За по-малко от две седмици разкарах и двата си комплекта студийно оборудване, което събирах с години. Няколко души ме попитаха дали не боли. Всъщност никак. Съвсем сериозно. Чувствам се страхотно (макар за това да си мисля, че имам съвсем друга причина), сякаш съм свалил воденичен камък от шията си, виждайки как пространството около мен започва да диша. В гардероба си имам само дрехи и въздух. В малкия ми апартамент, сега е далеч по-уютно. Може да е дори само заради представата за уют, но и това е нещо. Вече съм истински strobist, което напълно ми стига за моето снимане. Сега на ход са фотоапаратите – и да – напълно допускам да се разделя и с Nikon-ската си система, но едва след като реша с какво ще я заменя. Иначе вече водя списък от желаещи за нея :)

Пролетта още не е дошла за да е повод за сезонно почистване, но отделих две половинки дни, през които подредих внимателно дома си, изхвърлих купища стари списания, безполезни вещи и други всевъзможни неща, с които се бях затрупал. Напълних цели два големи чувала (добре де, вторият не беше пълен). В последните няколко дни отново спортувам активно и този път, дори – изненадващо за мен самия – ежедневно. Имам нужда да обновя изцяло гардероба си, защото много от нещата ми са с поне номер или два по-големи от нужното и вече наистина няма никакъв шанс да ги нося. А това ще отвори още пространство наоколо.

Всъщност пиша глупости… говоря за вещи, но истината е, че става въпрос за усещания… за състояния. Има дни, които те променят. Един разговор, чаша чай, споделена мечта… и вече нищо не е същото. Излизаш навън и откриваш, че дишаш… но не по инерция, а сякаш вкусваш от въздуха. Усещаш и виждаш. Отново. Си. Жив.

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Учудващо пречистващото чувство да изхвърлиш старите вещи. Никога няма да разбера как точно това влияе сякаш изхвърляш вехтата си глупотевина, заради която не си допускал нищо свежо в себе си. Но за сметка на това знам, че винаги е приятно. И вълнуващо. Особено когато обновиш :).

  Отговор

 2. Какво спортуваш активно? Just curious… :)

  Аз се захванах да правя лицеви опори, което не изисква нито време нито усилие кой знае какво, пък пак е полезно. Ама напролет може би ще опитам и по-сериозни неща, и затуй питам… :)

  Отговор

 3. Спокойно, няма опасност да изплагиатствам твоята концепция с памперсите :) Просто си имам кростренажор вкъщи и така… по няколко километра всеки ден от уикенда насам. Проблемът е, че той е една от вещите, които заемат твърде много място вкъщи…

  Отговор

 4. Колело наяве…:)
  Заема по-малко място и освобождава безкрайни простори…

  Отговор

 5. Още един за колело. Макар София да не е най-приятното място за каране…

  Отговор

 6. Егати катаклизъма. Хората когато си сменят гаджетата правят такива неща. ;-)

  Отговор

 7. Плагиатствай на воля! ;-)

  Ама хайде, нека правим различни спортове…

  Това за кростренажора ми хареса – вярно, заема място, но пък си е спортуване вкъщи (нямаш нужда да ходиш на фитнес някъде, примерно), и спестява време…

  За каране на колело на открито – аз обичам да карам колело и зимата, но не всеки е така. Но да дойде пролет-лято, може и да изкараме колелата и да комбинираш кростренажора с каране на колело с приятели, което също е яко. :)

  Отговор

 8. На прав път си! Прекалената техника е като тлъстините – пречи ти.
  Знам какво ще си избереш:)

  Отговор

 9. Ех, какъв човек… не ми даваш шанс за колебания ;)

  Отговор

 10. Oще един за колело, Йовко и на мен ми е интересна офертата за никонската система, иначе избора вярно, че е ясен :)

  Отговор

 11. Абе, шегувам се:) Нищо не знам!

  Защото още се помни как доказвах, че нямаме нужда от компактна камера в джоба и след два дни си купих такава и станах щастлив…

  Почистването на техниката е лесно (като приемеш задължителната загуба). С излишните килограми е доста по-трудно. Но най-трудно е почистването на мисленето и емоцията към живота. Ако и това успееш да направиш – светът е в краката ти. И всичко става възможно и достижимо. Като на 22 г.

  Отговор

 12. На 22 не искам да бъда :) Съвсем сериозно :)

  Отговор

 13. Хъм, странно, че нито една дама не се е включила да коментира темата с разчистването. Явно за нас чистенето не е нещо, което си струва да се споменава, върви си по default женско. :) Шегувам се! Исках само да кажа, че да изчистя, проветря, подредя гардероба и увеся дрехи на простора ми действа по-добре от всякаква терапия или спортуване. И да, сигурно е вярно това, което казва Soregashi – изпразваш главата си от глупости заедно с боклуците, които изхвърляш. Поздрав :)

  Отговор

 14. Уплашил съм ги нещо, явно :)

  Отговор

 15. Аааа, не са толкова страхливи дамите/ако мога да мина за такава ;)/. Да изхвърлям ненужни/дълго неползвани вещи ми е любимо занимание. Наистина започваш да дишаш.
  Един мой учител казваше, че чистенето и подреждането е вид медитация или както казват мъдрите китайци: „каквото отвън, такова и отвътре“. И като говорим за китайци, пак според тях, първият ден на пролетта е 4 февруари. Така че съвсем сезонно си почистил ;)

  Отговор

 16. Това са най-хубавите дни за мен. Понякога са и няколко месеца и се нижат така интересно, че всеки ден откриваш как промяната се просмуква в теб и заменя старите чипове с нови. Поглеждаш и виждаш много неща около теб с нови очи. Това е едно страхотно усещане, но и връщане назад няма.
  Поздрави!

  Отговор

 17. Привет,

  ако наистина започнеш да разпродаваш фотоапарати и има шортлист много ще се радвам да съм в него. Имам нужда от нов, а знам, че твоите ще са добре гледани.

  Отговор

 18. Ами има, но понеже още не се продава системката, към която съм се насочил, а искам да видя първите отзиви засега разпродадох само студийното си оборудване. Апаратите и обективите за тях ще са на втора фаза, която още не знам кога ще бъде. Пиши email, моля за да ти кажа, когато реша.

  Отговор

 19. Явор Атанасов 28 февруари 2012 в 10:35

  Комитата май е прав :)

  Отговор

Ако искате да споделите нещо