Шифърът на Ватикана

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

  1. Хехе, и аз признавам, че прочетох въпросната книжка, след като приятел ми я подари с цел да се подразня от „криптологията“ в нея. Всъщност не се подразних толкова – все пак беше очевидно, че намерението на автора е било напише поредното, признавам, увлекателно, но без особена стойност трилърче с милион обрата, а не да образова обществеността.

    Това което ме шашна обаче беше, че в последствие засякох няколко онлайн мнения, които очевидно и открито се позоваваха на книгата като исторически източник. O, sancta simplicita! Май Браун се опитва да използва наивета на хората, що се отнася до мистичното, божественото и интригантското. Което от векове е прерогатив на църквата. Нищо чудно, че Ватикана се дразни.

    И ако на нас подобна конфронтация ни е почти смешна, то за някои от клиентите на Браун или Ватикана тя е особено съществена. Тъпо…

  2. Тази в „Криптономикон“ е доста елементарна, но пък и не криптологията е била целта на Нийл Стивънсън в описанието. (Препоръчвам книгата. Има интересни размисли.)

  3. Хмм… може би не съм чел достатъчно внимателно (макар че това беше кажи-речи основната причина да прочета книгата ;), но поне на мен ми се стори, че в „Цифрова крепост“ има само една наистина голяма неточност от гледна точка на криптография. Друг е въпросът, че точно тази неточност е основната завръзка на действието в цялата книга де – без нея не би имало начин да съществува точно този сюжет :)

  4. Не мисля, че трябва чак толкова да се избягва фактологията в книгата. Не мисля, че всичко е истина само за наивността на народа, все пак не е просто прищявка на Ватикана да заклеймява книгата. Все пак по законите на Мърфи ако няма гнило в ябълката – тя не се хвърля! Мисля,че съвестния читател сам ще разбере какво е истина и какво не е! Лично на мен ми хареса това, което прочетох, защото имаше върху какво да се замислиш… определено ми беше писнало от тези книги, които са ми ясни като бял ден. Аз казвам един от шедьоврите на 21 век :)

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: