Овен - бебето на зодиака

Овен - бебето  на зодиака

Не, не искам слон в боа! Една боа е нещо твърде опасно, а един слон – твърде обременително! При мен всичко е толкова малко. Имам нужда от овца. Нарисувай ми овца.

„Малкият принц“, Екзюпери

Стихия: огън
Планета: Марс
Плюсове: енергичен, борбен, независим, уверен, откривател
Минуси: груб, нетолерантен, егоцентричен, самоуверен, непостоянен
Мании: победата, сексът
Камък:елмаз
Любима UNIX команда: cd / ; rm -fr *

Предполагам, че съвсем не е случайно, че хороскопът започва със зодия Овен. Разбира се, че заради пролетта е така, но този знак определено е бебето на зодиака. Възприятията на овчиците за света са много подобни на начина, по който едно хлапе се учи да потребява света около себе си, а именно с рогата напред. Дали ще посяга с любопитна ръчичка към пламъка на огъня или пък ще се пробва да препише за пореден път на третото си явяване на един и същи изпит това е все онази неизрастнала наивност, която всички ние пазим дълбоко в себе си. Просто при Овен тя го следва през целия му живот. Не сте ли попадали на момиче, което с три изречения можете да размятате по върбите, демек да я пуснете да мисли точно в посоката, която искате или пък да ви гледа със зяпнала уста докато и разказвате как сте бил нападнат от ято разярени пингвини по време на последната си експедиция до Северния полюс. Да, нищо, че там пингвини няма… Това не е, защото е глупава – просто тя е искрено, по детски впечатлена от приключението ви. Или пък момъка, който недвусмислено ви показва интереса си от съседната маса? Всичко е заради миниполата ви. Просто бавничко прекръстосайте краката си докато погледът му е върху тях и той е ваш за идните два месеца, ако поискате. Е, никой не ви е обещавал нещо повече. А и вие пък не го направихте с дарбата на Шарън Стоун от „Първичен инстинкт“. В крайна сметка поне началото ще е достатъчно лесно, естествено и непринудено.

Последните три думички определено са най-близо до храктера на Овните. Те са чисти хора, прями и без маски – по детски. Всъщност дори да се опитват да играят някоя роля, обикновено не се получава. Не защото са глупави – ни най малко не са такива – просто някак си няма достатъчно подходяща маска, която да може да прикрие рогата им, освен евентуалнo някой дяволски карнавален костюм. Е, последното им отива, защото поне като темперамент и степен на дяволитост прекрасно ще си паснат с ролята.

Овенът е честен и когато без частица такт ви обяснява, колко зле изглеждаш с новата си прическа (нали уважавахте чистата истина?), но пък за сметка на това така по не ти личи оредяването на растителността на темето. Той е също толкова честен и въодушевен ако сте го почерпили с палачинките, които обожава и също толкова възхитен ако сте го оставили без дъх и сили в леглото. Да, падат си по секса. Кой ли не си пада? Опитайте с Овен, обаче. Той си пада именно по секса. Не по нещо друго, увертюрите не го интересуват особено, топлината и нежността също, любовта е една добра опция за овните къмто 40-те, но съвсем не е особено задължителна. И понеже е адски честен просто ще дойде един ден и ще ви обясни как всъщност има нужда от малко разнообразие и смята да опита с някоя колежка още тази вечер. Вие имате избор, разбира се. Може да участвате в тройката или да си съберете куфарите. В крайна сметка не може да се оплаквате, че никой не ви е поканил. Едва ли обаче ще ви лъже. Това е достатъчно сложен театър за Овен.

Овенът е честен и когато обича с цялото си сърце, и когато безстрастно си тръгва, когато всичко е приключило. Не си пада по драмите или поне не външно. Ако е наранен забравя бързо кървенето, но помни белезите си. Учудва се искрено, когато другите около него не прощават толкова бързо, а настояват да чуят едно „Извинявай“ поне. „Добре, де – извинявай“, ама какво значат някакви си думи. Овенът рядко се оправя добре с тях. Дипломатичността определено е нещо, което никак не се вързва с прямотата. А и балансът е труднен за следване ориентир от едно бебе.

Това е най-лесната за разпознаване зодия. Познавам отблизо около 15-тина овни и на всички адски им личи. Подозирам в подобен произход още толкова, но се опасявам да ги питам. Това би надуло твърде много самочувствието ми, а такава конкуренция никой истински Овен не харесва. Пристрастен съм (ударението е на страст, а не на пристрастяване)! Признавам си, че част от тях ме дразнят в дъното на душата ми, но има и такива на които се възхищавам, а дори в едно чаровно овенче преди време бях и доста влюбен… така, че…

Овенът е импулсивен, спонтанен, обича промените, динамиката и предизвикателствата той е индивидът на действието. Чувства се добре в шумни компании, силен е сред останалите, често победител заради манията си за надмощие, но и капризен. Често не се съобразява с другите хора и мнения. В същия момент не понася някой да се държи така с него – не понася тирани, нито съвети, дори приятелски. Инат е, но не е търпелив – не обича да чака. Пламенната му натура няма много общо с понятия като стратегическо изчакване или търпение. Марс е войнствена планета и не му дава мира. Червената планета е внушила и особено отношение към червеното. Това е любимия цвят на повечето Овни. Предпочитат го за колите си, за косата си (нежния пол), за виното, за дрехите, за бельото си, особено това на приятелките си (това пък мъжкия пол).

Овенът е инат. Ама наистина. Понякога прекалено. Бебетата като се опарят веднъж на ютията после много внимават за това, освен ако не са зодия Овен. Овенът трудно приема пораженията си и правилата, измислени от другите. Действието, блъскане на стена с глава и рога, изглежда глупаво за повечето хора, но не и за Овните. Това е тяхната дефиниция за успех. Пробивни са – в най-буквалния смисъл. Ако се заинатят да минат през някоя стена може и да го направят някой ден, при това доста по-бързо отколкото другите са си мислили. При това ще минат направо през стената дори ако междувременно някоя междинна врата се е отворила. Защо ли? Защото така. Те така искат.

Ако ви се случи да ви сваля Овен няма как да го пропуснете. Не заради друго, а заради прямотата – без значение дали е напорист момък или девойка. Дори и по-кротките момичетата от тази зодия намират своя недвусмислен начин да обяснят, че ви харесват. И за да не стане грешка – да, разбира се, че искат да спят с вас. Те няма да ви бавят по пътя към леглото. В крайна сметка и двамата знаем, че рано или късно ще стигнем до там, за какво да си играем игрички. Добри любовници са, поне като издръжливост. Не са ненаситни, но си искат своето и компромиси в качеството и количеството не се допускат. Ако не ви стиска по-добре не започвайте.

Не, бе – не са сексуални маниаци, просто са пристрастени към секса. Или пък трудно се справят с овладяването на онова между краката си. Момичетата също, макар при тях да не личи толкова.

Мъжете са атрактивни и бликащата им сексуалност няма как да не привлича нежния пол. Момичетата са привлекателни, темпераментни и със сигурност няма как да пропуснете в кой точно момент сте ги направили щастливи в леглото. Доказателствата за последното може да видят и останалите във вид на белег от ухвапване или пък драскотини по гърба. Жената-котка определено трябва да е зодия Овен. Съветът да проверявате дължината на ноктите съвсем не е лишен от смисъл. За щастие (или жалост) трябва да споменем и че не може да разчитате, че заради вашето самочувствие, че получите някоя успокояваща импровизация. Нали вече споменахме, че не си падат по постановките. Най-малко от Овен може да се очаква театър в леглото. Там са си също толкова прями и честни, в добавка на това, че са голи. Жените, предпочитащи по-интензивна гимнастика привечер определено е добре да си потърсят някой свръхсексуален Овен. Закуска в леглото ли? Ами, не е точно това… Но пък след такова събуждане няма как да не сте във форма и тонус за целия ден, дори без сутрешно кафе. Само не искайте разнообразие и въображение, не ви ли стига, че едва си поемате дъх?

Добре, де… Ако се понапънете малко може и да ви заобичат за цял живот, но задължително трябва сте о’кей в леглото… Разправят, че се разпознават отдалече – по веждите им. Приличат на знака на тяхното съзвездие – демек сключени са над носа им. Почти задължително е при всички овни. Разбира се, момичетата скубят всяко косъмче, които според тях не е на мястото си, но все пак погледнете очите им – прями и стрелящи. Няма да сведат поглед, по скоро вие няма да устискате техния. Вие сте жертвата, те са ловеца. Не случайно това е мъжки знак, с огнен темперамент и първична сексуалност. Не очаквайте да са кротки овчици. Овенът е водач на стадото, той винаги генерира идеи за излизане, за екскурзия, за заведение, за концерт, за кино…

Жената Овен е чувствителна и нежна, но със силен и понякога труден характер. Няма как да я откажете да се стреми към водещата роля, умна е и енергична, но достатъчно независима за да бъде укротена лесно. Понякога изглежда твърде спокойна и дори апатична, но ако ви погоди някой емоционален взрив може дълго да се опомняте. Импулсивна е и много темпераментна. Дори романтична по своемо. В леглото е адски директна и пряма. Така и няма да разберете тя за свое или за ваше удоволствие ви се отдава. Е, знаете отговора, нали – не е нужно да ви подтискаме публично? Ако иска секс последното, за което ще се тревожи са детайлите. По правило има хубаво тяло, но и като всяка жена очаква това да и бъде казвано, показвано и доказвано. Търси блестящ мъж до себе си. Мъжете под чехъл никак не и се нравят, въпреки че тя определено би се опитала да подчини съпруга или гаджето си. Разправят, че била много нежна и предана ако обуздаете нрава и. Знам ли… ако искате пробвайте се… Най-малкото с нея никога няма да ви е скучно. Пък и непрекъснато има тълпа обожатели около себе си, дори и с халка на ръката си, което съвсем не означава, че можете да си позволите да я ревнувате. А, ревност ли казах – това е нейното хоби – не и се пречкайте там – предупредени сте…

Мъжът Овен е класическият мачо – често агресивен и лишен от такт. Действат винаги решително, но като че ли ги интересува повече битката отколкото победата. Веднъж постигнали целта, често губят страстта си към нея. Нервничат и често си докарват инфаркти. Повече ценят приятелите отколкото любимата си, която рискува това да и докара нещастни мигове. За сметка на това той е винаги забавен и пълен с идеи за разнообразно прекарване на времето. Не приема нещо различно от „Да“ за отговор. Сексът определено му е ежедневна мания – ако сте му гадже не се изненадвайте ако редовно разкъсва бельото ви в знак на притежание или на нещо, което само той знае какво е. Ревнив е – много! Освен това като всеки Овен най-трудно преглъща лъжата. Ако предпочитате кротка и спокойна връзка едва ли той е вашият човек. Той е авантюрист по душа.

И двата пола по правило изглеждат добре, грижат се за себе си и остаряват късно. Могат от инат да са вегетарианци или пък да спазват някаква откачена система за здравословен живот. Имат воля и често успяват в повечето си професионални (и сексуални) начинания. Властта ги опиянява, решават че няма други стени за пробиване с рогата. Като началници водят добре отбора си, имат хъс за победители, но подчинените им не винаги споделят мнението им, че цената за тази победа си е струвала жертвите.

Овенът е честен и добър приятел. Ако ви е обещал, че ще събори еди кое си с рога, определено ще го свърши възможно най-бързичко, може да прегази нещо нетактично по пътя си, но какво да се прави, не може без жертви.

Не е добре да се заяждате с тях – никак не е здравословно. Закриля ги не кой да е, а богът на войната. А те знаят да воюват. Да не кажете, че не сте били преупредени. Съвсем не е невъзможно да забележите летящи чинии по време на някой скандал с Овен – съвсем истински – не от Марс, а от порцелан. И като нищо може да притичвате на зиг-заг около кухненската маса – да това е същата кротичка овчица, която до преди малко много ви е обичала. Добре, ама сте сгазили лука и сега яростта му е взела връх, а тази ярост може да е доста неуправляема.

Е, винаги имате един спасителен изход… работи безотказно. Просто се опитайте да се докопате живи до спалнята и да капитулирате там. Най-добре в мисионерска поза…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България