На ръба на носа

За първи път откакто започнах да използвам патерици за очи (в моя случай очила, защото нещо идеята за лещи винаги ми е звучала неприятно заради бърникането в очите) се оказва, че нямам нужда от ъпгрейд. За жалост ъпгрейдът в подобни случаи всъщност е израз на деградацията на зрението и само по себе си няма как да е добра новина, но понеже от трети клас съм с очила, да слагаш по половин диоптър през няколко години се оказва приемлива мисъл, с която свикваш, особено когато животът в голяма степен преминава на 30cm от дисплея и си вадиш хляба (и очите) с компютри.

Цели четири години не бях сменял очилата си. Рядко робувам на марки освен на Nokia за телефони, Nikon за фототехника и IBM ThinkPad за лаптоп, затова и тогава си харесах марката Luciano Gatto по външен вид, без въпросната колекция да ми говори каквото и да е, но очилата се оказаха рядко удобни и здрави. Но понеже времето така или иначе е оставило сериозни белези по метала и идеята да ги чакам съвсем да се грохнат не е особено добра, въпреки, че това едва ли ще е скоро – навярно ще оцелеят без проблем поне още две години – а и са с добри стъкла – скъпи и читави – хелиоматични, с антирефлексно покритие.

Профилактичните прегледи на зрението са нещо задължително, но все пак с оправданието, че все нямам време се докарах до пета година без преглед. За щастие въпреки, че последните 4-5 години съвсем не бяха леки за очите ми с 14 или 16-часовите ми работни маратони зрението ми не се е влошило от миналия път. Това навярно само на пръв поглед е добра новина – късогледството с възрастта се неутрализирало, защото хората с нормално зрение ги заплашва принципна тенденция към далекогледство, а пък късогледите уж се задържат някъде и се връщат към по-нормално зрение. Може и аз да съм влязъл в този етап, което пък е доказателство за остаряване 🙂

Така или иначе реших да си направя нови очила, макар и със същите диоптри, просто за да имам втори чифт, а и през зимата хелиоматичните стъкла ме дразнят с тъмнината си. Този път си поръчах стъкла само с антирефлексно покритие, някакво ново, стои синкаво под определен ъгъл.

За пет години са се появили доста нови технологии в тази сфера – взех си някакви леки стъкла, органични, което не знам дали не прави думата стъкла тъпа, защото няма нищо стъклено в тях, по-скоро са пластмасови и се закрепят с корда към рамката, която пак си избрах по външен вид (Henry Loyd). Стоят крехки, но здрави – ще видим де, дали ще оживеят четири години.

4 мнения за “На ръба на носа”

 1. Йовко, наистина ли не би ревизирал идеята за лещи в някакъв момент?

  Разбира се, на теб очилата ти стоят толкова добре, че сигурно ще е естетична загуба да ги жертваш, но удобството на лещите е с нищо несравнимо. Не се потят зимъс, при резкия преход студено топло, не падат, не се чупят, не стават жертва на мазни пръстови отпечатъци; не пречат при спорт, нито, когато се целуваш ;-)), особено, ако и отсрещната страна е остъклена; ако се наложи да те бият, няма шанс да ти влезе стъкло в очите; имаш всичките 180 градуса зрение в оковръст и, разбира се, може да носиш истински слънчеви очила, не специално прикачващи се наочилници.

  Е, от друга страна има и някои малки неудобства. Непредвидените нощувки стават проблем, който изисква неподозирано креативни решения, налага се натрупването на малко повърхностни познания по химия, конкретни навици и редовното попълване на запасите от три разтвора (но пък се хабят бавно и не са скъпи!). Има го момента с привикването на очите и временното неразположение, както и началната тромавост на пръстите, но кой не обича да учи нови неща!

  От трета страна, разбира се, за всеки случай винаги можеш да си носиш дискретно в калъфче очилата за непредвидени случаи. Да имаш лещи И очила, означава да имаш свободата да избираш кога с какво да бъдеш, и кога какво да излъчва лицето ти ;-)))) Мдаммм…

 2. Знам, Вени, но за жалост не мога да избирам мониторите на клиентите си, а за някои от тях и маска за електрожен не помага 😉

 3. Ех, Йовко, помисли си пак!
  А и не е точно така, както Алекс казва. Вече нямаш нужда от всичките 3 разтвора – един е достатъчен. Има ги много на пазара, каквито щеш. За България съм сигурна че поне All-in-one на Renu предлагат, аз лично наскоро преминах на Opti-free Express.
  С бърникането в очите се свиква за 2-3 седмици и после всичко е ок. С ултравиолетов филтър са си като даденост, а тука могат да ти направят какво ли не според изискванията ти.
  Така че защо не се престрашиш да пробваш?

Вашият коментар