EuroCon 2004

Два дни прекарах в едно друго community – това на почитателите на фантастиката. Не бях плувал толкова навътре в него досега. Поводът разбира се, беше EuroCon2004, който тази година бе в Пловдив. Изненадах се, че почти не видях познати лица, а очаквах няколко. За сметка на това се докоснах до преводачи, писатели, автори, запалени фенове – пих бира даже с някои от тях и едва след разбрах колко популярни всъщност са били.

Robert Shakley - Plovdiv - BulgariaВече имам и личен автограф от Робърт Шекли, който ми направи впечатление на един разумен приятен старец, който се държеше толкова обикновено и естествено, както публиката му някак не успя. Григор Гачев днес също бе блестящ в лекцията си „Еволюцията на сайбърпънка“ – някакси публиката сама залитна към отворения код, патентите, законите за авторското право и дефинитивната вреда от големите корпорации. Изобщо времето, прекарано покрай БулгаКон-а беше забавно похарчено… В една от бирените паузи научих и за новия филм на Майкъл Мур – ‘FAHRENHEIT 9/11’. Познайте каква е темата? Явно по-честичко трябва да посещавам и този сайт занапред.

Попаднах някак в едно друго sub-общество и осъзнах неволно, колко близо до хакерското е то. Как се вълнува почти от същите теми и проблематика, само някак в по-различно измерение и дефиниционна област. И как наистина все по-реални парчета от все този същия наш реален живот се доближават съвсем, че и прехвърлят някак лимитите на сайбърпънка. А когато за първи път попаднах на Гибсън бях много далеч от мисъл като тази…

Подшушнах на Григор за Free culture на Lessig. Ще бъде чудесно ако някое издателство я издаде на български…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България