Зима е

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

 1. Навън е уникално красиво! А и слънцето днес допринася доста :)
  Говорих с една приятелка преди около месец, която живее в Лондон и от няколко години не е виждала сняг, молбата и беше да снимам ако и когато завали, така че хора наистина … радвайте се на снега, всичко останало са дребни недоразумения :)

 2. Аз. И му се радвам като дете, както и на снега. И нямам търпение да дойде мой ред да чистя снега пред входа. :-)

 3. Страхотен пост. Не заради заключенията, не съм съгласен с някои от тях. Обаче този позитивизъм – няма равен. Успешна 2008!

 4. Тъкмо на тази тема си говорихме с жена ми снощи. София е хубава под снега. Скриват се един куп грозотии, които иначе ти се набиват в очите. А и движението беше ОК – отне ми два пъти по-малко време да откарам детето на градина и жената на работа от нормален ден. Явно доста хора си бяха оставили колите, изплашени от апокалиптичните картини, рисувани от медиите. За инерцията няма да коментирам. Изтъркал съм поне една клавиатура на най-разни места да обяснявам колко е полезно да се мисли като се гласува и по принцип във всяка една дейност. Но явно късата памет и безхаберието ни е национална черта :)

  Аз също платих на хамали да ми разкарат строителните отпадъци, но след като ги натовариха на камиона ги попитах къде ще ги изхвърлят – последва споглеждане и отговор „миии – ще видим“. Мисля си, че спасяването „поединично“ в голяма степен е предизвикано и от неспособността на институциите да решават елемтарни проблеми – тогава средностатистическия бай Пешо си казва „**ал съм им майката, държавата не прави нищо, та с мен ли ще се занимава някой“. И нема как да му хрумне, че държавата е той и всички около него. И тя е такава, каквито са хората. Това е начин на мислене, който не може да изчезне просто ей така – ще мине поне едно поколение. Хората, живели по времето на соца са свикнали със мисълта, че „някой горе“ решава нещата, а те безропотно ги приемат. И по тази причина си мислят, че някой „трябва“ да им осигури работа и безгрижен живот и не се сещат, че могат сами да се опитат да направят нещо за себе си. Както и да е – това е дълга тема и не е за коментар. Тъжното в цялата картинка е, че подобен мироглед имат и много млади хора. Ние си пишем и четем в интернет, но това създава една крива представа за нещата. Реалния живот на 60% от населението е една друга история, в която за да излъжат държавата с примерно 100 лева хората правят някакви чудеса от героизъм и губят по една седмица. И не се сещат, че ако инвестират това време в нещо смислено имат шанс да изкарат доста повече. Или пък се сещат, но не им се занимава. И не им хрумва, че не е добре да взимаш социална помощ и да работиш на черно, щото така крадеш от разни хора, които си плащат данъците. Напротив – това е повод да изпъкнеш в подходящата компания какъв тарикат си. Резултата от опитите на много хора да прецакат държавата на дребно обикновено е законодателство, с което държавата удря голямата балтия на всички или поне на тези, които се съобразяват с него. Аз гледам да се държа нормално и да се абстрахирам от глупостите, които виждам. Понякога даже се опитвам да обяснявам, че не може да паркираш точно пред входа на кооперацията, защото майките с колички няма как да излязат или пък, че като си седнал на маса с надпис „непушачи“ не е уместно да си тръскаш цигарата в чинийката от кафето. Кога ли ще си изкарам боя :)

  А и слънцето се скри вече :)

 5. Тц тц, и в нашия квартален магазин нямаше хляб! :)

  Аз лично оставих колата на служебния паркинг и действах с таксита или с колеги, които така или иначе се бяха излъгали да излязат с автомобилите си. Добре, че имам няколко наблизо!

  А ти не ходиш ли пеша до Интерпред :) ?

 6. @ivan: Грозотии има само ако имаш очи, с които да ги видиш. Този пост беше за това с какви очи гледаш на всичко около теб. По същия начин проблем с инерцията има само ако ти (с твоите очи) виждаш проблем.

  За да почнем да се спасяваме „групово“ трябва първо да се научим да се спасяването поединично. Просто има стъпки, които трябва да се извървят, една по една. Днеска плащаш на хамали, утре правиш сметище щото те е грижа къде се депонират боклуците ти, вдругиден организираш държавата да събира разделно битовите отпадъци. Изглежда трябва да пораснем и да прозрем, че първите стъпки правим ние, щото държавата реално няма – има хора с общи интереси.

  Относно „тъжния“ мироглед на младите хора, това въобще не ме притеснява. Но ако продължим да говорим за други (а не за нас), вече ще започнем да клюкарстваме. Аз решавам подобен „проблем“ като се движа максимално бързо напред. Обикновено в един момент (дали от завист, дали от любопитство) тези млади хора проявяват интерес, чудят се как така има начин за развитие. А истината е, че не съм срещал някой, който е успял да промени другите, само хора които вдъхновяват останалите за промяна.

  cheers,

 7. Докато, премръзнал, се прибирах от работа в студения автобус се загледах в заледените стъкла – видях зимни цветя и всякакви най-различни шарки, красиво. Наистина снега скрива грозотата и безличието на места, уви не за дълго.

  А слънцето го видяхме (и усетихме ;)).

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: