Отново street

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

 1. на фона, на всички постове по тези „антиблогърски кампании“. тази ти тема направо радва окото. много се радвам и тайничко ти завиждам за стрийт сесията. няма нищо по разпускащо и зареждащо с настроение от лов на стрийт кадри. а когато си в компания, направо не усещаш как лети времето.
  желая ти много такива дни, че да ни радваш и нас с фотоси :Р

 2. Аз снимам много по-малко от теб, но си имам правило – никога не качвам сники на хора, които са с друг лиценз от full copyright. Аз съм малко параноик на тази тема, но искам да съм 100% сигурен, че със портретите ми никой (законно) няма да прави нещо, за което аз да не съм уведомен.

  Да, ограничава свободата, но така съм си решил засега.

  Между другото (само между другото :)) ми се явява идея да заменя добрия, стар Coppermine с нещо по-свежо и с възможност за (различни) лицензи под всяка снимка. Знам, че имаше трудности по намирането на фото-блог, случайно да имаш идея за галерия?

 3. Хей, снимките са прекрасни…
  Особено децата и чичкото дето се е хванал за главата като е прочел какво пише във вестниците.
  Даде ми хубав старт на неделята, за което мерси:)

 4. Йовко, много готин разказ е станал! :)

  Дончо, какво ти дават пълните права в повече от ограничителния CC-BY-NC-ND? С пълен копирайт само се удължава срокът на действие до безумните 70 години след смъртта на автора. Аз съм в другата крайност и като противник на авторското право публикувам за обществено ползване (public domain). Разбира се, че ти си решаваш – аз питам за причините от интерес, не се заяждам ;)

  Стоилов – ами да ти мигнем следващия път да поскиташ с нас из града?

 5. Ех, Дончо! Кога забраната за нещо е попречила на някой, който иска да я наруши да го направи :-) Аз слагам NoDerivs повече като изразено желание, отколкото като категоричност.

  Освен това колажите са форма на преразказ и цитат, който мисля, че по закон си е разрешен (fair use) и full copyright-а, както се изрази не те спасява – само нямам идея къде точно минава мярката между колажа и плагиатството – затова вместо да се ровя из концепции, които са за юристи – предпочитам да дам на хората всичко, което нямам против да им дам…

 6. Няма лошо! Иначе в нашата групичка май само аз съм Nikon-ец – всякакви фенове се приемат – особен групата на Pentax много застрашително набъбва.

  Някой ден няма лошо да направим и един „ретро-купон“ на 35мм – някъде му викат ломография – аз още си пазя първия купен със свои пари апарат – „Вилия“, а ми се намира и един железен ФЕД-4. ;-)

 7. Аз дълго време мъкнех с мен на тези срещи Смена 8М, точно за ломо-снимки. Готино усещане, макар винаги да те „дърпа“ да хванеш DSLR-а, защото по-лесно и бързо ще видиш резултата… поне при мен е така. Но филмът си е мания, дори и да е за ломо. :)

 8. А жената при шадраванчето ни казваше да снимаме не пред президентството, а някъде надолу по Дондуков, на Бачо Киро. Там имало малка градинка (аз май се сетих коя е, междублокова детска площадка), която я разкопавали и явно ще я застрояват.

  Като разбра, че сме любители и нямаме трибуната на вестник, въздъхна леко, а като й казах, че те щом хората едвам спряха застрояването в Докторската градина миналата година (Невена Гюрова беше писала много и беше подела кампания и накрая все пак успя явно), та камо ли една малка градинка на Бачо Киро, тя закима веднага разбиращо и отчаяно с глава.

  Заслужава си да изразяваме и позиция, ако намираме такива неща из града (и ако сме в настроение и имаме време, разбира се) – например чрез кампания със снимки през UrbanStyle и блоговете. Не зная ;)

 9. Със сигурност поне не вреди. Но аз лично излизам на снимки да се разтоваря и да разпусна – не можем да спасим целия свят… Разбира се, че ако попадна на несправедливост или нещо дразнещо ще го снимам и покажа, но хайде поне да не го търсим целенасочено ;-)

  Хайде показвай снимки, не се ослушвай :-D

 10. Да, прав си – по-добре да оставим тези сесии да са приятно прекарани в заделеното за хобито време ;)
  А със снимки ще се включа и аз, само да си довърша други задачки. Исках вчера още, но ще ми излезе име вече на неспазващ срокове. Иначе даже нямам търпение да си видя снимките и да ги нагласям и качвам…

 11. Йовко, ще ми пратиш ли снимката, дето не съм на фокус? Интересно ми е какво е излязло:)

  (Иначе каква картинка бяхте с тия фотоапарати, направо плашеща… Аз ти споменах едно време как на сватбата на Жоро Чорбаждийски Антон Тинчев се разхождаше с един фотоапарат с подобен на вашите по размер обектив и обясняваше „И до последния момент ще си мислите, че ще ви снимам!“ :) )

 12. Ох, ами аз май я изтрих – сега ще проверя дали не съм забравил да си форматирам картата – ако е оцеляла ще ти я изпратя…

 13. turin, ах, ми аз при първа възможност, ще се самопоканя :) таман ще имам оправдание да разходя моя зенит със железният йупитар.

 14. беше готин, неангажиращ и разпускащ стрийт :) аз съм доволен, посменях си обективи, поснимах добре, отпочинах си и се заредих с енергия.

  преди малко седнах и пообработих една много малка част от снимките:
  http://renai.kicks-ass.net/gallery/2007-07-14/index.html

  другата част са все още на лента и тези дни ще ги дам за проявяване и после следва веселбата по сканиране в домашни условия :)

  п.с.: между другото не съм вманиачен на тема пентакс и имам телевизор (два) :) ааааааа, и знам коя е албена вулева – та кой не е чувал за нея? ;)

 15. шегувам се, наистина му казах, че нямам телевизор и че не зная коя е албена вулева. за съжаление съм слушал за нея преди години.

  а телевизора единствено го ползвам за фонова музика :) от много време не съм гледал новини или някакво предаване. като има музика по-лесно се диша :)

  това с оглушаването си е истина :) и аз като снимам не чувам и не виждам нищо около мене, освен кадъра. самото съсредоточаване в дадена хоби води до това истинско отпускане на останалите сетива, мисли, откъсване от ежедневните проблеми и за мене си е най-добрият релакс след работната седмица.

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: