Таратор

Таратор

Изобретателят на таратора заслужава нобелова награда за мир и за спасение на човечеството. Не се сещам за нещо по-истинско в тези летни жеги от това скромно ястие. Всъщност тази студена супа, освен че е чудесно разхлаждащо нещо, е единственото, което може да предизвика апетит у мен през последните няколко дни. Даже и бирата не върши работа, доколкото ти излиза моментално през гърба.

Всъщност, подобно на пицата, и тараторът има разновидности и фундамент. За мен последният се състои от настъргана на ренде средно-голяма краставица (измита, но небелена), посолена и омазнена с малко зехтин (или олио), една кофичка кисело мляко (Верея и Пършевица като че ли докарват най-вярната консистенция) разбъркано гладко и малко по-малко количество от същата кофичка вода.

Това можем да го наречем таратор Маргарита (подобно на основата на пиците). Честно казано тази конфигурация напълно ме задоволява. Особено ако млякото идва от хладилника, а водата от шише минерална вода (не заради друго, ама от софийския ми водопровод тече нещо жълтеникаво-ръждиво, което може да докара и цвят на руса бира).

Разни други таратори щъкат из българското кулинарно пространство – с добавка на чесън (това вероятно трябва да е таратор Маринара), с копър или магданоз (демек таратор Пикантен) или пък с орехи (не знам за такава пица, за да и изплагиатствам името). Виждал съм таратор с кисели краставички (правехме такъв в часовете по Готварство по Трудово обучение в последните години на реалния строеж на комунизма в края на 80-те на миналия век, когато се намирах в основното училище). Предполагам, че няма никакъв проблем да се синтезира и таратор с кашкавал и шунка – демек Прошуто-Фунги или каквото друго му дойде на ум на човек… Аз лично смятам да се придържам към оригиналната рецепта – най-малкото, защото се приготвя за три минути.

Между другото най-добрия таратор спрямо моя вкус в София се приготвя във веригата пицарии „Виктория“. Струва малко повече от два лева наистина, но ти сервират една огромна 400-грамова купа, срещу която никаква жега няма никакъв шанс. Добра опция е и таратора в халба на Happy.

Добър апетит!

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България