Една идея

Една идея

Снощи с Хриси пак гледахме StereoLove. Замъкнахме и Пенчев, който и преди и след пиесата изглеждаше някак уморен. Пиесата, както и очаквах за подобен многопластов текст при втори прочит изглежда различна. Те и актьорите я изиграха с доста промени от предишния път. Хриси каза, че след като я изгледа се чувства някак надрусана. Вярно има нещо такова.

Всъщност StereoLove се играе и тази вечер – вторник – от 20:00 ч. в Червената зала на Червената къща срещу Червен билет от 4 или 7 лева, в зависимост от това дали сте студент, ученик или пораснал хуманоид като мен. Можете да си запазите билети през сайта на пиесата или този на Червената къща.

Още първият път като я гледах ми хрумна въпросната идея. Заради самият текст на пиесата, а и Весела ми разказа как са я писали с Елица. Всичко започнало с един текст на Елица, на който Весела отговорила с друг и така известно време си разменяли текстове като кратки есета по различни теми – любовта, самотата, емоциите, животът… Накрая взели текстовете си – разбъркали всичко като реплики и се получила пиесата.

В близките дни смятам да пусна един модифициран блог, в който ще има начало на текст – не повече от половин страница – два-три параграфа. А под него формичка за дописване на този текст – пак така – до два три абзаца. Т.е. всеки ще може да дописва текста, според това какво предходния текст го е провокирало да напише. През ден-два или в зависимост от това, колко текста постъпват ще се взимат коментарите в някакъв ред и ще се добявят към изначалния текст. Така с времето ще се получи някаква книга или по-скоро някакво есе, което ще е писано от много хора и ще представлява или нещо много тъпо, или нещо ценно. Така или иначе експериментът си струва. И понеже авторите ще са много този текст трябва да бъде или CC-Признание или Обществена собственост.

Но нека първо легитимирам един друг CC-проект, който подкарах през празниците и има нужда от обмисляне на няколко детайла преди да го обявя. При всички случаи обаче ми е интересно какво ще се получи.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България