Не знам дали е случайно, че първият текст, с който започна денят ми днес, бе този, с отрезвяващото заключение, че „приятелството се губи в премълчаното“…

Nikon D700 | AF-S VR Zoom-Nikkor 70-200/2.8 @f/3.5

Снощи се видях с приятел, който не бях виждал почти година. Оказа се, че през всичкото това време се е занимавал с нещо, което аз през последните няколко месеца обърнах света да намеря. Днес обядвах с друг, с когото се разминаваме от края на лятото насам. И с двамата усещането беше все едно до вчера сме били заедно и за съвсем малко ни е нямало. Зареждащо е…

Единият е по-малък от мен, а другият теоретично може да ми бъде баща. Единият не живее в България, но продължава да мечтае да направи нещо тук. Другият е направил много, но всеки път щом го видя има нови идеи и планове. И с двамата, само след няколко минути заедно, обикновено започваме да планираме нещо – не всичко успяваме да случим, но това не ни пречи поне да мечтаем на воля – за нов бизнес, за нови идеи или просто за някаква щуротия. С тях двамата никога не сме си премълчвали нищо. Ако не знаем нещо един за друг, то е вероятно защото не му е дошло времето да си го разкажем, но не и защото има някакви пречки да го споделим.

Единият преди време захвърли всичко за да се занимава с нещата, които обича и харесва. Другият го е направил преди много години. Аз също го направих неотдавна, макар още да имам какво да изисквам от себе си в това отношение, което съзнателно е оставено за малко по-късно. Но не за това иде реч, а за… искрите енергия и за решенията, които взимаме. Защото сякаш много от тях са в контекста на някакъв страх. Страхът да не загубиш работата си, да не останеш сам, да не ти разбият сърцето, да не можеш да си плащаш ипотеката, да не можеш да осигуриш бъдещето или – недай боже – прехраната на децата си… И макар всички тези страхове да са нещо реално… как очакваме да бъдем щастливи хора, ако непрекъснато взимаме решения от позицията на страха? И не – обратното не е безотговорност – изобщо не е безотговорно да бъдеш на мястото си, да бъдеш себе си и да взимаш решения от позицията на надеждата. Защото надеждата трябва да е по-силна от страха… понеже правейки това, в което влагаш сърцето и душата си, то ще е страхотно и хората ще го харесват – и няма начин да не го оценят. Няма логика да останеш без работа, ако работиш това, което обичаш и влагаш душа и енергия. И дори да се случи ще е краткотрайно, докато някой го забележи. Няма да останеш сам, раздавайки сърцето си – оставаш сам, именно когато започнеш да го пестиш и предпазваш от рани, забравяйки, че то е създадено да се облива в кръв.

Надеждата не е безотговорност, а сила. Не е препятствие, а средство да го преодолееш. Да прескочиш себе си.

Страхът е пазител на статуквото, унищожителният покой в блатото на обезверението. Той не може да донесе промяна. Единствено надеждата е това, което може да ни заведе някъде другаде. И вдъхновенията…

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Евала за написаното!

  Отговор

 2. Не може да правиш всеки ден едно и също нещо и да очакваш промяна!

  Отговор

 3. Страховете са първа копка на неуспеха. Вечен спътник, но и частен случай. Той (неуспехът) се поддава също толкова качествено и на липсата на визия, концепция, на воля… на това колко сме дисциплинирани и самоосъзнати. Защото и най-ярката искрица енергия гасне на фона на личностната огнеупорност. И най-безстрашния невежа не ще се окичи със лаврите на успеха, ако не е работил първо върху себе си, а след това и за мечтите си. И най-искрено отправените надежди ще изсъхнат в какавидата на илюзията, ако съзнанието е запушено, затлачено отвътре. Има логика да останеш без работа, ако работиш това, което обичаш и влагаш душа и енергия. Може да е пътя, който „трябва“ да вървиш. Логиката, наречена карма…
  Или тази, разкриваща криза на ума. Тъй бляскав, но заслепен от грешни мисли. Така блестящ ще вярва, че страха го чисти…

  Страхът може да бъде част от промяната. Осъзнатият страх е неосъзната промяна. Надеждата е неосъзната вяра. Единствено ние сме това, което може да ни заведе някъде другаде. И вдъхновенията!

  Благодаря за идеята за размисъл!

  Отговор

 4. Има логика да останеш без работа, ако работиш това, което обичаш и влагаш душа и енергия.

  Единствено логично е това да е временно. Сътресение, което да използваш да се огледаш, да преподредиш нещо около себе си, да поизтупаш праха и да се изправиш и да опиташ отново. А за това ти трябва сила и… надежда :)

  Отговор

 5. моля, извини ме, че съм извън темата. просто съм зодия дева и съм много старателна
  поздрави!
  http://mdoneva.wordpress.com/2012/01/09/ehchehubavo/

  Отговор

 6. Хубаво казано, Йовко! :-)

  Отговор

 7. Мария, не знам какво да кажа… Благодаря! Аз съм този, който само може да се възхищава на словото ти!

  Отговор

 8. Чудесен пост. Иска ми се повече хора да осъзнават, че страхът е лош съветник и да се опитват да вярват малко повече на живота. И аз като теб вярвам, че ако някой прави нещо с любов, той няма как да не е успешен. Освен това – погледнато от гледна точка на ежедневието – животът на хората, които правят нещата с надежда е в пъти по-качествен като емоции и преживявания от този на хората, които правят нещата от страх :)

  Отговор

 9. Така е, Све! Дано да са/сме повече :)

  Отговор

 10. Йовко, много добре казано. На сина ми непрекъснато му набивам в главата, че страхът е най-големия порок. Дано да го е схванал.

  Отговор

Ако искате да споделите нещо