Инициатива за свободни книги

За много от нас е ясно, че обществото ни пропусна да съпреживее важна част от процесите, които ни доведоха до света, в който живеем днес. Може би именно затова голяма част от българите се чувстват като объркани пътници в шарената влакова композиция на Европа и без ясна идея защо и накъде пътуват. И това е обяснимо, защото зад Завесата пропуснахме да споделим усилията и стремленията на хората към обединена Европа, пропуснахме осмислянето на мотивите им, всичко се случи някак встрани от нас. Не осъзнахме в нужното време мотивацията и аргументите на основоположниците на ЕС като Конрад Аденауер, Шарл дьо Гол, Робер Шуман или Жан Моне. А може би ако знаехме повече за Йозеф Бех нямаше да се чувстваме толкова малки и незначителни в европейското семейство.

Имаме толкова много за наваксване. Дори интелигентните среди у нас не са насмогнали да прочетат и осмислят всичко пропуснато, а запълването на тази празнина, дори с малко, би дало на обществото ни съвсем друга база за анализи, преценки и посоки.

Затова с шепа приятели решихме да се заемем с една безумна идея. Да набираме средства, с които да откупуваме правата на важни книги, които разказват за история, обществени нагласи, икономика, политика и социални настроения в контекста на случващото се или случилото се около нас през последните десетилетия. Книги, които в една или друга степен са крайъгълни камъни, понеже хвърлят светлина върху ежедневието ни на европейци. Книги, които биха провокирали допълнителен интерес към процесите в мултикултурна и многонационална, но споделена Европа. И най-важното – ще набираме средства за да финансираме превода и редакцията на тези заглавия на български език и след това ще ги разпространяваме безплатно като свободни електронни книги.

Това обикновено няма да са заглавия, които биха съблазнили издателствата с потенциала си за комерсиален успех, но ще бъдат заглавия с друга стойност – образователна и ограмотяваща – надяваме се, че като ги предложим на български език и без финансова бариера пред притежанието им, ще провокираме повече читатели да посегнат към тях.

Вече работим по първата книга, която засега финансираме с лични средства. Тя преразказва гледната точка на Каталония и движението за независимост от Испания, което през последните няколко години става все по-масово и сериозно. В България знаем твърде малко за това, в голяма степен представата за процесите там е силно повлияна от пренебрежителното отношение към проблема от управляващото мнозинство в Мадрид, което е сравнимо с позицията на заровилият глава в пясъка щраус. Книгата представлява сборник от есета, написани от няколко души, с експертиза в различни сфери и се вглежда в детайлите от техните гледни точки и в контекста на историята от далечното и близко минало до днешния момент. Книгата впечатлява с разумната и прагматична обосновка и отговаря хирургически прецизно, как каталунците виждат бъдещето си в една по-федеративна Испания или като своя малка независима държава в рамките на Европейския съюз. Задава и много въпроси – за мястото на малките нации в Европа, за федеративното устройство на държавите и самия съюз, за адекватността на демократичните модели и илюзиите около тях, както и за бъдещето на устройството на самата Европа. Първото есе в книгата е написано от Президента на Каталуния г-н Артур Мас.

Текстовете изначално са написани на различни езици – повечето на каталунски и английски, но първообразът на книгата е на английски език, като след това беше преведена и на испански (кастилски). Българският превод ще бъде първият на език, който е чужд за Испания и Каталуния.

Книгата се нарича „What’s Up with Catalonia?“ и оригиналът се разпространява чрез повечето големи книжарници електронно или като хартиено издание, както и безплатно под Creative Commons лиценз.

Идеята на тази моя публикация е тройна… Имаме нужда от съмишленици и съдействие за да реализираме идеята си и да я продължим. Ето как можете да ни помогнете:

  • Скоро ще бъде регистрирано сдружение/фондация, която да набира средства за финансирането на откупуването на правата, и разходите по преводите и издаването на книгите. Търсим хора, които биха се включили в създаването на такава организация. Най-вече хора със сърце и страст в идеята.
  • Трябва да наберем някакво минимално финансиране за да се регистрираме и да направим поне 2-3 книги за да покажем, че можем, преди да започнем да тропаме на други врати за финансиране на следващи издания. Текущо първата книга работим с изцяло лични средства. А издаването на книга, от която накрая няма да има никаква финансова възвращаемост, никак не е лесна и евтина задача. Ще се радваме, ако според възможностите си помогнете финансово да отскочим от кота нула.
  • Занапред ще са ни нужни преводачи, коректори, редактори и консултанти по различни теми, които биха работили по бъдещите книги. Считаме, че тези хора трябва да получават релевантно заплащане за труда си, което и без това е подценено у нас, но ако такива хора биха били склонни да дарят някаква част свои професионални усилия доброволно или да ни предложат преференциална цена за услугите си бихме били изключително благодарни.

Ако можете и искате да ни съдействате по някоя от горните три посоки, моля свържете се с мен и ще се уговорим къде и как да се видим всички, които бихме работили за този проект.

Значима помощ би било и да споделите този анонс или да го препратите на някого, който би ни съдействал, за което предварително благодаря!

P.S. Благодарността към тези, които помогнат финансово за първите книги, с които да проходим ще бъде изразена писмено и поименно в нарочна страница в началото на всяка книга.

На 25 октомври 2014 стартира сайт на инциативата http://dialog.ink, а първата книга вече е издадена (Април 2015) и публикувана на същия адрес.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България