От известно време се опитвам да си купя раница, в която да мога да сложа както лаптопа си, така и едно-две фотографски тела с няколко обектива, защото от известно време ходя с две чанти (раничка за лаптоп и фотографска чанта), което е хипер неудобно (дори с кола).

За жалост в БГ това явно се счита за глезотия и екзотика (а и кретените, които като мен държат в някои случаи да си носят почти всичката техника на гърба очевидно не са многобройни) и такива модели просто няма, с малки изключения. В Технополис се продава един смешен модел на CaseLogic, при това неоправдано скъп за възможността едва да напъхаш лаптоп и едва има място за едно тяло и два обектива, а малката ми фотографска чанта побира три от които единия 200mm.

Lowepro, Tamrac и Delsey примерно имат такива модели, но аз си харесах Lowepro CompuTrekker AW. Чудесен модел, побиращ голям лаптоп, две тела, дори три с малко въображение и до 7-8 обектива, като джобчетата за обективи са чудесни и за мишка, захранване за мобилен телефон, зарядно за батерии и т.н. Раницата е с AllWeather покритие и т.нар. доживотна гаранция. Малко е скъпа, но предвид техниката вътре, винаги съм си мислел, че човек трябва да избере възможно най-доброто за да я опази от случайни травми. Всъщност никак не е скъпа като се има наум колко е функционална, а се оказа и по-евтина от смешния CaseLogic. Заделих парите и се започнаха мъките… Lowepro се продава на много места в София, но този модел го няма, нито по-големия AW Plus.

Навсякъде ми разказват легенди и приказки от хиляда и една нощ – вносителя се смени, каталога ще го сменят и този модел вече не се произвежда, имахме го (май), но свърши – проверете пак след месец… и какво ли още не… Хубаво ама аз нали живея в интернет – на сайта на Lowepro този модел не само, че си стои непокътнат, нито каталога се сменя, ами на всичко отгоре се продава като топъл хляб в нормалните страни. След почти двумесечни усилия се видях в чудо и мислейки кой да накарам да ми донесе това от чужбина или пък да си го поръчам online реших да направя последно усилие, писах във фото-форума, питах насам-натам и при една разходка до фото-ъгъла в Централни хали за да видя едни обективи, се шматках безцелно по Графа за да убия малко време, защото подранявах за една среща в Интернет общество в събота. Минавайки покрай Orange забелязах едно компютърно магазинче с емблема на Nikon на вратата и влязох.

Бях чувал преди за това магазинче на Кунторов ЕООД, но досега не бях направил асоциация точно къде е – имаше доста Nikon-ски неща, обективи, тела, светкавици – попитах за няколко неща и междувременно подхвърлих и за такава раница, споменавайки модела. В магазина имаше и онзи CaseLogic и по-малки модели на Lowepro. Човекът в магазина ми каза, че ако го има този модел в каталога ще ми го достави – намерих му го – почти вече знам на коя страница е – толкова пъти го бях разлиствал. Разказах му и че всички ми разказват легенди, но никой не е успял да ми го достави досега. Той погледна в едно листче и каза, че на 20 септември в склада на вносителя имало 5 или 7 от този модел и е абсурд да се продадът за десет дни. Даде ми телефона си, поиска и моя визитка, с обещанието, че в понеделник не е на работа, но във вторник да му звънна за да ми каже дали ще може да я достави.

Днес беше вторник, смятах да звънна след 10 да не би да не са отворили преди това, но в 9:45 мобилният ми телефон звънна докато с едно такси пътувах към клиент и човекът от магазина ми каза, че обектива, за който питах в момента не е наличен, но другата седмица ще мога да го получа, а раницата е ОК и ако я искам е моя. Помолих да я получа днес ако е възможно, защото утре ще пътувам извън София и той обеща да ми звънне след малко. Пет минути по-късно ми каза, че до четири-пет часа следобед ще е при тях – попитах до кога работят – до осем беше отговорът, което бе чудесно, защото можех да отида след работа към 18:30. Каза, че ще отида след 18:30, а той обеща да ми звънне пак когато раницата е там.

Около 17:00 ме потърси колежката му и ми каза, че раницата е при тях и мога да си я получа, когато искам. Успях да стигна при тях в 19:30, пробягвайки през две срещи – точно този модел, който познавах от картинките – съвсем същия. Доставка за един работен ден, с три уточняващи разговора към мобилния ми телефон, които спокойно можеше и да си спестят, но въпреки това не го направиха, с което ме спечелиха forever. А цели два месеца всички други търговци на Lowepro се чешеха зад ушите как да ме излъжат, че не могат да доставят друго, освен това, което е на рафтовете им и си мислят, че точно то трябва да се продава.

Колко малко е нужно да впечатлиш клиента си – малко внимание. Разбира се, че си поръчах обектива, който търся отново от тях, нищо че ще чакам още седмица. При това съвсем не ме интересува дали и къде мога да го намеря с десет, петнайсет или двадесет лева по-евтино. Понякога това е последното, което има значение.

Много благодаря!

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Случайно попаднах тук, търсейки инфо за фирма Кунторов. Тази случка ме върна към подобни мои истории, само че съм от другата страна – аз имам търговски обект.

  Редовно трябва да наказвам служители с мъмрене и глоби, защото охотно произнасят думичката „не“ и гледат да избегнат дори най-малкото усилие, за да свършат работа на клиент. Последния път глобих двама печени колеги с по 50 лв., и пак не смятам, че проблемът е решен.

  Препоръката ми е в такива случаи да загубите още малко време и да се оплачете на шефа. Ако и той ви мотляви, значи фирмата е неспасяема.

  Отговор

 2. Мерси, дано не ми пожелаваш финансов фалит ;-)

  Отговор

 3. честито да я напълниш до последното възможно отделение !

  моя лаптоп не се събра. а горните модели са значително значително по-големи от трекър ав. и си взех микро трекърче за апарата. заспа. всички са доволни :Р

  дори като се замисля имам две празни гнезда. за едното се каня на една сигма 55-200, а за другото ми предлагат един асахи супер такумар 35/3.5. оффф не е лесна. добре си бяхме с компактните апарати :)

  Отговор

 4. Ама то пак ти трябва понякога и малка чанта, Дончо! Не можеш винаги да си носиш всичката оптика със себе си – понякога ти стигат два-три обектива и SLR-а без компютър :-) Най-малкото тежат всичките джунджурии. Това е пълно бойно снаряжение за фотолов само. Просто, когато ти трябва всичко на куп – или когато ходиш на работа като мен с фотоапарат и компютър.

  Отговор

 5. Евала! Евала за раницата, и евала на фирмата Кунтуров ЕООД!

  Има такива бели лястовици в България, има ги! От нас зависи да стават повече. Точно гласността ни ще помогне за това: да се хвалим, когато ни обгрижат като най-важният и единственият клиент на света, и да вием до Бога, когато ни отсвирят.

  Така след 20-тина години може би нещата ще са си на мястото.

  А раницата, раницата – за нея само хубаво мога да кажа. Ще изчакам да чуя твоите впечатления и може би ще скоча на един друг от моделите, които си харесах аз. Че и сега с тия 2 чанти… кривина!

  Отговор

 6. Да, определено и аз съм им фен. Намират каквото ти трябва и държат ниски цени. Бравос!

  Отговор

 7. И аз сам много доволна и пазарувам редовно от тях за офиса и за вкъщи. Друга фирма, от която сам много доволна е Dekada Digital. Дано за напред всички фирми да стават като тях.

  Отговор

 8. Шест години по-късно май и следица няма от тоя Кунторов ЕООД, че и от Мултирама, където е бил бая клечка…? Що така с бялата лясточка?

  Отговор

 9. За шест години много неща се променят. Живеем в динамично време. Това означава ли, че когато нещо е било както трябва и сега не е така, то трябва да бъде забравено или омаловажено. Или както обикновено у нас няма кой да каже едно „Благодаря“ или „Браво“, но винаги се намира някой да иронизира или ехидничи при нечий провал.

  Всеки може да се провали и да сбърка. Абсолютно всеки! Никой не е застрахован срещу провали и погрешни стъпки. Освен тези, които така или иначе нищо не опитват да постигнат през живота си.

  Иначе при внимателен прочит на горния текст, ще се види, че хвалбата е не толкова към фирмата, а към служителите, които работеха там тогава. Главният герой на текста сега е продуктов мениджър в друга компания, през последните няколко години там, разви бизнеса у нас на един от най-реномираните фотографски брандове до мащаб, който аз не бих и предположил, че е възможен – с оторизиран сервиз, с много добри цени (за малък пазар като България)…

  Така, че същия човек заслужава овации и респект, нищо че сега има друга фирма на визитката си.

  Защото хората правят нещата – не заглавията…

  Отговор

 10. Много точен отговор. Подписвам се под него с две ръце.

  Отговор

Ако искате да споделите нещо