Сигурно и преди сте го чували, но Естония за момента изглежда като най-напредничавата електронна държава в света. И това не е маркетинг. Фактите са впечатляващи. Затова от известно време сън не ме хваща да споделя няколко малко по-долу.

Държавата има работещи e-Cabinet, e-TaxBoard, e-Customs, e-Registers и e-Voting системи. И за естонците да използват тези услуги е обичайно ежедневие. От 1 декември 2014 година Естония стартира и програма за e-Residency, която дава възможност на неграждани на Естония да се сдобият с дигитална самоличност, с която могат да се легитимират електронно пред държавните органи, както и да подписват електронно документи, без реално да пребивават физически в Естония. Важно уточнение е, че e-Residency не е гражданство, нито дава статут за физическо пребиване, още по-малко право на глас. По-скоро може да се приравни на електронна „зелена карта“, която дава възможност за отдалечен бизнес. От 13 май тази година заявлението за e-Residency вече може да се подаде и online (преди това можеше само на живо), и сега само получаването му изисква поне една разходка до Естония, или до някое от посолствата им по света, които са упълномощени да предоставят e-Residensy (не всички посолства са в списъка!). Физически човек получава дигитална ID-карта с чип, USB-четец за нея и PIN-ове. В чипа на картата са записани два сертификата – единият за удостоверяване, а другият за подписване, като всеки един от двата се отключва със съответния му PIN. Картата е много подобна на личните карти на самите естонци, но е без снимка или други визуално-изобразени лични данни. До чипа отстрани само е изписано името на притежателя.

Снимката е примерна, а не на реална карта.

e-res-id-card

Принципно за разлика от други лични документи, които не е препоръчително да се разпространяват копирани, дори да бях публикувал снимка на реална карта, това не би трябвало да е проблем и на практика почти с нищо не заплашва сигурността и.

Та обещаните факти:

 • 93% от естонците притежават подобни дигитални ID-карти. Или 1 217 016 души от 1,3-милионното население (по данни от март).
 • 99.8% от всички банкови трансакции се извършват online в Естония.
 • 95% от данъчните декларации се подават online.
 • 4G (LTE) покритието е 97% от територията, като се планира 5G имплементация през 2016 година. В цялата страна има широколентов Интернет достъп.
 • В столицата Талин е приютена както European Union IT Agency, така и NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence.
 • Естония е страната с най-много start-ups на глава от населението в ЕС.
 • Естония държи световния рекорд за най-бързо регистрирана фирма (online) – 18 минути от завлението до вписването в регистъра.
 • Не много хора знаят, но популярният Skype започна като проект на трима естонци през 2003 година, както и Kaaza през 2001.
 • Поредното голямо Интернет нещо, което тръгна от малката Естония преди по-малко от 2 години е Transferwise.
 • Бивши Skype-инженери и служители сега са замесени в купчина нови проекти като Ecofleet/SeeMe, fortumo или Mooncascade, които пък от своя страна стоят зад доста други популярни проекти като Yoga, например.

Как Естония стигна дотук? Всъщност всичко започва още през 1991-1992 година, с Независимостта и отделянето от бившия Съветски съюз, когато държавата е изправена пред много проблеми и основната задача да се възстанови изоснови. И вместо да укрепва развалините, в които се е заварила, се вторачва уверено в бъдещето. Цифровизира комуникациите си, въвежда плосък данък и облекчения за започване на бизнес, опростява административно-бюрократичните процедури и непрекъснато се стреми към безхартиена администрация. Още през 1998 всички училища в Естония са online, а през 2000 година правителството на Естония признава достъпа до Интернет за човешко право. Попаднах и на интересно изследване (от преди две години) сред гимназистите, което показало, че докато през 80-те мнозинството от тях са мечтаели да бъдат рок-звезди, категоричната им мечта днес е да бъдат предприемачи. В Естония има програма създадена като публично-частно партньорство, която обучава петгодишни деца на програмиране! Между другото това няма директна връзка с горното, но не е необичайно за Естония средната възраст на министрите в правителствата да е около 35-40 години. Замислете се обаче за индиректната…

И още нещо. Нарича се Enterprise Estonia и е най-голямата обществена организация за подпомагане на предприемачеството в Естония. Нали не пропуснахте думичката обществена? Бюджетът на организацията е 100 милиона евро и се управлява от тричленен съвет и надзорници, сред които са най-успешните предприемачи на Естония, както и членове на Парламента и властта. В добавка към това организацията съставя експертни консултативни съвети, съставени от предприемачи и хора с експертиза и опит, които да подпомагат бизнеса в страната, да насочват партньори един към друг, да съдействат на чужди компании да видят бизнес-потенциала на Естония. Безплатно! Организацията има около 300 служители и офиси в най-горещите бизнес-дестинации по света. Ако се зачетете в сайта им ще видите, че мисията им е дефинирана с едно изречение: „Build a successful Estonia.“.

Искам да споделя и част от email от човека, който ръководи правителственото начинание (той го нарича startup) – защото е адски показателно:

Our government is developing e-Residency like a startup. We launched it fast and agile, and we are constantly working to improve and extend this revolutionary program. e-Residency is now in a public beta phase: everybody is invited to apply and help us cater it best to you, the new e-Estonian — a new kind of digital and global citizen. For that, we depend on your feedback and guidance.

Since the issue of security has recently been raised, I feel that it is important to tell you about it as well. A digital identity itself does not bring along new risks, such as money laundering. Instead, it makes existing risks more visible and manageable as digital footprints are easily traceable. We have extensive logging and fraud analysis, which we make use of at our discretion and on reasonable suspicion. We also thoroughly check the background of prospective e-Residents to make sure we can trust them as future members of the Estonian e-Society.

Kaspar Korjus, Program Director
and the e-Residency Team
Tallinn, Estonia

Много скоро ще пиша още за Естония…

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Стоичка Шилева 29 юни 2015 в 7:17

  Много хубаво. Чакам с нетърпение част втора.
  Някой ден и ние ще узреем. :)
  …А и никога не е късно.

  Отговор

 2. Владимир Джувинов 29 юни 2015 в 17:30

  Има ли воля, нещата се случват. Всички технически дадености са ни под ръка и тук в БГ.

  Отговор

 3. Може би ще е интересно една малка история в тази връзка. Все се питах как така стартирахме почти наравно с тях през 1990-та (всъщност колкото и зле да бяхме по твърдения на естонци те са били даже по-зле от нас, да не говорим в традициите в ИТ), а сега са напълно недостижи с няколко обиколки пред нас. След упорити въпроси най-накрая се намери естонец да ми разясни. Първо те никога не са имали социалистическо правителство след прехода въпреки, че руснаците са 1/4. Второ никога не е имало фалит на банковата система и разграбване на безценица на приватизационни обекти. И трето най-важното около 96-97 точно когато нас ни върнаха в първи клас те получават ударни инвестиции от Швеция и Финландия. Сега националистите ще извият на умряло, но над 2/3 от бизнеса е шведски или финландски. Така че инвестиции+не-социализъм=където-можеше-да-сме-ние.

  Отговор

 4. И още нещо бих добавил… техните несоциалистически правителства не се заиграваха толкова (или дори никак) с мафията (както това нашето, дето току-що подаде оставка), а си бяха сериозно реформаторски. Или поне не си спомням да съм чувал за някой мътен скандал в Естония.

  Отговор

Ако искате да споделите нещо