Не точно обява

Не точно обява

Рядко пиша за своя бизнес и знам, че от позицията на предприемач това принципно е грешка, но понеже нещата, с които се занимаваме не са предназначени за масовия потребител, а предимно за средни и големи компании, често ми е трудно да пиша за твърде специализирани теми, засягащи услугите ни, които са ориентирани предимно около опазването и съхраняването на данни или са предназначени за фирми, които имат поне един data center (дори и виртуален). Имаме местни и международни клиенти, за чиито данни и инфраструктура се грижим в локации, пръснати по 4 континента.

Другата половина на фирмата ни се занимава с мобилни приложения като най-големият ни проект е платформата за мобилно банкиране на Банка ДСК, която освен от множество мобилни приложения (скоро ще бъдат 6 или 12 – зависи как броим модификациите) се състои и от интеграционен слой, който спомага за работата и на още няколко други системи на банката.

Openintegra е компания с вече многогодишна история, но има едно нещо, което пазим от първите дни, когато буквално с джобни пари започнахме… и то е, че вътрешните ни отношения са като тези в един startup. И май държим на това и занапред. Стремим се да не растем твърде бързо и неуправляемо. Чувстваме се напълно комфортно да сме малки. Някои колеги ни наричат бутикова компания. О’кей сме с това. Държим на плоската си структура и принципна липса на йерархия – при нас всички работят с функционалните си роли за компанията – няма чисто административни роли. Няма HR-и, счетоводители… Много от хората са мултифункционални и изпълняват повече от една роля. Ключовите хора в екипа след някакво време получават и дял от компанията, макар досега никога да не сме преразпределяли печалба, защото всичко реинвестираме в развитието си. Но това един ден ще се промени.

Идната година е важна за нас – ще направим първия си истински опит да прекрачим границите на България и да преместим фокуса си от местния върху европейския пазар. Защо не казвам международния – няма да се ограничаваме насила, но истински вярваме в потенциала на Европа, и искаме да използваме именно възможностите, които тя предлага.

В този контекст навярно ще потърсим един-двама души още в началото на новата година за софтуерния ни екип в София. Търсеният профил би бил човек с някакъв опит в разработката на мобилни приложения (Android/iOS) или поне със силно желание да се занимава с това и да се учи. А идеалният профил би бил на някого, който има и приличен web background. Човек, който е способен сам да подрежда и планира задачите си, за да има свободата да го прави и да цени това, че няма армия от project managers на главата си и безкрайни срещи за планиране и отчетност. Хакер като mindset, който предпочита да работи за малка и гъвкава компания, вместо на конвейра на голяма и тромава организация.

Досега сме назначавали само веднъж по обява и CV. Винаги предпочитаме по-неформалния подход – препоръка, среща с екипа, досегашна съвместна работа, самопроявено желание да работим заедно. Така или иначе е добре досегашния екип да хареса новите хора в него и на самите нови хора да им допада идеята да се присъединят и да го направят максимално информирано.

И ако някой, докато си почива и празнува край коледно-новогодишните трапези, реши че търси промяна или припознава в някаква степен себе си в текста от преди два абзаца по-горе, може да драсне някой ред по email и евентуално да се видим на по кафе и разговор във взаимноудобно време.

Иначе повече подробности за следновогодишните планове, бизнеса, Вселената и всичко останало ще споделя съвсем скоро…

Stay tuned!

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България