Кунторов ЕООД

Кунторов ЕООД

От известно време се опитвам да си купя раница, в която да мога да сложа както лаптопа си, така и едно-две фотографски тела с няколко обектива, защото от известно време ходя с две чанти (раничка за лаптоп и фотографска чанта), което е хипер неудобно (дори с кола).

За жалост в БГ това явно се счита за глезотия и екзотика (а и кретените, които като мен държат в някои случаи да си носят почти всичката техника на гърба очевидно не са многобройни) и такива модели просто няма, с малки изключения. В Технополис се продава един смешен модел на CaseLogic, при това неоправдано скъп за възможността едва да напъхаш лаптоп и едва има място за едно тяло и два обектива, а малката ми фотографска чанта побира три от които единия 200mm.

Lowepro, Tamrac и Delsey примерно имат такива модели, но аз си харесах Lowepro CompuTrekker AW. Чудесен модел, побиращ голям лаптоп, две тела, дори три с малко въображение и до 7-8 обектива, като джобчетата за обективи са чудесни и за мишка, захранване за мобилен телефон, зарядно за батерии и т.н. Раницата е с AllWeather покритие и т.нар. доживотна гаранция. Малко е скъпа, но предвид техниката вътре, винаги съм си мислел, че човек трябва да избере възможно най-доброто за да я опази от случайни травми. Всъщност никак не е скъпа като се има наум колко е функционална, а се оказа и по-евтина от смешния CaseLogic. Заделих парите и се започнаха мъките… Lowepro се продава на много места в София, но този модел го няма, нито по-големия AW Plus.

Навсякъде ми разказват легенди и приказки от хиляда и една нощ – вносителя се смени, каталога ще го сменят и този модел вече не се произвежда, имахме го (май), но свърши – проверете пак след месец… и какво ли още не… Хубаво ама аз нали живея в интернет – на сайта на Lowepro този модел не само, че си стои непокътнат, нито каталога се сменя, ами на всичко отгоре се продава като топъл хляб в нормалните страни. След почти двумесечни усилия се видях в чудо и мислейки кой да накарам да ми донесе това от чужбина или пък да си го поръчам online реших да направя последно усилие, писах във фото-форума, питах насам-натам и при една разходка до фото-ъгъла в Централни хали за да видя едни обективи, се шматках безцелно по Графа за да убия малко време, защото подранявах за една среща в Интернет общество в събота. Минавайки покрай Orange забелязах едно компютърно магазинче с емблема на Nikon на вратата и влязох.

Бях чувал преди за това магазинче на Кунторов ЕООД, но досега не бях направил асоциация точно къде е – имаше доста Nikon-ски неща, обективи, тела, светкавици – попитах за няколко неща и междувременно подхвърлих и за такава раница, споменавайки модела. В магазина имаше и онзи CaseLogic и по-малки модели на Lowepro. Човекът в магазина ми каза, че ако го има този модел в каталога ще ми го достави – намерих му го – почти вече знам на коя страница е – толкова пъти го бях разлиствал. Разказах му и че всички ми разказват легенди, но никой не е успял да ми го достави досега. Той погледна в едно листче и каза, че на 20 септември в склада на вносителя имало 5 или 7 от този модел и е абсурд да се продадът за десет дни. Даде ми телефона си, поиска и моя визитка, с обещанието, че в понеделник не е на работа, но във вторник да му звънна за да ми каже дали ще може да я достави.

Днес беше вторник, смятах да звънна след 10 да не би да не са отворили преди това, но в 9:45 мобилният ми телефон звънна докато с едно такси пътувах към клиент и човекът от магазина ми каза, че обектива, за който питах в момента не е наличен, но другата седмица ще мога да го получа, а раницата е ОК и ако я искам е моя. Помолих да я получа днес ако е възможно, защото утре ще пътувам извън София и той обеща да ми звънне след малко. Пет минути по-късно ми каза, че до четири-пет часа следобед ще е при тях – попитах до кога работят – до осем беше отговорът, което бе чудесно, защото можех да отида след работа към 18:30. Каза, че ще отида след 18:30, а той обеща да ми звънне пак когато раницата е там.

Около 17:00 ме потърси колежката му и ми каза, че раницата е при тях и мога да си я получа, когато искам. Успях да стигна при тях в 19:30, пробягвайки през две срещи – точно този модел, който познавах от картинките – съвсем същия. Доставка за един работен ден, с три уточняващи разговора към мобилния ми телефон, които спокойно можеше и да си спестят, но въпреки това не го направиха, с което ме спечелиха forever. А цели два месеца всички други търговци на Lowepro се чешеха зад ушите как да ме излъжат, че не могат да доставят друго, освен това, което е на рафтовете им и си мислят, че точно то трябва да се продава.

Колко малко е нужно да впечатлиш клиента си – малко внимание. Разбира се, че си поръчах обектива, който търся отново от тях, нищо че ще чакам още седмица. При това съвсем не ме интересува дали и къде мога да го намеря с десет, петнайсет или двадесет лева по-евтино. Понякога това е последното, което има значение.

Много благодаря!

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България