– Слушай… Знам един начин да си почиваш, когато искаш…
– Винаги искам – каза фенерджията.
Защото човек може едновременно да е добросъвестен и мързелив.

„Малкият принц“, Екзюпери

Стихия: въздух
Планета: Меркурий
Плюсове: бърз, пъргав, умен, работлив, способен,
Минуси: хаотичен, неподреден, вятърничав, лъжец, несериозен, дечко
Мании: гонене на вятъра
Камък: ахат
Любима UNIX команда: %blow

Познавате ли някой веселяк, който е толкова очарователен или ако е дама, толкова забавна, че трудно устоявате на обаянието им. Думата харизма навярно е измислена за Близнаците. Също толкова вероятно е те да са я измислили за самите себе си.

Умни са! Много Близнаци могат с удоволствие да се забавляват с това си надмощие над останалите без останалите да загреят, че ги поднасят из върбите. Хитър Петър със сигурност е бил от тяхната зодия. За Настрадин Ходжа съвсем не съм сигурен. Пъргавият им меркуриев ум ги прави много съобразителни, ориентирани към бизнес, търговия, а и далаверки. Ако искате някой да ви излъже красиво и умело, че свят да ви се завие обърнете се към някой Близнак. Не искам да кажа, че всички са мошеници – в никакъв случай, но все пак имат целия потенциал да го направят качествено. Достатъчно е само да ви напомня, че неговото величество Симеончо the second е именно Близнаци.

Всъщност са много различни в различните моменти от времето и аз като един закостенял Телец не мога да не ги обвиня в непостоянство ;-P Въздушните зодии обикновено са най-способни да извадят нас земните от равновесие. Близнаците скачат от тема в тема, движат триста неща едновременно и вечно са по средата на никъдето. Но са работливи и определено добре се справят с жонглирането между задачите. Няма други, способни толкова добре да движат множество задачи успоредно.

Приказливи са – имат чудесно дар слово и от тях стават добри оратори. Добре се справят и в ожесточени спорове и в приятелски дискусии. А като към омайните им приказки добавим и обаятелното им очарование комбинацията става притеснително опасна. Преди да помислите, че няма кой да ви убеди в правотата на някоя теза проверете дали ще устоите на някой Близнаци и тогава произнасяйте на глас горното.

Забавни са, с остър като бръснач ум и с тях определено няма как да е скучно. Сред тях може да има перфектни финансисти, адвокати, умели политици, ловки мениджъри, рекламни агенти или пък улични джебчии, а може и един Близнак да е всичко това взето заедно и още толкова за разнообразие.

Класическо схващане е, че под повърхността на Близнаци живеят няколко идентичности. Вярно е! И не само двама! Ако имате от тези образи наоколо трябва да сте готови на всякакви изненади – смеят се до сълзи или се хилят през плача си, настроенията им могат да се сменят през няколко часа. A това че само преди час са се скъсали да ви убеждават колко ще изпуснете ако не отидете с тях на кино тази вечер, колкото и уморени да сте, съвсем не означава, че няма да ви звънне точно след като таксито ви е оставило пред киното. И да ви обясни как всъщност изведнъж му се е случило нещо спешно или просто му се спи, и предпочита да отложите киното за друг път. А, вие вече сте пред киното? Е, щом е толкова важен този филм може да си го гледате – той и без това не е настоявал особено за него.

Първия път ви се иска да взривите такъв човек поне с напалм и динамит едновременно. След третия път осъзнавате, че той си е просто такъв – уговорили сте се с единия Близнак, но в момента на ход е някой от другите.

Олеле! Влюбили сте се? Да – знам, че никак не е трудно – те са адски обаятелни… Но сега няма да хленчите. Ей тъй, както си ви обича много може да хукне да потича с приятели и да се върне чак другата седмица или въпреки, че е бил толкова нежен вчера, днес съвсем ви е забравил. Е, ако не бързате да го зарежете точно днес, със сигурност утре пак ще е различно и не по-малко вънуващо и обаятелно. Не се опитвайте да спорите с тях – няма смисъл. Да, разбира се, още по-глупаво е да се напъвате да ги надприказвате.

Всъщност Близнаци са търсещи – те са онзи детски импулс на неудовлетворено любопитство, който винаги предизвиква умиление. Те се лутат за своя идеал. Като основна част от проблема им е да научат какъв точно е той. В този смисъл са малко ненаситни – не им стигат нито парите, нито любимите, нито блясъка. Не прекаляват много, но това си се усеща. За щастие се сещат навреме кога да спрат преди да са загубили нещо важно. В крайна сметка Меркурий не обича да губи.

Будни са, откриватели, ентусиасти и имат разностранни дарби. Но някак все има нещо, до което никога няма да достигнете. Всички Близнаци имат по нещо съкровено, което споделят само със себе си или с другия вътре в тях. Понякога е добре да не се опитвате да ги притежавате изцяло, а да им оставите това кътче само за тях.

В леглото с Близнаци определено е интересно, особено ако си падате по тройките. Добри любовници са, но може и да консумират любов без да дават такава в замяна. Със сигурност нямат проблем дори да рецитират Шекспир под завивките – нали споменахме, че правят много неща едновременно. Връзките им са бурни и често краткотрайни. Търсят духовното във всяка връзка, но го очакват по подразбиране, а не се старят да го провокират.

Ще ви бъдат ли верни? По своему да :-)

Мъжът Близнаци е перфектният сваляч. Трудно омаяната от него госпожица ще удържи на чара му и словесния водопад на ухажването му. И проблем няма и да има ако въпросната госпожица не иска повече от омайващо обаяние. Усещането за стабилност и сигурност, обаче, само нещо и се вижда илюзорно. Нейният Близнак е все някак инфантилно непостоянен. Изпращате го за домати, а той се връща с торта, но на следващия ден, защото междувременно отскочил на риба с приятели. Днес е нежен, утре приказлив, в неделя поет – – а следващата седмица хич не се сеща да ви целуне. Да – сякаш си имате няколко.

Приятелките ви поне навярно ще ви завиждат – той обича да е сред хора и често е център на компанията. Има изтънчен вкус, пъргав ум и виртуозно флиртува с комплименти – непрекъснато. Ако реши да ви спечели, вие сте обречена, особено ако сте интелектуалка – ще ви омагьоса за отрицателно време. Ще ви свали всички звезди от небето, а на следващия ден ще отмени срещата ви без някаква причина – не, не е гадняр – докрая на седмицата ще ви се обади пак – обещавам ви. Все ще се сети за какво.

Жената Близнаци е цяла колекция от жени в една опаковка. Ако не можете да си позволите харем, можете да си потърсите мацка Близнаци. Само дупе да ви е яко! Само си помислете една типична жена с всичките и променливи настроения и емоции умножена по две, три или петнадесет…

Със сигурност това е жена с въображение и фантазии (да – и в леглото също). Жизнерадостна и духовита е и с нея е забавно и весело. Когато едната у нея се умори все се намира друга, която да ви впечатли и омагьоса. Със сигурност няма как да ви омръзне освен едно – цялата тази лудница от идентичности вътре в нея. Тя копнее да е лудо влюбена, но не знае как, за сметка на това е отчаяно любопитна и никога не се уморява да опитва.

Ако твърди, че е влюбена във вас уверете се, че не се заблуждава сама – не е изключено. Но ако си пада по някой друг докато уж е луда по вас това също е съвсем нормално за нея. Не я оставяйте и да ви забрави – случва и се непрекъснато. Промяната е в нейната природа. Разправят, че ако се ожените за Близнаци сте имали няколко съпруги едновременно – не знам сигурно е вярно. Аз лично бих се объркал напълно. :-)

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. От сега си правя тайни планове след година да спретна една WP страничка с 12 връзки към твоите постинги :).

  Поздравления, беше удоволствие. И мерси – няма да си търся „Близнаци“ :). За една подобаваща везна като мене това ми се вижда… ами меко казано камикадзе-изживяване.

 2. Да си търсиш? А жена ти какво мисли по темата с търсенето ;-)

 3. Дончо, точно като Везни (и колега-въздухар на Близнаците) те уверявам, че ако има някой, който отлично да се разбира с тях и да им е повече от равностоен във всяко отношение, това е нашата зодия… Казано е не от мен, а от Близнаци, така че имай вяра. Като на виенско колело е – отстрани изглежда малко стряскащо, като се озовеш там, леко почва да ти прилошава, но накрая ти решаваш кога и колко ще се возиш… ;-Р

 4. Ха! Разпознах се в този портрет.. почти ;) Само дето изобщо не умея да лъжа (ужасно ми личи винаги) и като чуя за „далаверки“ се изприщвам. Много приятно описание – бравос ;).

 5. Тук само „теоретизираме“ :). Например „какво да правя, когато жена ми ме drop-не“ :)…

 6. Много ми хареса. Перфектно си ни описал. Особено за жените близнаци си 100% прав – както казваше един мой приятел – моля ти се, писна ми от всичките тези жени в теб, избери си една и нека само тя е с мен.

  А колкото до Симеончо – на един ден сме с него… но никак не ми е гордост

 7. И как се случи да видя тоя пост точно днес, на рождения си ден :) Стана ми много приятно като прочетох всичко това честно казано. Припознах доста от тези черти у себе си, дано да съвпадат и с образа, който другите имат за мен..

 8. Не знаех, че един Телец може да има търпение да изучи така подробно зодия Близнаци.

 9. Кой ако не Телец може безлимитно да си ползва търпението ;-)

 10. Иван Ангелов 11 юли 2005 в 14:02

  Брей, сигурно и от близнаци има около 10% в мен, но определено другите 90% са Теле… :)

  Приятелката ми е близнаци и наистина сякаш в нея могат да се открият много личности. Но пък някак не отговаря съвсем на описанието ти, Йовко. Поне що се отнася до постоянството й във връзката ни. Никога не ми е давала повод да се съмнявам в предаността й. Може пък всички жени в нея да са влюбени в мен… ;-Р Много ще съм щастлив, ако е така :)

 11. Може! Повод да почерпиш значи ;-)

 12. Сейдинарата 22 юли 2005 в 17:32

  Yovko, ти си някакъв много бесен медиум :) :) Супер е статията ти, и МНОГО ВЯРНА!

 13. охх колко верни неща за близнаци, ама как само искам положината да не са така с моя вече ex-приятел… аз съм Телец, а той Близнаци… ;(( еми к’во да ви кажа – хич не се разбираме… и сега осъзанвам по-ясно защо е така… 10x.. ;)) много точно е направено есето!!! Поздравления! ;)

 14. Мммм, имам си аз съпруг близнаци вкъщи и наистина все едно си имам няколко съпруга. А и с моите вечни промени на настроенията, понякога имам чувството, че сме няколко семейства в един апартамент…

 15. много готина и вярна статия, ама толкова непостоянни ни описвате че се плаша – какво не е ли възможно и ние да имаме нормален живот и семейство :(… аз лично най-добре се разбирам и най-много харесвам везни и деви – едните са много умнички, другите са много добрички и имаме обща планета-покровител… мисля че на тях и най-много им е заложено да ни търпят :)))…

 16. Е не само Симеон е близнаци… нека не забравяме и бай ви Бойко… Типичен близнаци оплел се в идеята за величие и грандиозност… На определена възраст мъжа близнаци осъзнава че много повече „дрънка“ отколкото да върши каквото и да било и някак си започва да парадира със това колко „дейна“ личност дефакто е :) … ако ви е интересно с кои личности си пасвате зодиакално.. мога да ви помогна и по този въпрос… някъде видях спор за Близнаци и Везна… Нека да вметна нещо… Първите 4 зодиакални знака са малко по-особени… Идеята е такава… Не че едната зодия не е подходяща с другата но има и по-подходяща. Ако Близнаци е с Водолей, който има странична връзка с Везна, Водолеят просто ще остане с Везната. По същия начин Риба и Скорпион , Дева и Козирог, Стрелец и Лъв ще се озоват в едни прекрасни отношения. Не се отчайваите. Те намират половинките си, а ние намираме всички останали. :) .. Странно сполочливи връзки например са Овен със Скорпион, Близнаци и Дева, Рак и Стрелец, Телец и Водолей :)… Странно но факт … :))

Коментарите са ограничени.