Бях чувал да се говори така за полската авиокомпания и може би има някакви основания да се твърди горното, но понеже летях през Виена за Варшава, повече ме изненадаха австрийските авиолинии в отсечката до Виена.

Не бях ги ползвал от миналото лято някъде по същото време и още тогава регреса се забелязваше, но днес направо убиха змея с вилица като заявиха, че храната се продава, а само кафето е включено в цената на билета. За сведение цената на билета е навярно една от най-високите за подобна кратка дестинация, ако не и най-високата. Не, че повече от десет души си купиха храна, ама настана един хаос, една селска сергия за сандвичи (това е храната!), едни пари, пък ресто, пък кредитни карти… Това по-голяма кретения не можех да очаквам. Не се сещам каква е идеята ама наистина – сигурно съм тъп, ама измръзналите им сандвичи струват по 5 евро, а билета ми е 530. По дяволите, не е ли по лесно да калкулираш шибаните 5 евро в цената на билета и да не се занимаваш с цигании. Този дето се е прежалил за 530 евро билет мисля, че и 535 ще преглътне. LOT поне в това отношение се държат нормално. Всъщност не знам за някоя друга авиокомпания, дето да е отрязала храната в самолета, освен Austrian.

Иначе впечатлението от LOT e като от третокласни CSA. Чехите със сигурност демонстрират класа. LOT са скромни – нещо като селски автобус по трасето Търново – Полски тръмбеж. Всъщност летях с някакъв самолет дето за първи път го чувам – Embraer 170. Нищо особено – тротинетка среден и нисък клас – тясно и сбръчкано в салона. Е, по-голям е от витловите ATR. Разликата с Airbus-а на австрийците е от небето до земята. Всъщност като комфорт на мен ми е по-гот да летя с Airbus, отколкото с Boeing. Поне тези, които прелитат до София са доста очуканки, и нашия – на Bulgaria @ir – пък и тези на Lufthansa.

Както и да е, след около час delay във Виена, съответно с час закъснение кацнахме във Варшава. Това е най-близкото летище до някой град, което някога съм виждал. Обикновено са по-отдалечени. Хотела ми е на 5 минути с такси от летището (разстоянието струва смешната сума от 15 полски злоти) и на 10 минути до центъра. Обикновено центъра на коя да е европейска столица е доста далеч от летището.

Всъщност хотела е Novotel и най-хубавото му качество е, че има безплатен broadband интернет на корем. Много се дразня на хотели като Radisson, Sheraton и подобни, които са 6-7 пъти по-скъпи и като запиташ за интернет ти казват… „А, само във фоайето на wireless, срещу номера на кредитната карта и по 30 евро на ден или 12 на час“.

Днес научих и едно много важно и полезно знание, което бързам да споделя с мъжката половина на българското народонаселение – винаги съм го подозирал, но сега вече го знам! Полякините са най-ужасните жени на света! Познавам по-отблизо само две полякини (колежки са ми) – и двете се казват Kasia. Навярно всяка трета полякиня се казва Kasia – и двете са пълното олицетворение на думичката кучка. Интелигентност над средната, но насочена в посока изцеждане на противника. След тридесетминутен интелектуален сблъсък повече за никакво сблъскване не ти се мисли. Разговорът е класически дуел, в който звънтенето на шпагите не ти носи нищо освен досада. Имаш нужда от спокойствие и биричка.

Днес в самолета имаше някаква група от около 25 полякини – възраст 45 и нагоре. сигурно са били на екскурзия до Виена или на организиран помен на групово споминалите им се съпрузи. Не мога да допусна, че имат оцелели съпрузи. Аз след 3 месеца с такава жена или бих я убил с тротил или бих се гръмнал в слепоочието.

Мислех си, че няма по-страшно нещо от автобус с японски туристи, които се изсипват във фоайе на хотел. (Глъчката е страшна, едни светкавици бляскат отвсякъде, като че ли Бритни Спиърс е родила публично в Big Brother и едни дребни човечета с еднакви физиономии пъплят навсякъде). Има по-страшно – това е група полякини на едно място. Как не млъкнаха тези жени? То не бе крякане, квакане, кудкудякане, хихикане, хилене, крясъци, истерични подвиквания, друсане по седалките (това не е безобидно начинание за коя да е седалка), всяка втора полякиня на тази възраст тежи между един път и половина и два пъти повече от моя милост, а аз не съм слабичък! А да – и снимане със сапунерки през прозорците в тъмното (със светкавица). Какво по-дяволите можеш да снимаш през стъклото на илюминатора на летящ самолет със светкавица в тъмното?

А най-страшното… Това само едно време като малък в междуселските автобуси, го бях виждал – да си разговаряш на висок глас с някого през четири реда седалки…

Ужас! Да се пазите от полякини, ей!! И да си къткаме българките!

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Интересно четиво. Имам познати поляци, но не и полякини, така че ще се въздържа от експерименти и ще следвам съвета ти…

  Отговор

 2. Е по-хубаво от хубава българка няма… Но, уви, не всички искат да бъдат „къткани“.

  Колкото до полякините – май се шири слухът, че са адски красиви. Аз доколкото си спомням само веднъж съм виждал – огромна група ученици, летуваща на нашето Черноморие. Безспорно някой имаха страхотен ген, но след твоя разказ гледам с друго око на тях.

  Въобще ако приемем, абстрактно, че жената носи по едно бидонче във всяка ръка – едното за външния вид, другото за интелекта, то процентът на тия, на които Дядо Господ им е напълнил доволно и двете е най-голям сред българките /лично мнение/.

  Отговор

 3. О, красиви са. Безспорно ;-) Както и чехкините ;-p
  Нали знаеш какъв е проблема на Полша и Гърция – едните имат красиви жени и грозни мъже, а другите имат красиви мъже и мощни и грозни жени ;-)))

  Но, иначе нашето си е най-добро… с риск да прозвучи шаблонно ;-)))

  Отговор

 4. Абсолютно на същото мнение съм. Само дето не съм попадала на умна полякиня…. Не стига, че са супер кухи, ами тук си избират или някой черничък, или пък кафеникаво-арабски…. Такава слава добра имат. Виж, с лош поляк не съм се запознавала.

  Отговор

 5. Аз не казах умни – казах интелигентни над средното – от тип – могат да решават кръстословици :) Знаят много факти, разбъркано и жонглират с тях, мислейки се за велики. След 10 минути си наясно, че нищо ново няма да чуеш и се чудиш кога точно ще им омръзне да бръщолевят. Проблемът е, че не им омръзва бързо…

  Отговор

 6. Няколко коментари тук от днешния следобед бяха изтрити не с лоши чувства… Покрай сухото изгоря и малко сурово, но такъв е живота. Просто темата кои жени (и дали) са по-красиви е същата като дали размерът има значение… Постът тук съвсем нямаше за цел каквито и да е било задълбочени (или по-плитки) анализи по точно тази тема, затова ако някой си е загубил чувството за хумор в канавката моля да си го намери. Аз не желая да модерирам поредната безцелна дискусия. Клубовете на dir.bg още мърдат въпреки, че все така им се опъва отдолу MySQL-ла… :)

  Отговор

 7. Всъщност ето откъде съм запомнил заглавието-сентенция: http://foss.bg/blog/index.php?p=20

  Отговор

Ако искате да споделите нещо