Днес неволно видях едни прикрити сълзи. Тайно попити с пръстчета внимателно за да не бъдат забелязани от околните. Безмълвни сълзи, които… те стъписват, защото… имат значение. После отминаха, усмивките изгряха отново. Научих и тайната, която ги е предизвикала, но… се замислих. Защо е толкова лесно да нараняваме заради собствените ни страхове, заради личните си тревоги, заради собствения си дискомфорт или неорганизираност? Заради това, че е по-лесно да засегнеш фин и добър човек отколкото да се вгледаш в него или в себе си? Или заради друга някаква причина? Сигурно и аз нямаше да се замисля толкова, ако точно тези сълзи нямаха такова значение…

И си спомних откога не съм усещал собствените си сълзи по лицето си… Беше прикрито по подобен начин с ръка, зад компютъра ми, където прекарвам значителна част от денонощието и той неволно се превръща в свидетел на болките и радостите ми, в повече от машина и скъпа вещ, в нещо, към което малко или много се привързваш. Мисля, че никой не ме видя тогава… надявам се…

Прехвърлях това из главата си в колата по пътя към къщи тази вечер и някак неволно очите ми се навлажниха. Намалих малко скоростта, защото започнах да виждам малко по-трудно, но не посегнах с ръка към лицето си. Има неща, които не бива да скриваш от себе си…

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Явор Атанасов 17 март 2005 в 1:06

  Истинския мъж не трябва да се притеснява от сълзите си. Всяка истинска жена знае, че тези сълзи имат значение.

  Отговор

 2. Прав си, Яворе. Защото знае, че те са израз не само на сила да не отричаш болката си, а и на смелостта да се довериш и да я споделиш. И това доверие е един от най-големите и желани подаръци, които един мъж може да дари на една жена.

  Отговор

 3. Досега си мислех, че фреската на Климт, изобразяваща тъгата, е най-красивото претворяване на това човешко чувство.

  Отговор

 4. Наистина е много по-лесно да засегнеш фин и добър човек, отколкото да го разбереш.. Което е много неприятно за тези от първият вид. А за сълзите – никой не трябва да се притеснява от тях. По-странно би било ако човек не плаче.

  Отговор

 5. Явор Атанасов 17 март 2005 в 10:13

  @Алекс – Напълно съгласен :)

  @милена – можеш ли да дадеш линк към това, което имаш предвид?

  Отговор

 6. Сълзите пречистват :)

  Отговор

 7. @Алекс и @Явор,
  Много добре казани думи за сълзите. Ще ги дам на приятелката ми да ги прочете :)

  Отговор

 8. Не за пръв път съм тук, но чак сега пиша. Защото това, което си казал улучи точно онова място в корема, дето те присвива когато някой се е е отнесъл несправедливо с теб. Моите сълзи всичките са такива. Благодаря все пак за красивите думи.

  Отговор

 9. Анонимен 24 януари 2008 в 0:31

  А аз просто се разплаках, защото час по-рано някой ме нарани точно така, докато се опитвах да обясня, че не искам да ме боли и с неговата болка… много хубави думи… връщат ми вярата, че ако… ако някой види сълзите ти не винаги е нужно да се страхуваш.

  Отговор

Ако искате да споделите нещо