Очарование, твоето име е Везни

– Не се страхувам от тигрите, но се ужасявам от теченията. Нямате ли параван?
„Да се ужасява от теченията… не е присъщо на растенията – помисли Малкият принц. – Това цвете има много сложен характер…“
„Малкият принц“, Екзюпери

Стихия: въздух
Планета: Венера
Плюсове: обаятелен, елегантен, търпелив, неконфликтен, умерен
Минуси: нерешителен, суетен, бъбрив, непостоянен, колеблив
Мании: ужасяват се от самотата
Камък: опал, лазурит
Любима UNIX команда: nice

Не мога да не започна с такова заглавие. Съвсем нямам някаква специална причина да държа Везните да харесат поредното ми зодиакално есе, но определено съм разтревожен лекичко. До момента повечето неща, които написах бяха харесвани от съответните представители на поредния отбор. За Везните обаче, човек няма как да бъде сигурен. Никога!

Някой беше казал, че характерът на Везни е равни части доброта, снизходителност, справедливост, склонност към спорове, упорита неотстъпчивост, философска логика и колебливост. Аз бих добавил от себе си и още по малко от всичко останало.

Или по много от някои неща – и както вече подсказва заглавието – първото, което не трябва да бъде пропуснато е обаятелност и очарование. Пазете се! Това не винаги е само качество – това може да е и оръжие. Усмихвала ли ви се е някоя Везна? Да, нали? А отказахте ли това, което ви е помолила, no way – иска ли питане… Бих се изненадал да чуя обратното.

Преди доста години (вече май стават пет) нормалните колебания за това дали да напусна родния си град, работата си, средата и приятелите си бяха буквално анихилирани с две-три усмивки на една девойка Везни, която срещнах тук в София покрай първото си интервю за работа. Единствения път, в живота ми, когато съм имал нужда да звънна на някой приятел след първа среща с момиче от непоносимо вълнение и да възкликна: „Хей, нямаш идея каква жена!“ беше отново заради Везна (добре де, същата)… Изобщо понеже е рано да си говорим за жени-Везни, че текста е още в началото и рискуваме да обсебим цялата тема, засега първият извод е само акцент – неустоими са – вероятно и мъжете, въпреки че мен лично последните слабо ме интересуват, но според повечето астролози жената Везни е еталонът за жена – такъв някак дори недостижим – опасно умна, ослепително красива, невъзможно привлекателна. Ако ви трябва такава – сега е моментът – оглеждайте се кой има рожеден ден през октомври.

Везните е трудно да бъдат описани – дори Близнаци с вечните им промени могат да бъдат уловени, но Везни уж са толкова видими, а в същото време онова вечно люшкане насам-натам може да продължи толкова неопределено дълго и в толкова много посоки, че да изцеди всяко търпение.

Не случайно символът на зодията са везните в балансирано равновесно положение. Това е вечният стремеж на всяка Везна – хармонията и баланса. В равновесно положение всяка Везна се чувства прекрасно, щастливо и уютно… но… колко размишления, безсъния, колебания, терзания им е струвало това. Везните са се люшкали, люшкали, докато застинат в този покой.

Само подайте тема на някоя Везна и вижте какво се получава – ако лекичко сте подхвърлили някаква ваша лична позиция (демек сложили сте нещо на едната везна) това, което следва да очаквате е внимателно тълкувание на тезата ви (нещо като опипващ почвата оглед), след което контра-аргументи, които я подлагат на критика (за да залюлеят везната наобратно в стремеж към балансиране) ако се съпротивлявате спорът може и да се задълбочи, а ако се съгласявате постепенно ще стигнете до равновесния баланс. Обаче след много думи и тези и контратези. Везни са многословни. Думите за тях са играчка – хвърлят ги в пространството, стрелят ви с тях, комбинират ги самоволно. Думите за Везни са оръжие. Оставите ли им го, имате само един избор – да сте от техния отбор – другия със сигурност е загубил, но още не го знае.

Везните обаче не си признават, че обичат да спорят – всъщност те търсят баланса, оглеждат нещата от всичките страни. Те са измислили усукващите речта фрази, като „от друга страна“, „всъщност“, „в същото време“ или „обаче“. Не е необичайно Везни да не знаят как ще приключи темата, едно е сигурно – те ще стигнат до извода премервайки всички за и против – бавно и внимателно. Ако не ви се спори с Везни (което винаги е разумният избор – иначе само отдалечавате момента на равновесието), можете да излезете от разговора. Те могат и сами да си спорят – на всяка своя теза ще търсят контра-тези, различни гледни точки, и никога няма да изпаднат в едната или в другата крайност освен само за известни моменти от време, когато едната паничка на везните е в най-горната, а другата в най-долната си точки.

Колебливи са – ама наистина много – чак нерешителни. Не е ли естествено обаче да са такива, след като сте прочели вече горното? Умуват много, чудят се, анализират. За всяко нещо, дори и за най-дребните. Ако вземат решение преди да са сигурни в него, може да бъдат нещастни и да продължат да се колебаят в последствие. Ако сте девойка влюбена в колеблива Везна навярно вие първа ще го бутнете в спалнята, докато той се чуди свалил ли ви е вече и дали трябва да спи с вас или да ви предложи брак, или и двете или… нито едното, и в кой момент точно, и дали изобщо (за всеки случай) трябва да попита евентуално родителите ви… всъщност… може би… Като стана дума и за брак – какво пък – нали сме в ерата на еманципацията – може би именно вие да трябва да му предложите. Стига толкова съм ви подсказвал…

Но наистина стига толкова и за колебанията, че моето земно равновесие придобива хроничен световъртеж. Но докато моето земно (телешко) търпение си е чиста проба инат, то Везни са търпеливи в истинския смисъл на думата. А и къде без търпение ще се справят с всичките си лутания. Майтапът на страна – колкото и колебливи да изглеждат Везни са и добри слушатели (понякога), добри приятели и си струва да не подминавате с лека ръка съветите им. Най-малкото защото техните везни са се люшкали насам-натам около проблема ви и в крайна сметка някаква тяхна добре обмислена идея взела, че е изкристализирала. Затова ги изслушайте – може и да говорят много понякога, но в никакъв случай не дрънкат празни приказки.

И сещате ли се от много умуване и колебания до какво са се докарали? Ами понеже никога не спират да мислят и мозъкът е най-тренираният им мускул те са кошмарно умни. Не се майтапя. Онази девойка за която споменах в началото не бе точно блондинка, но е светлокоса, усмивката и е заслепяваща, погледът дълбок и изпепеляващ, тялото и изглежда абсурдно добре (в присъствието и повечето фотомодели могат да излязат в пенсия) и в същото това време (точно това не очаквате да напиша)… опасно умна. Ако някой не е пробвал колко страшно оръжие може да е комбинацията от неувладяем женствен чар и кошмарен интелект, значи все още не се е чувствал безсилен. Ако някой ден обявят награда за фатална жена съм убеден, че ще спечели някоя Везна. Всъщност въпросната девойка споделя и досега, че мъжете се стресират и комплексират в нейно присъствие…

Везни не обичат конфронтацията по природа – трудно е да се скарате с тях – те не искат да се карат – те само спорят – елегантно, уверено, с усмивка… Мъжете също се усмихват пленително за 99,5% от нежното народонаселние на планетата. Внимавайте девойки да не попаднете под влиянието на някоя тяхна усмивка. После приятелките ви има да ви обясняват, че нещо не държи на думата си (колебае се всъщност), да ви питат не е ли малко вятърничав и бъбрив… късно е… Ако веднъж сте клъвнали на усмивка отиде да не се видя – де ще му излезе края…

Везни са хубави – имам предвид външно – почти без изключение – и двата пола. Всъщност няма как – нали Венера им е закрилник. Ако не всички са безумно красиви, то са поне хубави или симпатични. На всичко отгоре одухотворени. Те са търсещ знак – какво друго може да са колебанията ако не лутане в тъмното около някаква цел.

Всъщност Везни търсят хармония – онзи баланс, който да ги накара да се почувстват завършени, себе си, истински. За всеки от тях това може да е нещо специфично, но е някъде в златната среда – никога не заемат крайни позиции, добри дипломати са – да понякога в най-разбалансираните си фази може да скачат от крайност в крайност, но само докато амплитудата на колебанията бавно тръгне към покой. Все пак са въздушен знак.

Да същото написах и за Близнаци, но има лека разлика и тя е, че чувствата, емоциите, релациите на Везни с нещата и хората около тях са истински, силни и искрени. Въпреки всички флуктуации – важните неща са важни и Везни няма да си позволят някакви моментни емоции да разбутат основите, на които са градили живота си досега.

Везни са интелигентен знак – със сигурност четат доста, говорят добре, с вечните си търсения почти са се докоснали до храмонията в изкуството, поезията, цветовете, визията – артистични са и ценят истински красивото усещане и впечатление.

Мъжете са обятелни и умни. Можете да разчитате на него за всякакви съвети – само не искайте бързи решения – там няма да се получи – трябва да почакате блюдата да се успокоят, да са огледани всички „за“ и „против“. Понякога ще ви дразни тази негова мудност, оглеждане на нещата от всички страни, дори дистанцираност (о, ужас!). Всъщност той е съдник, съдия – няма как да прецени правилно ако не се отдръпне лекичко. Може и да е влудяващо – спор няма – от две седмици гледам една Везна дето с часове клати чинийките над елементарно-очевидни неща, че в скоро време смятам да я застрелям да не се мъчи повече. На всичко отгоре жена – колебливост на квадрат.

Мъжете Везни може и да са непостоянни към жените обаче, нали трябва да опитат от много неща, усещания и преживявания. Понякога бъркат приятелство и любов (или се колебаят по средата), но винаги са щедри и почти винаги усмихнати. Всъщност направо са си прахосници – обичат да харчат за красиви и удобни неща и вещи или пък за приятни преживявания. Но като купуват търсят отново онзи баланс между цена и качество – ако има разумен прахосник на този свят пак трябва да я някоя Везна.

Везни не понасят хаоса – той няма нищо общо с хармонията, разхвърлени неща по пода или неподредени мисли еднакво успешно му влияят зле. Добре е да готвите прилично ако ще впечатлявате някой кавалер Везни.

Жената Везни е произведение на изкуството, другите и имена са драма, блясък и очарование. Нежна и фина като пухкаво зайче, когато иска да ви омагьоса и по мъжки прецизна и разсъдлива, когато се налага да ви помага или превъзпита. Тя е разумна, когато ви е нужен партньор и нежна и крехка, когато иска да ви даде сила или пък да получи внимание. Везни е актриса – и в живота, и в спалнята, и в ежедневието си. Не ме разбирайте погрешно – тя никога не е неискрена – може да ви спести нещо, по ред съображения, но винаги е тя. Ролите и маските са непривични за нея, когато са ползвани за заблуда. Тя е актриса на емоциите, така акцентира върху усещанията и чувствата си. Обича феерични и прозрачни дрехи, обича и да ги забравя насам-натам. Обича да изглежда така, че рефлективното възхищение да зарадва очите и, четейки възхитата във вашите. Обича тялото си и рядко се срамува да го показва – нормално ексхибиционизмът е вроден на жените Везни. (Само за протокола – във фотографските ми търсения съм работил с пет момичета, които са ми позирали голи – три от тях бяха Везни – със сигурност не е случайно, нали?) А това всъщност си има логично обяснение – тя знае, че има красиво тяло и приема за нормално възхищението към себе си. Всъщност изисква го – тя е тази която е започнала този изкусен театър в спалнята – влязла е драматично, нещото с което уж е облечена е почти невидимо, светлината пада така, че да останете без дъх… и ако не се сещате как именно да продължите за да подхраните тази виртуозност значи няма да изкарате дълго.

Трябва да почувства възхищението ви всякак, с докосване, с поглед, с интелекта си – ако не я докоснете навсякъде, където заслужава значи сте смотльо, каквото и да впечатление да са оставили у вас предишните ви приятелки. Това е истинска жена – много емоционална, много любяща и нежна. Истинска дъщеря на Венера. Не я подценявайте.

Вече го направихте! Мислите, че е лесно с нея ли? Сбъркахте – тя е точно толкова умна, колкото и вие (навярно излъгах – като те гледам как си се опулил неразбиращо в монитора направо съм сигурен – по-умна е!) – перфектно и стоят и панталоните да ви призная. При това без да губи и стотна елегантност. С усмивката си ще ви накара да направите каквото поиска, без дори да си помислите за думички като експлоатация или манипулация. Но можете да разчитате на едно – справедлива е. И откровена – поне в общия случай. И с удоволствие ще работи наравно с вас, без да очаква да я издържате – няма против и тя да ви издържа. Сериозно! Ако сте нейният избранник няма какво да я спре да ви обича, пази и уважава (или пък да ви държи в примката си).

Везни ненавиждат самотата – ако вече сте си харесали задочно Везни трябва да ви разочаровам – те много рядко са сами – от една страна, защото умни и красиви хора веднага се харесват някому, но от друга те просто се тресат от страх да не останат сами. Затова ако съвсем случайно се сблъскате със самотен представител на тази зодия уловете го преди да са ви изпреварили. Не на всеки му се случва да се докосне до любимци на Венера.

22 мнения за “Очарование, твоето име е Везни”

 1. Хей, мерси за милите думи, наистина. Но тъй като съм в депресия ще допълня есето с малко (или много, колкото ми се пише) информация относно отрицателните черти на моята зодия, понеже много от нещата, които си написал, ми се струват малко пресилени. Учудвам се, че Телец ги е написал.

  И така, първо на първо, малко Везни имат хубави тела – много обичаме да си похапваме и рядко си отказваме физически удояолствия. Но пък винаги се обличаме добре, така, че, дори и пълнички, да не създаваме впечатление на чудовище. Второ, пропуснал си да кажеш какво се случва, когато не получим гореспоменатите възхищение и любов, които винаги очакваме. При мен лично се получават състояния на истерия, която изливам върху приятеля си, който пък е Телец и вярва, че никак не е необходимо да проявява положителните си емоции, пък и никой няма право да изисква това от него, а когато все пак го направи, бива оставян да се блъска в стена от вдигнати рамене. Много от везните са ревниви, понеже ни се струва ужасно нечестно някой друг да получава възхищението, което по право се полага на нас (все пак МЕН обичаш, нали? Ако не, защо, по дяволите, си с мен, а не с друга, по-малко истерична, хубавица?) и това ни кара да си задаваме въпроси от сорта на „Наистина ли съм толкова красива, колкото мисля? Явно не.“, понеже сме ужасно самокритични. Също така, много хора ни обвиняват в твърдоглавие, понеже упорито защитаваме мненията, до които сме стигнали с много мислене. Все пак не е вярно, дори да ги защитаваме в момента на спора, другите мнения все пак остават в главата ни за допълнително обмисляне и евентуално прикачване към собствената ни теза. Много сме несериозни, често сме със слаба воля. Прекалено много търсим партньорство, което е условие за нещастие в много случаи. Също така много Везни се превръщат в религиозни фанатици (аз самата бях такава по едно време)

  Е, хайде стига толкова, май прекалих 🙂

 2. Дончо, моят блог също е зодия Везни, утре има рожден ден. Две от моите романтични връзки също са започнали през октомври и би следвало да са зодия Везни (макар момичетата да не бяха) и понеже зодакалните профили за разлика от много други хора за мен са просто весело забавление навярно може да се проктират зодиите и върху фирмите, ама първо какво са фирмите – субект ли?: Не са – те са някакво струпване на хора, ситуации и капитали – поведението им е вторичен ефект от някакви сумарни вектори и най-важното… ако седна да пиша такива неща хич няма да е весело – даже наопаки… особено за Microsoft – no thanks, благодаря няма нужда… ;-P

 3. Днес сутринта ми хрумна леко перверзна идея (ако се отнеса към навиците на Йовко за техно-сексите неща)!

  Йовко, Майкрософт е точно зодия Везни :). Вчера стана на 30 години… Според теб дали тези писания се отнасят и към фирмите? Ако можех, бих спретнал един „фирмен зодиак“ – зодии, ама за фирми :)…

 4. Деси, ама ние просто дружески си спорим. Търсим истината, така да се каже. Аз днес научих, че и шефът е Везна, и сега обмислям смяна на екипа, работата или аурата. Утешавам се с това, че аз съм почти и Дева (зодия, де!)…

 5. Всичко е написано много точно що се отнася до хороскопа! Не съм съгласна с нито една от вашите забележки отностно горенаписаното. Дали някой идва навреме или изпълнява или съотвено НЕ изпълнява обещания зависи от самата личност. Не случайно Yovko е написал, че везните са колебливи и нерешителни и това според мен обяснява защо някои представители на знака не изпулняват своите обещания. Просто мен ако питате се зачетете по задълбочено в хороскопа а не гледайте толкова повърхностно.:) Благодаря за вниманието и поздравления Yovko, справил си се чудесно 🙂

 6. Ех, какви неща мога да прочета тук 🙂
  интересно описание на везните, предвид че зодиите почти ги бях отрекъл, това ме връща да преосмисля някои идеи.. 🙂
  Добро описание, на място 🙂

 7. Йе ! 🙂 Трябва да се съглася (е, с някои маааалки уговорки)… Бях се изпопритеснил да не съм някоя нестандартна Везна, но явно аз съм стандарта – гледайте мен. 😛

 8. Ама вие направо ме кефите.. Гледайте само изреченията на Дончо…

  Алоу, Везните, какъв е проблемът? Всичко си е наред в материалчето :)!

  (спорът започва)

  Разбира се, в есето на Йовко има много неща, за които може да се спори, ако почна да правя списък, се опасявам че ще е по-дълъг от самото есе… Но то е така написано, че

  Направо мелодия се носи от люшкането на камбанките – като по Mike Oldfield 😉

  Man, аз обожавам да съм пристрастен – безпристрастността е достатъчно безцветна за да се напъвам да я забелязвам. 😉

 9. Аз обаче за разлика от Алекс трябва обаче да се съглася, че везните не си изпълняваме обещанията. При мен е често. В повечето случаи не е защото не искам, а поради други причини, но е факт. Иначе, Йовко, поздравления! Наистина много точно описание… Няма нищо, с което не съм съгласен за себе си…

 10. 🙂 с нетърпение очаквах есето за Везните… радвам се че си подвластен на тйхното очарование.

 11. Алоу, Везните, какъв е проблемът? Всичко си е наред в материалчето :)!

  Разбира се, в есето на Йовко има много неща, за които може да се спори, ако почна да правя списък, се опасявам че ще е по-дълъг от самото есе… Но то е така написано, че хваща и в яка клопка – ако започнем да спорим – доказваме истинността му, да си замълчим обаче не е присъщо на характера!

  Не мога да се съглася с Вера за обещанията на Везни. Досега съм имал възможността да се убедя неведнъж, че обикновено те (обещанията) се дават, за да се спазват. Нали?

  Йовко, много тенденциозно бе, man! То си личи от 150 hop-а, че си имал вземане-даване с Везна :). Много, изключително много обаче ми хареса това „ще я застрелям да не се мъчи“ :).

  И не на последно место: питаш ли ни как се вземат категоричните решения в нашето семейство? Hint: и двамата сме Везни. Да му мисли детето!

 12. Е добре … не разбрах само дали сме лоши или не?!
  Очарователни – добре, но полъха на вятърничави… 🙂
  Дали ще се сетите за случай, в който Везна да е обещала нещо и не го е изпълнила? Едва ли 🙂
  Друг въпрос е дали обещават …

 13. Сещам се за началото на една статия на Линда Гудман за Везните, която почваше така: „Когато говорим за Везните, наум идва само една дума – Характер.“

  Знаела си е жената…Както казва писанието, „Който има очи, да гледа…“ ;-Р

 14. Аз много мислих … и реших
  че трябва най-накрая да реша.
  Сама не знам какво реших 🙂
  реших, че трябва да реша.

  Според мен везните са благи хора, на които им е трудно да отказват. И когато не могат да ти свършат някоя услуга за която ги молиш .. казват с половин уста .. ще видя какво мога да направя без реално да ти отказват и така и не се стига до резултат.
  Иначе .. ако започнат да правят нещо :-))) ще го докарат до някъде. На мен лично колкото ми е по-голям ентусиазма .. толкова по-бързо свършва .. и после известно време карам по инерция .. докато най-накрая се изчерпя тотално. С годините осъзнавайки това започнах да се старая да изпипвам нещата и да ги докарвам до успешен край, но това определено не се постига без усилие от моя страна.
  Даже си мисля … че въздушните хора са малко едни безхарактерни .. попиват и се напасват към средата в която са попаднали и живеят по стечение на обстоятелствата. Има хора които като влязат някъде .. първата им работа е да подредят света по свой вкус… подреждат всекиго на мястото му, предявяват си претенциите кое как трябва да бъде, даже настояват на своето .. „остри камъни“ така да се каже. Везните са точно обратното. Способни са да се появят някъде … и да не нарушават реда и законите по които тече живота в мини обществото, да го наблюдават и изследват .. и после :-)) „душата с памук“ :-))) Не усещаш как са ти променили живота из основи и без да усетиш си се пристрастил към милата им дълбока усмивка :-)) и как си готов всичко да направиш за нея.

  Много е весело да наблюдаваш криза между везна и огнен знак. Везната е в състояние да го наблюдава спокойно докато си вихри емоциите и хвърля огън и жупел и после да го попита със спокоен тон „А сега, миличък, успокои ли се ? Хубаво, хайде сега да си поговорим!“

 15. Ето, почна се… Аз предлагам да отваряме бирите и да се позиционираме пред телевизора 😉

 16. С едно няма да се съглася никога – че ако обещаем нещо, не го правим… Ако има някой, комуто можеш спокойно да разчиташ, ако ти е обещал нещо, и да си сигурен, това са Везните. Да излъжат нечие доверие е удар, който те не могат да си позволят. Думата си е дума – този код на честта е бил измислен обезателно от някой Везни.

  За земния асцендент не мога да се съглася, но ако някой е успел да постигне такъв ефект, браво. Едно е вярно на 100% – това време и вечност нямат никако значение за нас. Точността за Везните наистина е имагинерна величина. Но пък винаги идваме! Я си представете среща с Близнаци – не само, че ще закъснее, може и изобщо да не дойде, ако види нещо друго интересно по пътя ;-)))

  И Йовко, ние не, че обичаме да спорим… Просто обичаме да обсъдим нещата и да изчистим някое дребно недоразумение ;-Р

 17. Много е романтично описанието. Не че не е вярно де :-))…
  Но мисля че непостояноството и постоянните терзания дали е така или не е така… са споменати малко мимоходом. Т.е. везните.. хем пасват навсякъде с тяхната чаровна усмивка, хем не могат да се задържат много на едно място и трябва постоянно да са в движение, да търсят нещо ново и вълнуващо.
  Искат да са център на внимението и ако не са или се чувстват нещастни или се опитват да привлекат вниманието… Ако го правят артистично и чаровно е добре .. но могат да бъдат и много досадни. :-))
  Не разчитайте везна да дойде навреме на среща или поне в 80% от случаите. Не разчитайте ако ви обещае нещо, че ще го направи. Трудно е да хванеш въздуха 🙂 Много трудно си пасват със земни зодии и с рогати.
  :-)))) но много много се пазете от Везна с асцендент земен знак … :-). Това е човек който е одухотворен и същевременно здраво стъпил на земята. Познава много добре всичките си налични оръжия 🙂 и земното и прагматичното с него му дава възможност да балансира нерешителността си и да я замени с бързи решения и още по-бързи действия. :-)))

 18. Един хинт кое ливидира тези мании – асцендент в Стрелец, Близнаци или Водолей ;-))) А ако и луната е там някъде, само стой острани и се наслаждавай на гледката. Това е забава един път.

  Най-смешното е, че води до други мании – разбираш предостатъчно от астрология, за да ти е ясно кое ме разсмива наудържимо именно в горепосочените случаи ;-))))

 19. жалко, че попадам на този материал месеци по-късно, но и аз като една Везни обичам да слушам хубави неща за себе си 🙂 и разбира се почти всичко написано не просто ми хареса, ами и ме накара да се почувствам горда, че съм представителка на въпросната зодия, още повече че материала е пуснат точно на рождения ми ден 🙂

 20. хей, аз съм везна, и също късно попадам на материала. Но ми се ще да си разпечатам страничката и да си я лепна, ей тъй за да я чета като съм депресирана, както и да я раздавам като пътеводител на всеки нов познат. Относно предпоследното мнение, за съжаление има много верни неща, с изключение на това, че моето тяло е меко казано чудесно, освен това винаги изпълнявам обещания и съм доста точна. всичко останало в материала на Йовко е перфектно огледално, това съм аз, браво. Радвам се, че мъж Телец го е писал, защото обичам мъж Телец, ала бих искала да разбера как моята виталност да се пребори с неговите амбиции. Но не се правете труда да ми давате съвети, пак няма да ги следвам…

Коментарите са изключени.