Приказки от 1001 години

За първи път летя с Bulgaria @ir – съвместен полет с чешките авиолинии CSA. Българският Boeing 737 беше малко вехтичък, но иначе полета беше ОК. Само ако и екипажа успяваше да се пребори с по български унилите си физиономии по нищо нямаше да се отличаваме от средностатистическа авиокомпания. Както и да е – дори и в момента сме три светлинни години пред ужаса на Alitalia.

За трети път се озовавам в Прага за последните три-четири месеца – този път отново само транзит с тричасов престой на път за Любляна. Последната отсечка прелетяхме с витлова ATR-42-ка, които никак не харесвам. Малки, тесни, неудобни, скърцащи във въздуха, а в студен ден като днешния докато се качат всички пътници вътре става ледник.

Словения е красива от въздуха, върховете на планините под теб са невероятна гледка. Кацнахме относително плавно. Летището на Любляна е малко и скромно, подобно на това в Братислава или Загреб. Самолетите спират буквално пред терминала и пеша влизаш в сградата. Паспортния контрол е странен – явно компютъра е non-trusted device, защото те проверяват в един хартиен списък, съдържащ няколко (около 30) имена дали отсъстваш надеждно.

Такситата отвън изобилстваха и просто взех първото. Словения, въпреки вече член на EU, още използва своята си странна валута подобно на Чехия, но на повечето места еврото се приема съвсем охолно – така платих и таксито си. Нямало такива, където да можеш да не плащаш кеш. Всъщност моята крайна дестинация е Bled. Едно малко курортно градче на около 50 км от Любляна и на около 35-40 от летището. Нещо като нашия Боровец, може би…

Градчето е празнувало хиляда години точно през миналата година, идния месец започва някакво състезание по Биатлон (всъщност world cup), а точно ден след като си тръгна от тук – през уикенда – ще се случи някакъв традиционен карнавал или фестивал – не съм съвсем сигурен, защото словенския ми не е най-силния лингвистичен инструмент. Както и да е… След като се сдобих със стая в хотела се огледах за RJ45 дупки в стената и открих такава, но уви там нямаше никой. Нищо не намерих и сканирайки ефира. А гадовете са си написали в каталога, че имат wireless – на въпроса ми към рецепцията ми посочиха едно PC в лобито… Пфу… публичен компютър с Windows – как пък не – да не съм ненормален. Да казвам ли изрично, че подобни селски изпълнения вече отписаха Bled от графата нормално място за живеене.

Реших да се разходя наоколо и да затвърдя усещането си, че съм попаднал в бясно село. Затвърдих го… За около половин час обиколих всичко – градчето е красиво, но адски малко. Има едно гигантско езеро, около което има 3-4 селца и Bled е най-голямото сред тях. Забележителностите са три – езерото, острова в средата му и един замък, който снимах отдалече, защото не ми се катереше 15 минути до него. Направих няколко снимки, но без хъс за снимане, а и не мога да се изкривя душата и да кажа, че нещо тук може да ме вдъхнови. Навярно това е рай за скиорите и ако някой такъв прочете това, ще ме порицае, но понеже аз не съм скиор (и никога няма да бъда) между думичките Bled и Скука (с голяма буква) мога да сложа единствено знак за равенство. Аз на такива места дето времето е спряло и нищо никога не се случва просто издивявам. Тук май дори не бих дошъл и с момиче. Всяко друго място е далеч по-интересно и романтично.

7 коментара за “Приказки от 1001 години”

 1. По мое скромно мнение си пропуснал една чудесна разходка, защото там наоколо има и много пещери. Има и една особено голяма пещера (ако не се бъркам с името на градчето де). Но си прав, че на такова място трябва да има хора които да ти покажат с какво да се забавляваш. И все пак според мен Словения е една от най – красивите страни.

 2. Адаш, аз все пак тук съм на работа, а не на екскурзия (за жалост!). Словения наистина е много красива – няма спор, но вече започва трето поредно денонощие, през които дори не съм напускал сградата на хотела…

  А ти след като си оцелял при талибаните и навярно си в София да вземем да се видим, а? За картинг нещо ми се струва студено, ама някоя и друга тъмна бира няма да ми се стори некомфортно изживяване? А и без това съм обещал на Весо десет.

 3. Идеята никак не е лоша. Ти в София ли си?
  За бира съм готов. Утре имам някакви планове, но ако имаш възможност, да се видим, смятай, че си с най – висок приоритет!

 4. Очевидно няма как да съм в София след като в онзи пост бях написал, че съм в Словения. Ако си намерил начин да си на две места едновременно ще се радвам да пуснеш технологията под CC, FDL, whatever, etc.

  Днес на обяд се запътвам към летището, но понеже съм през Прага с готин престой там ще се появя късно тази нощ в София. Така че бирата е мисия възможна от утре събота.

 5. Е, прочетох и другите ти писания по блог -а, но да си призная, още не съм съвсем ориентиран с времето. В Иран се почива четвъртък и петък, така че ориентацията ми за дните е малко счупена и не съм съвсем сигурен кой ден къде се намира на календара – дали е работен или почивен… дали е вторник или неделя. Затова моля за извинение.
  Обади ми се като се върнеш на телефона със … ще ти го пратя на пощата… за да се разберем нещо за бирене. А и да ми донесеш едно Лашко пиво (ама то ти вече си отлитнал… :-().

 6. Vsichko spodeleno za Slovenija mi e adski interesno i ljubopitno. Predstoi mi da prekaram v Ljubljana i Maribor kum 3 meseca. Ako ne vi murzi napishete mi s kolko euro se zivee dnevno… srednostatisticheski. Da znaja predvaritelno. Vesel biren kupon!
  Snezhana

 7. Много ми е трудно да отговоря точно на този въпрос – все пак зависи какво човек има наум под средностатистическо живеене. А специално за Словения нямам реални впечатления, защото бях заточен в един хотел по един проект и не съм си подал носа навън, с изключение на един следобед, но като цяло от общите ми впечатления из Европа цените са много подобни навсякъде, вкл. и у нас са доста европейски – така, че шок няма. В най-лошия случай може да се окаже, че нещо е малко по-скъпо отколкото в България, но не и в пъти. (С изключение на услугите – там девиациите са големи). Ако приемем, че не плащате за хотел и имате къде да живеете сума в диапазона 20-30 евро на ден мисля, че е нещо средно за където и да е в Европа, което не означава, че е супер лукс, нито, че няма да оцелеете и с 5-10 евро на ден или пък че не можете да харчите и по 50-100.

  Аз просто не съм критерий за подобна оценка – спя в хотели, храня се често в заведения и се движа с такси тъй като това са разходи, които са за сметка на командировката или проекта, в който съм ангажиран.

Коментарите са спрени.