Предколедно

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

 1. Вижда се с просто око, че сте от качествените хора. Винаги можете да кажете много повече от много повече пишещи и говорещи. Най-малкото – когато чуете или прочетете някоя от поредните глупости на хора с претенции без покритие – отбележете изявата им с подходящи на брой минуси – -1, -2, -3 и така, докато всички разберем, че никой не е безразличен към бруталното безхаберие в многоизмерното пространство на не лекото ни ежедневие…

 2. В блога писането е, когато не можеш да не напишеш. Идеята е, че „ако трябва да обясняваш казаното, няма много смисъл да обясняваш“.
  Има ли смисъл да кажеш нещо?
  Ами може би и този коментар няма смисъл – дали е така, ти ще кажеш. И в стискането на ръка няма голям смисъл, но е приятно някакси… може би, знам ли.
  Бъди здрав!

 3. „Знаеш ли как добре те разбирам :-)“ – точно това ми бяха думите но ядаш който не познавам ги е казал преди мене. Преди струва ми се една година си отиде баща ти. Тогава просто изчезна за 2-3 седмици от интернет пространството освен 2-3 реплики в по едно изречение. Мойте родителе са още живи, но една сватба вкара много драматизъм и негативни преживявания от които и сега, след 3 месеца не мога да се отърся от тях.

  Отделно от това живота си върви и не те пита дали си подготвен за следващата изненада!!! За повечето живота е безцелно съществуване, но за тези които са покрай мен има цел. И тогава идва намусеното лице от неизпълненине въжделения или от срутилите се переспективи…

 4. Много се зарадвах на статията ти, още щом я видях в четеца. И разпознах, че си ти. Не зная за какви мечти казваш и дали говориш за по-лични неща или за по-общите, дето навсякъде се шуми все повече и повече.

  За първото ти си знаеш единствено и най-добре, но за второто — добро лекарство е да не се четат прекалено много или прекалено отдалечени блогове. И да не се четат новинарски сайтове, да не се прекалява с телевизията и радиото. Радио — за музика. Още по-добре своя музика на плеър или профил в last.fm примерно.

  Иначе се влиза в някакъв водовъртеж на мисли и мнения… в който ако и ти се гмурнеш, след няколко дни седиш и се чудиш пред екрана „това аз ли го писах или го бях чул някъде“…

  Откъсването от шумотевицата на новините помага. Говоря изцяло от мое име и изцяло за мен, разбира се. Не са „съвети“ някакви. Просто ми е приятно да те чета.

 5. Не искам да човъркам в раната, но съжалявам за несбъднатите мечти. Искаше ми се изданието да го бъде, но доколкото разбрах, работата се е разсъхнала по решение на издателите. Не искам да жълтея, но можеш ли да дадеш малко инфо „от кухнята“ – какво не се получи? Само финансирането ли беше проблемът, или имаше и друго?

  И още нещо: какво е положението с блога на Идеалист? Ще продължи ли поне той да съществува, или и той отива при несбъднатите мечти?

 6. Владо, равносметките следват, но не мисля да ги комбинирам с депресия – груб реализъм е по-добрия катализатор на всяка равносметка ;-)

  Аспарух, Идеалист е само една от несбъднатите мечти. Нямам информация от кухнята, понеже никога не съм бил там. Щях да бъда само гост-музикант. В блога има изявление на издателя

 7. Изглежда за все повече хора, тази година е годината на несбъднатите мечти.
  Относно Идеалист, въпреки че възлагах надежди за него, беше ясно, че искаха да направят лобистка медия, но така и не успяха.

 8. Аз пък си мислех, че искат на направят обратното на лобистките медии, каквито са всички останали (останаха ли изключения!?), но може би съм твърде наивен…

 9. Не знаех, че Гамизов има нещо общо с „Идеалист“, но лично аз някак си не мога да вържа тези две неща. Той може да е нещо друго, но не и идеалист.

 10. Идеалист трябваше да бъде медия, независима и от издателя си дори. Документите на проекта бяха публикувани и си струва да бъдат прегледани. А Идеалист е label – мисля, че твърде много се фокусира вниманието върху заглавието. Нима Time или The Economist или подобни се очаква да се ограничават до етимологията на заглавията си?…

  От Гамизов се очакваше да е издател, а не да е идеалист…

 11. Винаги Има смисъл да кажеш това, което се ражда в главата ти от пречупването на дори най-травиалните неща през призмата на собствения си мироглед. Винаги ще има хора, които искат или се нуждаят от гледната точка на другите около тях.
  Информацията, с която ни „хранят“ от телевизионния екран и вестниците в повечето случаи е не тази която се надяваме да чуем, а и всякаш е лишена от гледна точка. Да знам, че такава е задачата на медийте, но мен лично ме интересува повече, не какво е станало, а какъв е бил импактът върху света и хората в него.
  А що се отнася до несбъднатите мечти – има време за всичко. Пък и както е казано… стахувайте се от деня в който са ви се сбъднали всичи мечти /перефразирам/.

 12. Пиши, сигурна съм, че имаш какво да споделиш и без да ти е нужна драма или комфорт:) Достатъчно е човек да има динимичен живот, какъвто ти със сигурно имаш и материал за споделяне лесно се намира) И се радвай, че имаш време да пишеш, при мен е обратното – имам много за писане и малко време за което.
  Бловането е в името на случайната, но незабравима среща с интернет-пътешественика, който ще попадне на твоя блог и ще се провокирате взаимно по нов и креативен начин. В този смисъл – защо затваряш за коментар някои по-стари теми като тази за OpenFest, както и Hable con ela ? Могат да се дават още ценни коментари, да не говорим, че втората тема си е вечна и не можеш да знаеш никога, че си получил достатъчен по количество и качество feedback

  А що се отнася до несбъднатите мечти – не се притеснявай, понякога нещата се забавят, за да се развият по-добре по-късно

 13. christmas_cactus, новият WordPress има функция да затваря коментарите по теми по-стари от определен брой дни. Реших да опитам. За момента формата за коментари се затваря автоматично, когато постът е по-стар от два месеца. Не знам дали занапред ще го оставя така. Забелязах една огромна полза за момента – драстичен спад на руския коментарен спам, който обикновено се появява в стари постове.

  Реално хронологичния блог се оказва не особено добра система за подреждане на съдържанието, особено когато набъбне в няколкогодишни натрупвания и… във връзка с това имам някакви свои търсения за иновации ;-)

Read Next

ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

 1. Без да засягам някой „вярващ в коледата“, наистина това е много объркан празник. Комплексиран някак. В днешни дни не е здраво нито да кажеш, че вярваш в „чудесата“ на коледата, нито че това било рождеството на Иисус (защото всеки знае, че Христос не се е родил през зимата, всичко това е направено за приближение към езическите празници, които навремето са нямали изкореняване и е трябвало да бъдат… завладяни), нито пък че някакъв си дядо с червен кожух и бяла брада (разбирай рекламното лице на Кока-Кола от миналия век) носи подаръци…
  Разбира се, ако се остане във вярата, всичко е наред – празнува се Рождество Христово от позиция на вярата. Но колко от всички нас всъщност са там?… Истина ти казвам, това е един от най-комплексираните и объркани празници. Даже Великден е по-добре, той поне не е бил изместван в друг сезон…
  Важното е да ни е приятно, да сме щастливи и да сме с хора, които са ни някак близки. Всичко друго е PR и реклама и просто може да си запуши ушите човек за тях :) Весели празници, Йовко, весела почивка – ако не се съберем дотогава за стрийт-фото!

 2. Поради объркващите смени на догмите в българското минало предполагам, че Коледа е позагубила от значението си у нас. Да не говорим на колко хора им е по сърце да празнуват. Но нашата държава се движи напред и всичко това ще се промени когато започнем да виждаме повече хора с усмивка по улицата.

  За упадъка на нашата Коледа съдя по разказите на баба ми за нейното детство и по атмосферата, която цари по това време в западния край на нашия континент. Тези от вас пътували до Западна европа тези дни сигурно са усетили какво е усещането за Коледа у нас и там.

  Най-хубавата Коледа съм изживявал по време на моите студентски години в Англия. Въпреки студентския бюджет не ни липсваше нищо, празникът ни беше весел, задушевен и супер интернационален! За голямата печена пуйка се погрижи нашият женски ангел Чармиен. Имахме си дори предрешен Дядо Коледа за раздаването на подаръците :)

  Истинска наслада за сетивата пък беше попадането ми на коледния базар във френското градче Метц преди две години. Представете си малки секси сергийки, наредени по тесните улички на стария град и отрупани със всевъзможни лакомства. А около тях се носи сладко ухание на прясно изпечени сладкишчета, кафе, греяно вино и ароматни пръчици. За звуков фон сложете глъчката на леко подпийнали и развеселени французи. Истински екстаз ~:P

  В заключние само ще кажа, че празникът е такъв какъвто си го направим.

 3. Коледа и като цяло месец декември за мене си има и предимства – адски много концерти, представления, мероприятия. Чак се чудя на кое по-напред да отида.

  Иначе Нова година е по-добре, наистина. Особено за тези като мен, които си празнуват и рожденните дни на 31-декември :-)

 4. Да бе, той „българино“ пости през по-голямата част от годината (не толкова, че хич не яде месо, колкото че яде някакви рога и копита под формата на салам), сега пък и на Бъдни вечер… :)

  Колкото до „чудесата“ и благотворителните акции по празниците – да, изкуствени, нагласени са, само за PR-а на политици и бизнесмени, ама по-добре така, отколкото съвсем без тях…

  Въобще мисля, че днешните активно работещи млади хора са достатъчно заети, че да се тормозят да разсъждават дали празникът е объркан, с каква символика е натоварен и какво отношение трябва да имаме към него, какви традиции да спазваме… Ами е просто време за почивка, което трябва да се ползва по най-приятния за всеки човек начин.

  Весели празници! :)

 5. На ‘Коледа’ празнуваме на раждането на Исус Христос (превъплащение на Бог от плът и кръв сред хората)
  ТОЧКА.
  От това по-голям празник – ‘здраве му кажи’.
  (няма да коментирам от къде идва името ‘коледа’)

  Който не е религиозен сигурно не намира особен смисъл или празничност в събирането и постните ястия. Според мен, ако не друго, ние българите сме исторически ‘натоварени’ да почитаме християнството. Смятам, че не е уместно да коментирате рождество Христово по този начин, все едно става дума за 8ми декември и прочее подобни незначителни дати, на които хората ‘празнуват’.

 6. Това, което винаги ме е дразнило във всяка религия е, че тя слага ТОЧКА там, където аз бих продължил да тълкувам и разсъждавам, поне с многоточие… А кои дати да напълним със съдържание е личен избор на всеки от нас.

 7. Емо, вероятно по същата причина, заради която пиша Коледа с главна буква, Бъдни вечер или Освбождението – защото е специален ден – празничен – и така пише, че трябва да правя в правописния речник. А божие е определение, което нищо освен допълнително втъкан смисъл не ме принуждава да пиша с главна буква. И понеже не влагам никакъв допълнителен смисъл…

 8. Тълкуването е готина работа, само дето не е толкова просто в Православието. Проблемът е, че колкото хора има – толкова и тълкувания.

  За това аз се въздържам да си тълкувам религията както ми скимне (практика на протестантите).

  А при положение, че не влагаш смисъл в Рождеството на Исус, не виждам защо си направил тази тема за коледа. Може би имаш предвид празника за настъпването на новата година (въпреки, че си написал ‘Предколедно’) ?

  В смисъл че.. това е все едно самотен човек да се чуди, защо не усеща празничното настроение на св.Валентин – ама точно същото е ;)

  Поздрави,
  Петрунов

 9. Хич не обичам Коледа. Всъщност ненавиждам гадното, студено, кишаво време и скофтено настроение което то навява; особено в комбинация с коледната украса и противните коледни песни нещо хич не си вървят :)
  Ако Коледа беше през лятото щеше да е истински хубав празник!

 10. Веско, в моят мироглед тълкуванията ми са изначално право – много-много преди дефинициите на коя да е религия… Иначе правя теми за всяко нещо, за което реша, без да се съобразявам с каквото и да е… Това е идеята на съществуването на този сайт… Както и на света, Интернет и различията между хората…

  За всяко нещо има няколко безброя гледни точки и нищо не може да прави изключение…
  Да живеят различията… Ето още нещо за размисъл около Коледа: http://www.borissov.it/blog/?p=146

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: