Ултравиолетови филтри

Ултравиолетови филтри

Първият филтър, за който чува начинаещият фотограф обикновено е ултравиолетовият филтър, най-често отбелязван като UV от всички производители. Всъщност обаче, това е цяла фамилия филтри с някои разновидности в нея, цените на които се движат в диапазона от десетина долара до около двеста. Нека да видим какви са основните видове UV-филтри и основните разновидности при тях.

Най-обикновеният UV-филтър е т. нар. UV protector. Както не е трудно да се досетим от името му, неговата основна функция е да предпазва обектива, а именно неговата най-външна леща, която е изложена на атмосферни катаклизми като дъжд, изпотяване и човешка небрежност – удряне, драскане и др. Това е най-евтиното възможно стъкълце, което можете да си купите от фотомагазина и ви съветвам да го направите за всеки обектив, който използвате (освен за тези обективи, които перманентно ползвате с друг филтър, примерно поляризационен). Тази грижа за обектива си струва подобна скромна цена. UV предпазителя почти не е филтър, ако трябва да сме честни – той осигурява само най-основно филтриране на ултравиолетовата светлина.

Защо обаче ни е нужен UV филтър? Просто фотографската лента, както и видеолентата и цифровия сензор, са по-чувствителни към ултравиолетовата светлина в сравнение с човешкото око. Проявлението на това е появата на белезникавосинкави нюанси върху фотосите, особено при снимки от големи дистанции или пък над водни повърхности с много вода или много небе. Снимки на голяма надморска височина също могат да бъдат проблемни заради много високото съдържание на UV-светлина, което прави нещата доста синкави. В последния случай се препоръчва дори UV-Warm филтър.

Истинските UV филтри са Sky и Haze филтрите, които се използват за да изчистват цветовете и да спестяват синкавите оттенъци. Различните производители имат свои означения за каталогизиране на филтрите, обикновено с някаква цифрова скала, но доколкото не говорим за конкретен производител ще се придържаме към по-популярните типови названия. Sky филтъра обикновено филтрира около половината UV-светлина от спектъра (най-често някъде до 365nm), а Haze филтъра малко повече (около 3/4 или до около 390nm). Все пак проверете спецификациите на конкретния производител преди да купувате. Tiffen например, обозначават филтрите си като Sky 1A, и Haze-1. Те предлагат и Haze 2A филтър, който теоретично би трябвало да филтрира целия UV-спектър.

Съществуват и комбинации от UV и затоплящи филтри (най-често бледо оранжеви), които се означават като UV Warm филтри с двоен ефект – едновременно филтрират ултравиолетовата светлина и затоплят цветовете на снимката. Поради голямото многообразие на такива комбинации и какви точно са те, е добре да проверите брошурките на производителите им. UV-филтри се използват предимно в цветната, но така и в чернобялата фотография, най-малко като протектори. Повечето UV-филтри се продават и в широкоъгълно изпълнение (wide angle), а някои и multi-coated (това е специално покритие, подобно на това, с което е обработена и оптиката на обектива ти, наричат се още и просветлени), което значително повишава цената им.

UV-филтрите са с фактор 1, което означава, че не влияят на експозицията при снимане през тях.

Широкоъгълните филтри (wide) са максимално тънки за да не ги „види“ обектива, което разбира се ги прави и по-скъпи. Просветлените филтри също са по-скъпи от обикновените.

Статията е написана за urbanstyle.org и за първи път бе публикувана там.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България