно:

  Уви, с мечтите се разделяме без време,
  дори в докрай неизмечтаното съвремие.

  Не пропилявай лятото… Вчера гледах един филм – Sweet November.
  Казва някои неща точно по темата Carpe Diem.

 2. Тъжно, да, но много красиво наистина… То по принцип всичко,което по някакъв начин може да е смисъл на живота, накрая те води до тъгата…

  Относно Sweet November, такива филми много често хората не ги разбират и това е жалко…

 3. Явно след всяка наша среща ще намирам после по нещо от себе си тук. Само, че този път звучиш минорно и някак различно. Липсват ми отговорите, които обикновено имаш готови в задния си джоб.

 4. Нали?… Добре, че се виждаме само по веднъж на две години половина… Всъщност горното е резултат от микс от случки и моментни настроения – вярно, че една от тях е твоята изненадваща поява в София и нашия разговор, но не е само това. Просто напоследък съм се настроил ретроспективно… а вчера бях излязъл с приятели да поснимаме и… вечерта в трамвая на път за в къщи, стихчетата някак сами се завъртяха в главата ми… Като се прибрах трябваше само да си ги запиша… Дори почти не съм ги редактирал…

  Иначе никога нямам готови отговори в задния си джоб – може би само така изглежда. Щеше да е много лесно ако имах. А и нали знаеш – най-трудните отговори са тези, които касаят самия теб.

  И не звуча минорно – реалността не е минорна (по принцип) – просто под този ъгъл реших да я погледна снощи.

  Обади се пак, когато си наблизо – и след две или след повече години… Ти си приятна муза, дори когато предизвикваш минорни настроения :-)

 5. Много ми хареса поемата ти и ако ми позволиш, искам да отговоря с няколко мои стиха като се надявам да те разведря малко. :) Поздрави!

  Не искам есен тъжна и унила,
  със спомени ненужни и бездомни
  като отронени листа-изящни балерини-
  от вятъра безцелно носени.
  А искам сиромашко лято
  със циганска пола, от слънцето закърпена
  във вихъра на танца палаво развяна
  с коса от свила меденобакърена;
  С усмивката на утрото окъпано,
  нахълтало неканено във стаята,
  което с пареща милувка ме събужда
  и с песните на закъснели славеи.

 6. Много силен финал, освен това добре издържан поетически (не знам дали може да се брои за комплимент и самото ми мнение, предвид, че аз рядко коментирам стихове ;)

 7. леко депресивно, уморено, даже малко тъжно..скептично може би…
  Няма ли отпуска за теб човече?:)

 8. Има :-) След седмица-две майстора си тръгва и започвам аз… да довършвам останалото :-)

 9. @златката
  “леко депресивно, уморено, даже малко тъжно..скептично може би…“
  Че какво му е лошото? :-)) Иначе ще излезе че и Л. Коен и Кейв хич ги няма… А скептичното май си му е по природа :-))
  @Йовко
  Не ми се психологизира по въпроса за деспресивните музи. Красиво е, харесва ми много.

 10. големи сте подмазвачи всички :р
  не е красиво, нито има стъпка, нито има звук, на светлинни години е от правилата за писане на поезия. Просто е толкова достъпно, съвсем по „програмистки“ конкретно :)) и истинско и е толкова естествен изказа че няма причина да остане неразбрано и нехаресано :))
  Сега вече чистосърдечно си заслужих забрана за коментари :)))

 11. Напротив, не си… Пука ми за стъпката и за правилата – аз не съм поет – пиша това, което ми идва отвътре – и нямам никакви претенции за гениалност и естетика – това е свободна литература :-P

 12. @златката
  Подмазвач, ама друг път – с Йовко повече се недоразминавам :-) Но тая му тоналност ми харесва; както стана ясно си падам по депресари като горе споменатите. Йовковото обаче не е депресия…
  Ами сама си го казала- хубаво е, защото емоцията е истинска. Като се замислиш само колко известни поети имаме, които влачат формално правилни, но измъчени и изнасилени като чувство рими :-)
  Това с конкретността на програмиста също никак не ме притеснява, даже напротив, бонус е. (Йовко, не те редуцираме само до програмист, споко!) Изобщо тия смесени пространства между наука, изкуство и каквото се сетиш се оказват доста интересни.
  Това със свободната литература явно и аз не го схващам особено. Но да си играем на литературни критици на чужд гръб/блог – смисъл няма никакъв, както и на мен ми светна в последствие, след като веднъж вече изнервих домакина… Пък и някак си не е редно – накрая би трябвало да дойде стражарят и да ни изхвърли от гората :-)))

 13. Аз вече бях до магазина за пуканки и съм се настанил удобно пред монитора да зяпам женски бой :-)

 14. Много ми харесва всичко , което пишеш :) Започнах да чета покрай зодиите ;) Icq? :)

 15. Аз рядко хвърлям поглед в свободната планета. Но това, което видях преди малко там (публикувано тук), ме накара да ти изпратя едно писмо. Не знам дали пощата ти е все още валидна, затова част от посланието ще го напиша тук. Твоят блог е четено място, затова – един бонус от Роси за читателите:

  +++
  Сега вярвам повече от всякога в любовта. Истинската любов не се трансформира в уважение, доверие и приятелство, а се умножава с тях.
  +++

  Останалото е лично и не е за чужди очи.

  С поздрав:
  Роси

 16. @Йовко
  Женски бой, а? :-))
  Е, благодаря за сарказма! :-)
  Надявам се, че ако не друго, поне пуканките ги биваше :-)
  Ст

 17. ooo надявай се :)))
  аз се настанявам в големия фотьоил и ще зяпам и ще се хиля :)))
  няма да си рискувам хубавата козинка заради интересно изказания душевен отпадък на един леко истирясал ремонтиращ айти спец :)))
  Йовко,ти си велик поет :))) Щастлива съм да прочета безценните ти стихове :-Р
  ps.спешно се нуждаеш от отпуска :))))

 18. Ето как силите моментално се прегрупираха… На мен ми остава само да кажа, че това беше предвидено и планирано… и да затворя темата ;-)

Коментарите за затворени.

Read Next

Default featured image

-1 +1

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: