Зима

Зима е. Безснежна, суха и студена,
а времето увиснало е в безконечен бяг.
Градът отвръща поглед от улицата замразена.
Слънцето го няма. Няма даже сняг.

Опустялата ни вечер си отива скоро,
а пък закъснява безлюдната ни утрин.
Как да преживеем това време голо
между сляпа вечер и закъсняла сутрин?

5 февруари 1994
Пловдив

4 мнения за “Зима”

  1. Това стихотворение ми хареса изключително много. Изключително смислово натоварено… Особено ме впечатлиха сравненията голо време и метафората на безснежната зима. Сякаш живота ни е половинчат, нещо му липсва, остава нещо неизживяно, нещо недокоснато… много красиво!

    Надявам се да не го възприемеш като безмерно нахалство, но бих желал да предложа някои козметични промени във формата (Имам една приятелка, която ме научи да обръщам внимание на ритъма и друга, която ме кара постоянно да я редактирам… та не можах да се стърпя:)) Всъщност това, което ми се стори двусмислено е втория ред, където времето е увиснало (статичност) и същевременно е в бяг. Не знам дали е целенасочено противоречие или случайност… А от ритмична гледна точка във втория куплет бих премахнал „ни“ във втория ред и да добавя определителни членове в последния.

  2. О, не искам да коментирам текстовете си. В училище много бягах от анализи от вида „какво е искал да каже авторът“. Ако съм искал да кажа нещо друго съм имал всички шансове да го направя. А след като 11 години не съм размислил дали метафорите, ритъма, двусмислията и всичко останало да са такива значи има значение за мен 🙂

    А и не искам да пипам нищо – дори и сега да не е в моят стил (а точно това пък си е) то е отражение на едно мое (може би друго) Аз от тогава. Ако наистина исках, днес бих предпочел да напиша друго стихотворение, вместо да променям нещо от миналото. Работата на миналото е да си стои в миналото и да не се променя особено – дори и само заради грешките в него 😉

  3. Отзад напред. Не бих ги нарекал грешки…. А за миналото – така си е, аз честно казано също не променям много нещата си. Особено ако мине някакъв период от време, а тук периода си е внушителен.

    Ще го имам предвид в последващите си коментари и се надявам, че не съм те подразнил с предния.

Вашият коментар