Раздяла с BW

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

 1. Нови раздели = нови срещи :-)

  Успех, където и да пишеш!

  Пък аз очаквам да те чета най-вече тук, на страниците на блога ти… :-)

 2. Споделям очакванията на Michel. Аз също, очаквам да чета интересни неща тук :).

  Относно BW, на мен лично никак не ми допадна това списание. Според мен, те разчитат основно на името си за да се продават, защото съотношението цена/качество никак не е на ниво. Поддържам идеята, че при писането, човек най-добре твори, просто когато му се прииска. По-план вървят много по-бавно и слабо. Така м/у другото, ще се радвам ако се появяват твои стати в списания като Manager, примерно :).

  Успех

 3. И аз, засега, те чета само тук и само електронно. Но да се надяваме, че за в бъдеще това ще се промени. Само ни дръж информирани къде и кога ще се появяват материалите :)

 4. Българският редакторски екип на Business Week е все още млад и изглежда не е израстнал професионално. Предполагам затова си ги възприел като не особено прецизни и солидни в работата си.

  Преди години четях няколко седмични бизнес ориентирани (повече или по-малко) списания, като Business Week, Newsweek, Time, немското Spiegel. Сега чета изключително само едно – Economist.

  Защо стана така ли?

  Предполагам, че Economist е толкова успешно издание заради следната причина, която стои по-дълбоко от самото качество на техните анализи и писания, а именно че в същността си то е активистко списание, журнализъм с послание и силно мнение. Никой в изданието не крие това, напротив, издателите окрито обявяват, че са поддръжници на свободната търговия и фискалния консерватизъм.

  Обединени около тази идея, редакторите създават едно изключително кохерентно, единно и интегрирано списание. Разбира се, който иска да пише за Economist трябва да поддържа изначалните идеи на изданието. А събирането на съмишленици под един покрив е чудесна рецепта за сплотен екип. Дори ако си забелязал, нито една от статиите, дори редакторската, не са подписани – обяснението: „It is written anonymously, because it is a paper whose collective voice and personality matter more than the identities of individual journalists.“

  Убеден съм, че именно в това се крие разковничето на успеха на Economist пред другите списания, които поддържат политика на „обективност“ или пък просто са разнопосочни – ясна идентичост пред читателите и събирането на екип със сходни възгледи.

  От бизнес ориентираните издания на българския пазар има едно, което се опитва да емулира такъв стил – Дневник/Капитал.

  Колкото до списването на тематична колонка седмично – наистина не е лесно, тъй като за всяко издание трябва да бъдеш захранван от стимули и събития за писане – а те си имат собствен такт :)

  ПС: Аронията вече е набрана, изпратена и дори направена на желета и сладка :) Утре заминавам за седмица за Созопол при леля Катя. Видях, че на Аполония ще има фотографска изложба на Canon България – http://www.apollonia.bg/programitem.php?lang=bg&id=101

 5. Хей, не съжалявай, това са бели кахъри! Аз какви работи съм изпускал… като например какви жестоки гаджета или пък дори да отида на собственото си дипломиране :) Но поне не се сърдя никому, защото за тези неща сам съм си виновен :)))

  За компенсация следващият път като се видим ще ти дам едно сладко с българска арония и етикет „Made in Switzerland“… или нещо подобно :)

  Ако все пак решиш да прескочиш до Созопол – при леля Катя винаги има свободни стаи за нейни хора :)

  Аз самият нямах намерение да ходя точно сега – заради шумотевицата, но тя ме сръчка по телефона, че искала да ме запознае с някаква фина девойка. Така че утре с моята братовчедка Ели заминаваме…

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: