Дева - здравият разум

Дева - здравият разум

Когато се приготвиш сутрин трябва да се погрижиш и за планетата. Трябва редовно да изскубваш баобабите веднага щом ги разпознаеш. Това е много досадно, но много лесно.
„Малкият принц“, Екзюпери

Стихия: земя
Планета: Меркурий
Плюсове: разумен, спокоен, умерен, практичен, предан, интелигентен
Минуси: студен, хладен, дребнав, подробен, критичен, подозрителен, суетен
Мании: пунктуалност и лична хигиена
Камък:нефрит, сердолик
Любима UNIX команда: sort

Преди много време ми беше попаднала забавна хумористична статийка за това какво би отговорила всяка зодия на провокативно предложение в стил „Здрасти, маце! Искам да те чукам!“. Искрено се смях на отговорът на Дева и на една друга зодия, за която ще спомена, когато му дойде времето. Не заради друго, а защото въпросните отговори много добре описваха типични поведенчески модели на въпросните люде и извън сферата на секса и неприличните провокации.

Та отговорът на Дева според онази вестникарска изрезка беше: „Добре, но само ако си сложиш два презерватива и си вземем душ преди и след това.“

Дева винаги се презастраховат – ако ви трябва пунктуален човек, вгледан в детайлите толкова, че дори перфекционизмът на Телците бледнее определено нямате друг избор в каталога. Нужна ви е Дева. Те ненавиждат всяко неподредено нещо, всички разпуснати, разпилени неща, отношения или поведение. Не понасят неясните ситуации, безкрайните промени, вятърничавите хора, безплодните фантазьори и всяко нещо, което не е прекарано през центрофугата на разума. СТОП!

Това е квинтесенцията на тази зодия! В разни други зодиакални есета можете да намерите, че девизът на Дева е „Аз анализирам!“ или „Аз разсъждавам!“. Те точно това правят непрекъснато. Подобно на земните си братовчеди Телците, които си нямат планета-закрилник и са осиновени от Венера, която ги изпълва с емоционална чувственост, Девите също са сирачета – осиновени от пресметливия Меркурий, закрилника на Близнаците. Каква пародия нали? Девата, за която Близнаци са твърде въздушни (спестяваме думичката вятърничави от дипломатичност, която обаче никак не е характерна за Девите – предупредени сте!) се закриля от тяхната планета. И докато Меркурий дарява Близнаците със ум, стил, дар-слово и пъргаво въображение, то за Девите е оставил здравият разум, пресметливостта, аналитичността и мисленето.

Нали знаете какво е клъстер? Няколко компютъра, вързани заедно за да обединят изчислителната си мощ. Същия ефект можете да постигнете с няколко Деви в една стая, стига да ги накарате да си говорят… Девите, често са мълчаливи, а когато се разприказват може и да не изпуснат точно най-премерените думи. Всъщност страдат от излишна бъбривост точно, когато не трябва, а именно когато обсъждат недостатъците на другите. Твърде чувствителните хора могат доста често да бъдат неволно наранени от Дева и то не защото Дева им има зъб. Просто трудно надяват маски и са болезнено-откровени – всъщност ако не искат да ви кажат какво мислят за вас има точно два варианта – единият не ви харесват, но пък ви уважават и затова ще си спестят мнението си, а другият – много ви харесват, но никак не ги бива с комплиментите.

Силата им е другаде – логиката, разумът, планирането, прагматичността. Не им се сърдете ако в някакъв емоционален за вас момент Дева се държи като безчувствен пън и пресмята дивидентите от акциите си или пък как да си купи нов MP3-плейър, докато вие току-що сте си счупили токчето на най-любимите си обувки и ви се плаче неудържимо. И най-неправилното нещо е да му измрънкате, че е дърво – отговорът ще бъде: „Е и какво толкова – това е само едно токче, по дяволите“.

Дева са интелигентни, умни, търпеливи, но бурните неовладяни страсти ги притесняват – това не са техните води – нещо повече – изглеждат им несериозни. Трудно ще заинтересувате Дева с емоции тип мексикански сериал. Те обичат умерените неща, умерените емоции, реда и чистотата. Пак СТОП!

Чистотата е нещо, което са позиционирали в еталон. Дева са големи чистофайници. Няма да вкарате девойка Дева в леглото си, ако не сте сменили точно преди нея чаршафите. Освен това е добре да се изкъпете заедно – едно, че е секси и предразполага Девите да се поотпуснат – а друго, че въпросната Дева ще може лично да контролира хигиенния процес. Мъжете Дева сигурно притежават най-розовите (чак немъжествени) пръстчета на краката, които сте виждали – нищо чудно и да ходят на процедури за такива неща. Дева са суетни – да и мъжете!

И докато огненият Лъв, за който си приказвахме преди месец, обича разкоша, удоволствията и разхищенията, Дева е знака на скромността. Разсъдливостта им изкристализира в пестеливост, понякога дори дребнавост и стиснатост. Едни пуританчета просто. Но е похвален стремежът им към съвършенство и упоритостта им да учат другите. Навярно Дева са едни от най-добрите педагози.

В никакъв случай не мислете Дева за скучен знак – да наистина – те често водят почти монотонен живот, без много поезия и хващат морска болест при всяко житейско вълнение – но в същия момент те са здраво стъпили на земята, внушават доверие и респект и са чудесни служители. Ако търсите сигурност земната Дева е вашата пътеводна светлина. Може от време на време да е нужно да ги побутвате за да ви съдействат за нещо щуро или да го извадите от позата му на замислен сфинкс, но какво пък – никой не е идеален.

Ако обаче търсите реки от романтика, луди изненади, безкрайна отдаденост и кофи с емоции, навярно не точно от посоката на Дева ще потекат такива неща – те са сериозни хора, доста често идеалисти в основата си и духовно надарени хора. Вгледайте се в тях – почти във всяка Дева дълбоко дреме един източен мъдрец-учител.

Дева, често се тревожат за нещо – и това е нормално – той/тя е обмислил всички потенциални развития на проблема и не може да не се тревожи за последствията. Дева трудно стои на едно място – по-типично е да крачи из стаята – така се мисли по-добре. Някои Деви от нерви може да направят дори язва. А други кариера – Тодор Живков беше Дева…

Любовта на Дева е истинска, макар и понякога да ви си иска да ви я засвидетелстват по-топло и по-често. Те не си падат по състояния на загубване на ума – идва им недостатъчно стабилно 😉 Владеят страстите се и често така свалят мацки – коя жена ще устои на мисълта, че някой си отсреща е безразличен към нея. Той всъщност не е, но заради любовта не смята да забрави работата си, кариерата, спокойствието. Трудно сключват и брак – нали все много мислят. Момичетата Деви пък често са срамежливи, но не очаквайте да не са наясно за птичките и пчеличките – не се заблуждавайте от името на зодията – тези девойки могат да ви купят и продадът преди сте се усетили.

Сексът на Дева е спокоен и нормален – не ги провокирайте с нестандартни неща, за да не ги уплашите. Те са уравновесени хора – дори в леглото!

Дева често са красиви хора – хубостта им е земна и естествена и се впечатляват от чар и грация. И познайте още от какво… точно така – от трезв ум и разсъдливост. Няма смисъл да впечатлявате Дева с лукс – не че не обичат лукса, но рискувате да ви вземат за прахосник.

Мъжът Дева е готин, фин, изтънчен и умен господин, който предпочита момичетата да го преследват, отколкото той да гони някоя ефирна госпожица. Понякога е нервен и критичен, но в общия случай с любопитство оглежда света наоколо и се опитва да го подреди по свой вкус. За него връзката и семеството е дълг и отговорност. Чудесен приятел е, но за романтиката ще трябва да се понапънете лекичко. И да бъдете точна на първата среща, за да има и следваща.

Провокирайте го, но без да го вадите от равновесие – не винаги е лесно, но няма лесни неща на този свят. Трябва да положите някакви усилия…

Сещам се за един свой приятел Дева – докато неговата бъдеща съпруга (тогава още само колежка) въздишаше по него – той дори не загряваше, че момичето (също Дева) има сериозни чувства към него. Занимаваше се с учене, с участия в рок-групи, дори се зазяпваше в други момичета, докато тя тихо и предано присъстваше около него. Трябваше да минат две-три години за да стопли човека, че не гледа в посоката, в която е нужно, после още една за да си напаснат протокола на общуване и да се огледат един в друг и след това след още година се ожениха. Сега вероятно вече са с усещането, че са родени един за друг – любовта им е стабилна, нормална и истинска – каквато само две Деви могат да сътворят.

Жените Дева са най-разумните момичета в зодиака – понякога може да ви се сторят заядливо-дребнави и малко студени, но всъщност чувствата и са не по-малко силни от тези на всяка друга жена. (Има и една друга важна черта – постоянни са – спомнете си за момичето Дева от предходния параграф.) Просто тази ги държи под много строг контрол. Тя е истинска дама и се очаква да се държите подобаващо. Внимавайте! Тя е умела флиртаджийка – толкова умела, че може и да не усетите как нещо ви се е случило. Дева е отлична съпруга и майка, въпреки че със сигурност се омъжва късно и търси стабилен и умен мъж. Гозбите и са вкусни, домът подреден, а дечицата чисти, спретнати и много добре възпитани.

Е, понякога може да ви изнерви с манията си за ред и чистота, но пък когато е влюбена ще ви прощава всичко, че дори (не е за вярване) не вижда и недостатъците ви. Нали се сещате какво имам предвид:

– О, аз не съм никаква чистофайница. В къщи е ужасно разхвърляно и неподредено. Направо ужас!

Другият път почти можете да сте сигурни, че това е някоя Дева. И се вгледайте хубаво – навярно е дребничка, но хубава, (Дева остарява бавно и късно), направо е красива, грациозна и женствена. Спалнята ви винаги ще ухае на чисто, прозорецът отворен за чист въздух, а децата са заспали отдавна. Никъде няма да намерите жена, която толкова внимателно да оглежда всички детайли. Вие какво всъщност повече искате?

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България