Преди доста години – още живех в Пловдив – си купих малък пластмасов будилник – най-обикновен с батерия. Няколко месеца го използвах безгрижно, будеше ме безгрешно… Докато един ден се върнах от работа в къщи и го видях, че не показва точен час. Реших, че му е свършила батерията, но всъщност вглеждайки се в него забелязах, че си работи и тиктака, включително и стрелките се движеха… Само, че… наобратно… След като си разтърках очите реших да го посдрусам, извадих му батерията и пак я сложих – последното помага с Windows, но рестарта на часовника не му подейства. Твърдо и категорично продължи да си работи (при това съвсем точно), но наобратно. И така няколко години. Сменях си му батериите най-редовно, защото все пак това си беше рядкост – притежавах часовник, който отмерва времето назад – нещо като да си имаш говореща жаба. Дори си го взех в София, като се преместих, стоеше доста време и на бюрото ми в офиса, вървейки наобратно.

Един ден обаче отново тръгна в правилната посока. И се превърна в обикновен скучен часовник. Но понеже беше точен си го държах в къщи. Отново няколко години – поне две – работеше безпогрешно. До тази сутрин, когато отново видях, че не показва вярното време… Пак беше тръгнал наобратно…

Приятелката ми реши, че това е вследствие от психарския филм на ужасите, който гледахме докъсно снощи – т.е. тя го гледаше – а аз си обработвах снимки. Аз, ако трябва да търся символика, предпочитам да си мисля, че предстоят интересни, необичайни и интересни времена, или поне, че щом времето върви наобратно може би се подмладяваме ;-)

Ето кратко клипче на часовника, направено с мобилен телефон, понеже нямам друго видеозаписващо средство под ръка…

The Clock – форматът е 3gp – ако някой няма с какво да го изгледа – Quicktime например би трябвало да свърши работа.

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. TCM доколкото видях.
  Ти си магьосник, караш времето да върви назад. Дали може след като изтеглят тиража на тотото и да се върнеш във времето и да ми пуснеш едно фишче, ще почерпя по кафе после „_

  Отговор

 2. Дадено, ама хайде поне един обектив да почерпиш, пък кафето ще е от мене ;-)

  Отговор

 3. Е, преоткрил си габровския часовник :D Тук такива се продават в почти всеки магазин за сувенири.

  Отговор

 4. уникален часовник! пускай го на търг, може да падне някое D3 покрай търга.

  Отговор

 5. Ха, то ако предскаже тотото, повече от един обектив може да почерпи човек.

  Аз си мисля нещо друго! Йовко, сигурен ли си, че часовника не си сменя посоката след дадени избори (политика, ама сори)! Съвсем нормално е, според мен, да е тръгнал назад преди 3, че даже и повече години! Това с тръгването напред малко не ми се връзва, ама знае ли човек, може пък така да се е случило.

  Отговор

 6. nplus, габровските са специално направени да работят назад – а моят има собствено виждане и сам си решава накъде е… ;-)

  Отговор

 7. Аналогичен случай :) – радио будилник от TCM, всичко си му е ОК само дето събота и неделя не буди.

  Отговор

 8. Тази история ме разби направо! :-D

  Аз си мисля, че е много ценен часовникът, присъединявам се към идеята за търг, може и в Книгата на Гинес да влезе такава чудна машина! :-)

  (Както Стивън Кинг каза наскоро, след 60-тата си годишнина: „Стига сте ми досаждали с пожелания! От сега нататък времето за мен ще върви в обратна посока, следващата година ще празнувам 59-тия си рожден ден, по-следващата – 58-ия, и т.н.“ – може Йовко да е намерил часовник, който брои времето правилно в обратна посока!:-))

  Отговор

 9. не бих го изхвърлила :) бих се опитала да открия някаква закономерност :)

  Отговор

 10. Аз пък едно време имах едни електронен часовник, който показваше несъществуващи дати в бъдещето. Без никаква логика. Например 48-ми януари 2222 година. И всеки ден различно. Беше ми страшно забавен. Но после, за съжаление, спря.Тотало отказа да отмерва времето на 51 февруари 2225 година. Може би това ще е края на света:).

  Отговор

 11. Никола Славчев 3 декември 2007 в 13:44

  Едно време такива ( обратни :) ) часовници слагаха в бръснарските салони. Изглеждат съвсем нормално, когато ги гледаш през огледало. Този има нужда само от втори циферблат, за тези които не са свикнали да конвертират числата наум. :)

  Отговор

 12. Йовко, навлизаме в някакво ново времево измерение. Затягай коланите ;)

  Отговор

 13. И на мен ми се случи с едно такова часовниче, обаче тъкмо да го снимам и се оправи :-O Сега го дебна, ама си работи нормално :D

  Отговор

Ако искате да споделите нещо