Сигурност ли? Няма такова нещо…

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

 1. Интересна статия, мен лично ме накара да се замисля за много неща ОТНОВО.
  Примерно за това, че в средностатистическите БГ фирми занимаващи се с каквото и да е в ИТ, цари хаос и безхаберие, а всичко се прави на парче – ден за ден. Слушал съм за работният процес в не 1 и 2 фирми. Лично аз смятам, че това се дължи и на липсата на качествени и добре подготвени ръководни кадри.:)

  Относно банките… хммм. Може ли да напиша малко критика, разбира се градивна :)
  Като един виден пример за IT security expert и изключително популярен блогър, смяташ ли за добър пример публикуването на обществено достояние използваната от теб банкова институция ? :)

  (коментарът е редактиран и съкратен)

 2. Първо не се считам за виден security expert – просто гледам да си върша работата толкова добре, колкото мога. Има много по-добри от мен, пред които мога само да се поклоня. За жалост точно в този контекст другото – т.е. да не си вършиш работата не е просто обикновена немарливост, а е такава с потенциални сериозни последици.

  Принципно считам, че е важно проблемите в сигурността да стават обществено достояние, защото както казва Bruce Schneier ако в гората падне някое дърво и никой не знае, това променя ли факта, че дървото е паднало? В статията не разкривам конкретните организации, просто защото те за жалост са само малка част от личната ми колекция и проблемът е наистина ПОВСЕМЕСТЕН и МНОГО СЕРИОЗЕН, а всеки си мисли, че точно на него ще му се размине. За жалост ако това безхаберие продължава навярно много скоро ще си имаме много тъжни случки в българския интернет и бат’ Бойко няма да е особено полезен с надувките си.

  От съображения за почтеност никога не бих разкрил клиентите, за които съм работил или работя, когато темата, за която са ме наели е сигурност. Затова въпроси в такава посока нямат смисъл. Съжалявам.

  Мога само да добавя – ПАЗЕТЕ СЕ, защото никой не го е грижа да ви пази!

 3. Не знаех, че си работил за споменатият клиент, не съм имал намерение да ги правиш публично достояние /това най-малкото е много непрофесионално/, а аз просто попитах от любопитство.

  Не съм използвал услугите на online банкирането в българските банки, но доколкото имам наблюдение върху USA-ските таквива, бих казал, че евентуалният достъп до личният акаунт, не нанася директно сериозни щети. Или аз съм попаднал на недотам напреднали в тази сфера на услугите банки или пък те добре са си организирали банкирането, но единственото зловредно нещо, което можеше някой да ти направи е да ти плати сметката за телефона по-рано ??? :)

  Да добавя само, като заключение и милярди предупреждения да има към хората, пак ще съществуват такива, които си тънат в заблуда и сляпо доверие. А това е така, защото хората нямат необходимите основни познания, а това със сигурност не е явление само в България.

 4. Всъщност, Милене, забележката ми не е към теб! Имаше друг коментар, който реших да не пусна. Работя за доста банки и съм клиент също на доста банки така, че всякакви предположения в тази сфера са напълно безполезни. А и обичам неуточняващия израз една банка.

  Нямам наблюдение върху USA-интерфейси, но от българските такива мога да прехвърля цялата налична сума, в каквато си сметка пожелая, което е гот, защото имаш пълнофункционираща услуга. Проблемът идва само ако сигурността не е ниво.

 5. това с dir.bg направо ме разби…………

  За някои неща има напредък – например една банка, която и двамата ползваме при проверка на сертификата излизаше нещо от рода на „Aragorn II, powered by Elven Archery“….. сега вече няма такова нещо:))

 6. Всеки ден намирам български сайтове, който могат да се счупят и да се задигнат доста интересни данни с елементарни атаки като sql injection.

  Виждам разни сайтчета, който предлагат услуги на КЛИЕНТИ със самоподписани сертификати. Писнало ми е да съобщавам на админи и „уебмастъри“, чийто адреси ги няма написани никъде и трябва да ги издирвам по метода на пробите и грешките, за грешките в смотаните им сайтове, след което да ме нагрубяват или да ме игнорират.

  Вече правя друго, като открия нещо или излагам авторите му или просто си го местя в другият крачол, мислено надявайки се някой да им счупи сайтчето. Просто подобни сайтове не ползвам.

  Потребители на сайтове да запомнят от мен едно, винаги давайте фалшиви данни и внимавайте какви пароли избирате.

 7. Жоро, за тия хора има един начин да се научат – като страдат. Ей сега както идва втория семестър, мисля да извадим един списък на разни български сайтове, и да дадем на студентите да одитват, след което директно да качим резултатите, и да видим какво ще стане… Някои хора няма да се научат по друг начин.

  А най-лошото е, че малко хора реално се занимават да направят нещо в тая област. Асоциацията по информационна сигурност например се опитва, но няма достатъчно хора, които да я движат.

 8. Maniax, това е малко гадно… Принципно си прав напълно, но точно такъв подход е рисков и ще настрои хората негативно. Вие вече правите достатъчно – няма смисъл да насъсквате студентите – да не говорим, че някои от тях могат да се издънят и да ги хванат. Просто ги учете. Най-добре е всеки сам да бъде оставен да избира дали да е от тъмната или от светлата страна на барикадата. Тъмната страна също се учи – имам някои наблюдения отблизо напоследък.

  Това, че мениджърите се правят на разсеяни съвсем скоро ще им се върне тъпкано. У нас непрекъснато се мисли, че ние сме малки и никакви, затова у нас не можело да има тероризъм, нямало системи, които да си струва да се чупят…. Уви… има.

 9. Идеята на Васил за тестване на сайтове направо ме втриса, но и аз съм попадал на такива с цел да тествам знанията си, които са нищожни в сравнение с вашите. Но Светлин Наков на една от лекциите си по мрежова сигурност беше споменал „Колеги не се хвалете“. Темата е много важна и заслужава адмирации и изключително сериозно внимание. Благодаря на Йовко.

 10. Не става въпрос за хвалене – просто проблемите са адски сериозни. Вчера преминах през суперохранявано място без никакви пречки. Само с едно формално телефонно обаждане. Като казвам суперохранявано имам наум наистина такова – с постове, с кльонове, с електричество по оградата, с двойни заграждения, камери, etc. При това без дори да ми бъде поискана каквато и да е идентификация. Можеше да нося тротил и да се самовзривя вътре без проблем…

 11. Това за тротила ми намирисва на камикадзе и ми напомня на издевателството в театъра в Москва. Може би едно от най-тъжните ми преживявания. Наистина тези неща се подценяват твърде много и имам молба на лекциите пред студентите да наблегнете на тях. Надявам се скоро да се появя на лекциите по мрежова сигурност. Успех в ТУ. Мисля че ще е полезно да се направи някоя от по-елементарните инсталации на SUSE или RED HAT. Стига да не отнема много време. А може би е удачно и някоя презентация във вид на скрийншот и т.н. Благодаря за вниманието. Вили

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: