Начало

Начало

Началото на всяка година винаги е напоено с оптимизъм за нещо ново или поне нещо различно. И дори това да е само илюзорна нагласа, всъщност е хубаво, защото в промените, пътуванията и търсенията намираме онова, което ни кара да се чувстваме осъществени.

Едно ново начало не означава непременно зачеркване на всичко предходно. Най-хубавите нови неща обикновено ни правят щастливи, защото имаме с какво от миналото си да ги сравним и понякога точно това ги прави безценни. Други пък направо са стъпили върху основите на въпросното минало. Ако си позволя леко да перифразирам Георги Господинов, който наскоро припомни един свой прекрасен текст, с който обаче не съм съвсем съгласен… понеже…

Миналото (още и винаги ще) е пълно с бъдеще.

Но никога не е излишно да се вглеждаме в детайлите му, поне за да не ни изненадва бъдещето.

И сега, след това твърде засукано въведение, остава да кажа, че през 2015-та ми предстои едно ново начало. От тези, които са стъпили върху миналото, и предизвикват бъдещето.

След като на 25 не тръгнах по света да си търся късмета, защото от една страна не исках да тръгвам с тази нагласа, а с нещо зад гърба си, каквото още нямах, а от друга – исках да опитам и да направя нещо тук, където би трябвало да тежа на мястото си… 15 години по-късно, направил каквото можал, и постигнал каквото времето, късметът и усилията ми взети заедно позволиха, реших че имам достатъчно натрупвания в минало време, за да погледна с друг поглед в бъдещето и… от перспективата на друго географско място. Не фундаментално различно или далеч от тук, защото всъщност много харесвам Европа и вярвам, че още не сме разгърнали потенциала си на свободни, предприемчиви и мултикултурни европейци. Но място, което е малко по-живо, с общност от хора, която не е аритметичен сбор от числа, а има своя посока, стремежи и мечти, които упорито пази и отстоява. Място с повече предприемчиви хора, които се увличат от иновациите и не се страхуват да пробват нови неща. С местна власт и правителство, което закриля и привлича предприемачи и инвеститори, дори с малък и среден мащаб. С университетска среда, която е в крак с времето и градска култура, която те зарежда с цвят, изкуство и събития. Място, което, разбира се отдавна харесвам много…

След около месец ще заживея в Барселона – засега за неопределено време. Както намекнах преди няколко дни, с моите партньори в Openintegra решихме, че е крайно време за експанзия и ще опитаме да установим нов startup там, евентуално съвместно с инвеститор. А може би сами. С фокус върху software-as-a-service и mobile. И web… Силно вярвам, че новият web ще бъде горещата тема занапред. И ще спрем да го наричаме mobile или другояче, понеже той ще продължи да бъде web, но в следващото си проявление (стъпило на еволюцията на миналото си).

Предстои ми да уча пореден нов език (каталунски) и да подобря испанския си, който към момента е доста сакат. Тръгвам с нагласата да се интегрирам, колкото мога повече там. Да изляза от твърде некомфортната си комфортна зона тук и да търся нови контакти и предизвикателства. Друга гледна точка. И не само в ИТ. Близките ми приятели знаят, че макар да се занимавам с това, чистите IT проекти не са най-интересното ми нещо. Винаги съм търсел и предпочитал проекти, където ИТ-то се подразбира, но стои под повърхността и не е във фокуса на нещата. Най-вълнуващите идеи са тези, които променят някак, дори с малко, някаква част от ежедневието на обикновените хора. А най-успешните бизнес идеи са тези, които са близо до човешкото у нас, не до потребителите като пазар, а до човеците, до общностите, част от които са те, и за които са предназначени. И ми се иска да мисля, че ни очаква бъдеще, в което това трябва все повече да бъде вярно.

Освен това адски ми се занимава с медии, но медии от нов тип, където видът съдържание не определя физическото съществуване на изданието. Разграничаването на медиите по съдържание, както и форматите, носителите и… хартията, са в голяма степен минало, което не е нужно да захвърляме, но чака да го пренесем в адекватна на настоящето форма. С удоволствие бих се занимавал и с книгоиздателски бизнес или бих се опитал да помогна на симпатични книгоиздатели по-плавно да посрещнат бъдещето. Но всяко нещо с времето си.

Иначе много се надявам да ми остава малко повече време за писане и снимане, което адски занемарих напоследък и трябва някак да възстановя баланса, който когато е наличен ме прави много по-успешен, фокусиран и деен.

Барселона е град, който някак естествено преплита култура, бизнес, технологии, история, lifestyle, иновации. Звучи като подходящо място за пречупване на всичките ми интереси. Надявам се да ми повлияе добре за… connecting the dots.

Близките и приятелите знаят за този план отдавна. Той не е плод на емоция, а на внимателно и продължително обмисляне и планиране, но понеже след броени дни ще бъда по-рядко и по-малко време в България, ако колеги или познати решат, че има какво да си кажем или споделим на живо, докато към тук – включително разхвърляни мисли за неосъществени планове или проекти, за които можем да си партнираме или помагаме заедно, с удоволствие ще отделя някакво време от календара си през януари за разговори на кафе или бира. Особено с хора, с които мислим по сходен начин или в обща посока.

Иначе…

Честита Нова година на всички!

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България