През уикенда обичам да пия кафе рано сутрин. Преди градът да се е събудил. Някъде навън…

Обичам да се разхождам по улиците с малцината непознати като мен, станали по-рано от другите. Сядам в някое кафе. Често съм сам с мислите си, iPad-а си, фотоапарат или съботния „Капитал“ – последния вестник, който все още чета на хартия. Така ми е приятно. През делничните дни обичам да пия кафе с компания или в офиса, но през уикенда май предпочитам да съм сам. Или поне не съм открил вярната конфигурация за съботно-неделните утрини.

Не съм открил и своето кафене. В София предпочитам Onda и One Coffee – имат най-близки до моите разбирания за хубаво на вкус кафе. Харесвам вкуса на чистата Arabica и всякакви други остри, ароматни, сладникави или безлични примеси и сортове ме дразнят. Пия късо или нормално кафе – с малко студено мляко. Без захар.

Преди го пиех съвсем чисто, но сега ми харесва омекотения с малко мляко вкус. Вероятно остарявам…

Не съм открил обаче своето кафене. Харесвам Onda, макар различните им заведения да не са еднакви като уют. Харесва ми преди да го напълзят талазите страстни пушачи и майките с малки деца, които го ползват за детска площадка. Димът и крясъците не ми се вързват с представата за уют. Нямам против на моята маса някой да пуши. Но имам против да съм в центъра на лисичарник и във въздуха да се носи димна завеса като от холивудски специални ефекти.

Вериги като Starbucks да ме извиняват, но първо да се научат да правят кафе. Тяхното не го понасям.

One Coffee са ми любимото делнично кафе – дори ми дадоха клубна карта. И през уикенда ходя от време на време, но тогава имам нужда от друг тип уют.

През уикенда, обичам да седя до прозорец, през който влиза слънце (поне когато го има)… На удобен стол, а не на мека мебел. Може да е най-обикновен или дори плетен, а през топлите дни през прозореца да влиза свеж въздух. Съседните маси да не са твърде близо и персоналът да не щъка непрекъснато наоколо. Отвън да има живот – пешеходна улица, парк, море, хора… не сгради и бетонирани площадки. Харесва ми усещането за средиземноморие или стара Виена… С някакъв ненатрапчив jazzy chillout или ambient наоколо… Място, което изглежда еднакво окей да пиеш сутрешното си кафе, или да изпратиш деня с аромата на пура и хубаво уиски…

Не съм открил такова място в София. Съвсем не се сещам дори за подобно в Пловдив. Там по неволя пия кафе в Happy, които в неделя дори не отварят рано и сядам в отвратителния Dreams или в бившата руска книжарница, където масите са толкова нагъсто, че няма как да не се натискаш с комшиите, а сервитьорките циркулират хаотично наоколо като заблудени електрони и ме предизвикват да им подложа крак. Добре, че в Пловдив пия кафе в делничен режим – с приятели.

Обичам крайбрежните кафета на открито – не точно по плажовете… По-скоро тези по крайбрежните улици. Но морето ми е малко далече, а и те работят активно само по време на сезона, когато човешката гмеж ми идва поне с една идея в повече.

Наистина ли няма такова място?

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. И аз си търся такова, но все още не съм намерил.

  Отговор

 2. Не може да не знаеш Onda срещу Руската църква на Царя!
  Тя ми е любимото кафене в неделя сутрин.

  Отговор

 3. В Пловдив имаше една чайна, Пейо май беше писал за нея, но не знам как са с кафето. Иначе добре си го написал, само където аз не мога да си го позволя – жените обикновено обичат да обсебват тези моменти. :)

  Отговор

 4. като оставим горчивото кафе настрана, Costa на „Шишман“ се вписва в критериите „прозорец, през който да влиза слънце“ и минаващи хора навън…е, не и пешеходна улица. във всеки случай, когато още беше Coffeeheaven беше по-прилично :)

  Отговор

 5. Costa до БНБ?

  Поне е с източно изложение и сутрин е приятно огрято. Преди малко минах от там и в градинката има само 5 души с кучета. Остава и кафето им да ставаше за нещо…

  Отговор

 6. Местата са ясни, но им трябва помощ да се оправят.
  Едното място ще е сегашната Costa, която е през градинката до Народния театър. Тя има хубава витрина и гледка към градината, фонтана и театъра.

  Другото е сладкарницата на хотел „България“. За нея е нужно пълно преустройство и връщане към оригиналния стил. Мисля, че е арт-деко, но не съм сигурен. Ако и Цар Освободител стане пешеходен, ще може да се оползотвори и уникалната инсталация, която дава възможност цялата стъклена витрина да се спусне и кафето да стане открито.

  Сегашния Cookies на Графа и Солунска също е с добро положение, но не става.

  Като се замисля и гледката от нас е супер, нооо… и аз обичам да си зяпам сам :)

  Отговор

 7. Моите места за неделен кафе-кеф (а и не само неделен) в София са Онда и 100 гр. сладки на „Ангел Кънчев“. Вярно, кафето може да не е силната страна на „Сладките“, но мястото е хубаво, вътре не се пуши и май не го налазват толкова много. Макар че има понякога доста оживен „сладкишски“ трафик.

  Отговор

 8. Аз също бях голям фен на сутрешното кафе, но от няколко години не пия такова.
  Може би имаме много различни разбирания за преживяването „сутрешно кафе“, но в Пловдив бих препоръчал едно до галерия „Сариев“ – http://bit.ly/et52tM Мисля, че ще го харесате.

  Отговор

 9. Казваш, че все пак почти няма хора в кафенетата по това време? Това е хубаво… явно, макар да са много повече хората, които оценяват концепцията за кафе в сутрешния заспал град, рядко сами стават по това време, за да я осъществят. На няколко пъти ми се e случвало случайно и беше страшно хубаво… изобщо сутрешното прежяване през уикенда в още нераздвижилия се град е много очарователно.

  Отговор

 10. Във Варна има такова заведение. С нещо наум мога да ги докарам до три на брой. Без наум е само едно. Като идваш насам звънкай да пием по кафе там и да разходим никоните :-)

  Отговор

 11. Аз пия кафе сам много рано сутрин, всеки ден от няколко години. Малко са кафетата, които отварят толкова рано. Харесвам сутрините! Даде ми някои идеи как да подобря моите.

  Отговор

 12. Не знам за София… отдавна не живея там. В Пловдив има кафе „Балабан“ в стария град. Не знам дали кафето им е много хубаво, но уютът го има.

  Отговор

 13. Можеш да опиташ Lime срещу пазарчето на Граф Игнатиев. Не съм пила кафе там, но обстановката е много приятна

  Отговор

 14. За мен засега най-близко до това място е вкъщи – със светлината, кафето, протяжната сутрин и уюта. Иначе най-ми се доближава Джимис на малките 5 – топло, уютно, изненадващо тихо, от балкона на втория етаж се вижда улицата. Кафето с мляко го сервират с каничка мляко – причината там да пия кафе. Лятото, на масите навън кьошето ми е хем старо градско, хем живо.

  Отговор

 15. това което описваш и търсиш се намира в Бургас и се казва City’s Cafe. Огромни прозорци, интериор в светли тонове, бар столове, сепарета или нисък бар пред прозореца, зала за непушачи, нет, вестници, приятно обслужване, хубаво кафе, напитки и меню с леки храни, торти
  ново е и наистина е прекрасно. все едно не си в Бургас. за кратко време се превърна в любимо. жалко, че няма сайт да ти покажа как изглежда.

  Отговор

 16. Ако търсиш вкус, за мен в София има само едно място където правят кафе, което да задоволи моят каприз – Мементо. Наскоро открих, че вече имат две заведения (което не знам дали повече ме радва или тревожи). Първото е на бул.Витоша (малко след ул.Солунска в посока НДК, в дясно). Другото е на ул.Г.С.Раковски, зад театър Иван Вазов (до агитационното бюро на армията). Става въпрос за техният бленд, другите (скъпи) кафета не съм ги опитвал, защото на това така и не мога да му се нарадвам. Аз предимно пия капучино Класико.

  В Пловдив е единственото кафене, което съм виждал в БГ, където на място си пекат кафето и също като Мементо бленда си е техен. Доста е добро – от там си купувам за вкъщи. Намира се зад кметството близо до пощата и непосредствено до магазина за инструменти Rising Force.

  Enjoy

  Отговор

 17. @Станислав:

  Това място в Бургас не го знам, но ще ми е интересно да го посетя! Обичам Бургас и хубавите уютни кафенета без пушек вътре… :)

  @Йовко:

  В София, не съм намерил идеалното място. В Starbucks кафето ми харесва всъщност (за първи път пих кафе в Лондон, в Starbucks, и беше доста добро) и също и ми харесва, че не се пуши вътре – но са малко скъпички и не са точно идеалното място. В повечето кафенета в София се пуши, това доста разваля атмосферата… Но още търся. :)

  Отговор

 18. Станислав.. къде се намира това кафе?

  Отговор

 19. Знам две такива страхотни места, но ги пазя в тайна и посвещавам малко хора в нея :D

  Отговор

 20. Разменяме ли една моя тайна за една твоя :)

  Отговор

Ако искате да споделите нещо