На гости при Гайо Шоколад

На гости при Гайо Шоколад

Пия кафе без захар, не за друго, а защото обичам да усещам аромата и вкуса на хубавото кафе. Обичам тъмен шоколад, отново заради наситения вкус на какао. Затова и примижах от удоволствие, когато опитах Jazz – един от шоколадите на Гайо Шоколад, преди известно време. За момента това е любимият ми шоколад, заради специфичния му вкус на какао. И понеже не бях чувал нищо за тези шоколади, разрових се в Мрежата и това, което открих, ме спечели още повече.

Шоколадите се правят в родния ми Пловдив от двойка млади предприемачи, захвърлили професиите, които са ги изхранвали преди и впуснали се да правят това, което обичат. На всичко отгоре произвеждат шоколада по възможно най-традиционния начин – от собственоръчно смлени какаови зърна, добавяйки към какаото единствено нерафинирана, тръстикова захар, преследвайки суровия, богат и чист вкус на шоколада от истинско какао без примеси – напук на масовия вкус.

Това ми беше повече от достатъчно да потърся Мария и Венсан (имат си и блог), да се запозная с тях и да ги помоля да разгледам работилницата им. Случи се така, че с Мария не успяхме да се видим, но през уикенда Венсан бе така любезен да ни посрещне в работилницата, където видяхме с очите си как от чувалите със сурови какаови зърна се прави „Гайо Шоколад“ (ударението е на ó – Гайó – gaillot – от френски). И понеже темата ми е интересна и лично съм се ровичкал доста в нея, ето няколко любопитни факти, които за жалост малко хора знаят.

![](https://yovko.net/content/images/2012/11/DSF2849.jpg "Какаови зърна")
Така изглеждат какаовите зърна, току-що извадени от чувала
Шоколадът-конфекция, с който сме свикнали, всъщност е продукт на индустрия, която иска да създаде възможно най-много продукция, с възможно най-малко разходи за суровини и производство. В което лошо няма, стига в резултат на това, дори и в най-луксозните и маркови шоколади, да не се слагат всевъзможни добавки и то такива, подменящи или разреждащи основните и доста скъпи съставки – какаото и какаовото масло. Соевият лецитин е най-ужасната сред тях за всички като мен, които са склонни към или имат доказани алергии. Използва се, защото е евтин (отпадъчен продукт) и съкращава от дни на часове производствения цикъл на шоколада. Отделно много често масовите производители не купуват какаови зърна, които да пекат сами, а разчитат на доставка на готова какаова маса (оставям на фантазията на всеки откъде и какво има вътре – пише го на опаковките – погледнете ги). Добавят се и адски много захар и други подсладители и овкусители. След всичко това едва ли е изненадващо, че шоколадът е сред първите неща, които забраняват при алергии, много диети и по-особени състояния на човешкото здраве. Шоколадът днес приемаме за вредно изкушение, а сме го наричали „храна на боговете“, защото всъщност той е полезна и здравословна храна, ако е приготвен както трябва.

В допълнение към всичко това масовото производство на шоколад отдавна е прекъснало връзката между вкуса на различните видове какао и крайния вкус на готовия продукт. А какаовите зърна са различни. И едва една десета от световната продукция на какао се дължи на редките, фини сортове, които виреят предимно в Южна Америка. И твърде малко е шоколадът, произведен само от него.

![](https://yovko.net/content/images/2012/11/DSF2850.jpg "Какаов ликьор")
Почистените изпечени зърна се смилат до фина смес от какао и какаово масло, което се съдържа в тях, наречена какаов ликьор
Именно затова бях впечатлен да науча, че Мария и Венсан са решили да правят истински занаятчийски шоколад от конкретни два вида подбрано качествено какао, което си доставят директно сами, ръчно преглеждат зърната, пекат ги и ги мелят на място в работилницата си в Пловдив, и от получения какаов ликьор (така се нарича фино-смляната смес от какао и какаово масло, което изпускат зърната) след нужното изчакване да узрее, правят своите чудесни шоколади.

Любимият ми Jazz се прави от стар сорт венецуелско какао, наречено Rio Caribe Superior, с много наситен и разпознаваем вкус. Влюбих се в Jazz, който съдържа 70% какао, още от първия път, заради суровия му, изчистен и благороден вкус. Всички останали шоколади на Гайо се правят от Hispaniola – също качествен сорт какао от Доминиканската република – с много богат послевкус и палитра от аромати. Аз отново бих препоръчал Blues (70% какао) заради удоволствието от чистия и богат вкус без други примеси освен малкото нерафинирана захар. Иначе в Pop има мляко и ядки, а в Chanson мляко, ванилия и допълнително какаово масло за тези, които обичат по-нежния и „гладък“ вкус на шоколада. Jazz и Blues могат да се сторят малко „грапави“ на хора, които не харесват тъмен шоколад или наситения суров вкус на истинското хубаво какао.

![](https://yovko.net/content/images/2012/11/DSF2856.jpg "Венсан")
Венсан
Имената на шоколадите не са случайни – Венсан се е занимавал с музика преди с Мария да превърнат любовта си към шоколада в занаят. Всъщност това е другото, което ме привлече да се запозная с тях и да пиша сега това – същото, заради което писах преди време – личното. В тяхната работилница няма служители – те лично, двамата, с двете си ръце, са навсякъде – от подбора на зърната, до опаковането на всяко блокче шоколад. Държат на личния контакт с всеки търговец, който продава шоколадите им. Не искат да се скрият удобно зад някой дистрибутор. Трудно им е – не смогват с всичко – но искат да го правят по правилния според тях начин.

Малки са – но се конкурират с индустрия, която е възпитала масовия вкус да търси и харесва шоколадовата конфекция, и на първо четене може би ще намери вкуса на шоколадите на Гайо за необичаен – т.е. те ще трябва тепърва да си превъзпитат публика и почитатели – при това на един адски малък пазар. И именно затова им се възхищавам – за куража и вдъхновението. За практичността и оригиналните идеи, защото смлените обвивки на какаовите зърна, които не могат да се използват за шоколад, опаковат в малки пликчета, добавят джинджифил и канела, и предлагат като какаов чай, който също е великолепен. А от чувалите, в които пристигат какаовите зърна, техен приятел прави ръчно-изработени и ухаещи на какао чанти. 🙂

![](https://yovko.net/content/images/2012/11/DSF2862.jpg "Какаов чай")
Какаовият чай на Гайо Шоколад се прави от обвивките на какаовите зърна с добавен джинджифил и канела
Благодаря за гостоприемството и вдъхновението, [Венсан и Мария](http://www.gaillotchocolate.com/)! Стискам ви палци!

P.S. Забравих да линкна къде може да се купи Гайо Шоколад, като аз лично за София бих препоръчал магазин Foodies’ на ул. Беласица 11, близо до метростанцията на Централна гара. Цената там е много добра, а можете да си купите и много други вкусни и полезни неща.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България