Дева – здравият разум

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.
 1. Аз по скоро се чудя дали наистина вярвате , че зодията и съответният човек роден под нейният знак имат нещо общо с писанията за „какво харесват, какви са по харакетер и т.н и т.н“ , ще ме прощавате , но аз мисля че всичко е до човека :)

 2. Доста истина! Но има и още много… много… Дева никога не може да бъде описана и опозната достатъчно пълно, дори и сама да анализира себе си. Знам защо ви го казвам :-)

  Между другото страхотно медальонче!

 3. И идея си нямаш колко си прав!
  Само едно-две възражения имам – не сме толкова пестеливи, даже понякога сме склонни към прахосничество, и не е вярно, че не сме склонни към бурни емоции, стига да сме с подходящия човек, разбира се ;-)
  Чакам с нетърпение да прочета за Везните…

 4. Георги, късно се включваш – когато започнах да пиша тези есета казах какво имам наум и каква е целта ;-)

  Хриси, със сигурност си права! :P Hekata, знам! Просто искам да те видя влюбена в Скорпион, Овен, Рак или Риби ;-)

 5. И какво става ако Дева се влюби в Скорпион, Овен, Рак или Риби? Иначе съм съгласен с коментарите на съзодийничките ми, а искам да добавя … ако си влизал в мойта стая или си ми виждал бюрото ми в офиса в края на седмицата, щеше доста да се замислиш преди да напишеш онова за реда и чистотата.

  Георги и аз не им вярвах и ми е трудно да кажа, че им вярвам. Не мога да си представя, че хората можем толкова лесно да бъдем описани и сортирати, вярвам в личното. Но в описанието на моята зодия има достатъчно много неща които откривам в себе си развити до една или друга степен, за да посеят съмнението. Естествено като чета другите зодии също намирам общи неща, но струпването на такива в моята зодия е несравнимо и ми се струва тревожно необяснимо. Някой ден съм сигурен, че ще се намери съвсем научно обяснение (ако няма такова – простете невежеството), но дотогава остава да вярваме на това което искаме :).

 6. Ей, откога чакам да направиш една характеристика на нас, Девите и сега като я прочетох съм щастлив. Най – малкото поне 90% от нещата са верни. Особено за влюбването и така нататък. Само още не мога да разбирам дали някое момиче изпитва нещо към мен или не, ама нямам данни за анализ, за да намеря отговор. :)
  Keep up the good work, ккато се казва. :)

 7. @mosquito: Един асцендент или Меркурий в Близнаци, Водолей, Стрелец или Овен лесно би обяснил ситуацията с реда и чистотата :-))).

  Но се обзалагам, че вероятно дори хаосът ти е подреден – за другите изглежда тотален mess, но ако ти поискат червения молив, с който си подчертавал нещо преди седмица и оттогава не си ползвал, ще бръкнеш без дори да се замислиш на точно определено място и ще го извадиш като заек от цилиндър, м? :-)))

  Пък и, убедена съм, понасяш само своя си хаос, нали ;-)) Да ти разхвърля друг вероятно те надига на нокти ;-)))

 8. @mosquito: Алекс е много права. Дори хаосът ни си е подреден. И мието бюро в момента е в такава каша, но не ми отнема повече от секунда за да извадя от точното място точното нещо. На друг сигурно ще му е нужно поне час само да се ориентира откъде да започне :)

  А какво става ако Дева се влюби в Скорпион ли? Бих ти препоръчала да пробваш. Интересно преживяване е!

 9. @Алекс, Хриси

  Е прави сте… ако не с едно бръкване, то поне с едно отместване на купчината веднага изкача търсеното нещо. Като изключим очилата… това нещо имам навика да го губя по често отколкото ходя до тоалетна, и то естествено в рамките на апартамента. Предполагам обаче и затуй си има някой асцедент.

  Колкото до скорпионската история… изпуснах за малко една представителка на вида и явно ще трябва да си потърся друга, защото явно никой не иска да каже :).

 10. Нямам търпение да стигнеш до края на зодиака! Моето оплакване е, че Рибите чакаме най-дълго и получаваме все най-късия и несъдържателен хороскоп :(
  Колкото до Девите.. познавам мъже Деви, които са толкова вятърничеви, че лесно се бъркат с Близнаци… дали пък не е само външно?

 11. Ех, тези Риби, колко сте нетърпеливи :-)

  Какво да направя освен да обещая, че няма да е къс и несъдържателен. Вече на няколко пъти казах, че ще има special внимание към Риби. Първата ми Голяма Истинска и т.н. Любов беше Риби – няма как да съм равнодушен. Това не звучи ли успокоително?

  Не е добре да пререждам зодиака, че ще вземе някой да ме обвини в корупция! Въпреки, че като се замисля хората, за които бих извършил и престъпление са били все Раци или Риби. Има достатъчно налични доказателства ;-P

 12. Вече съм съвсем спокойна, но сега чакам с още по-голямо нетърпение хихи :) Все пак няма да се опитвам да те вкарвам в грях пред другите зодии ;)

  Ама да знаеш, че много ми вдигна настроението днес с този коментар :)

 13. Е направо се възгордях, че съм дева! Пълна светица – праволинейна, чистофайница, вярна съпруга и какви ли не още святости… Да, ама не! Понякога ми се иска да съм такава (най-вече „вярна“ ;) ), но нещо май не ми се отдава. Емоции и дяволизми колкото щеш! При това не съм на 15 години! Сигурно пак е от асцедента (моят е близнаци)…

  Иначе повечето неща са верни и написани така увлекателно, че за мен бе истинско удоволствие да ги прочета. Браво!

  PS. Все пак мъничко ми стана мъчно, че сме описани като пълни дървета в емоционално отношение и че май може да има нещо вярно :(( , което никак не е за възхищение…

 14. Никъде не пише пълни дървета, нито вярна съпруга ;-) Никъде не пише и че не си падате по флирта – даже наопаки ;P

  Иначе навсякъде и винаги има нещо вярно – както и във факта, че една жена винаги може да прочете нещо, което не си написал, но… може би си искал ;-)

  Заяждам се ;-P

 15. мда. като прочетох всичко, и в качеството си на една Дева съм съгласен с горното. Само дето едно нещо – ако даден индивид е Дева, с аксцендент Лъв – то определно този индивид си пада по разкоша и не е въобще скромен ;)

 16. Пак тези асцеденти се намесват. Имам чувството, че те са не по-малко важни от зодиите. Йовко, що не напишеш 1 наръчник как да си разбере човек асцедентите?

 17. За съжаление това е доста сложна математическа задача. Грубо можем да приемем, че двадесет и четирите часа на денонощието са разпределени почти по равно между дванадесетте знака на „циферблата“ на зодиака, което наистина е приблизително така. Понеже Земята се върти около Слънцето, но и около остта си се случва така, че през около два часа на хоризонта „изгрява“ ново съзвездие от зодиакалния кръг, точно така, както изгрява и Слънцето сутрин (точно заради това понякога асцендентът се нарича и изгряващ знак). Само дето различните съзвездия изгряват по веднъж всеки ден в различни моменти от денонощието.

  Асцендентът или изгряващия знак е този, който е изгрявал в момента на раждането на определен човек. Счита се, че асцендентът е маската, която даден човек носи пред обществото. Т.е. лицето Хикс, което да речем се е родило Козирог, но с изгряващ знак Риби по правило е прагматик и не особено романтичен, но заради изгряващия си знак в Риби може да успява изключително добре да се струва на околните изключително емоционален и раним.

  Различните астрологически школи отдават различно значение на изгряващия знак – има и такива, които твърдят, че той оказва по-силно влияние върху нечия индивидуалност отколкото слънчевия (този, който определя зодията ви), други пък примерно акцентират върху лунния знак или позицията на Марс и Венера.

  За да научи човек асцендента си е нужно да знае изключително точно своя час на раждане (с точност до минута ако е възможно), има значение къде точно се е родил (географски), за да са известни географските координати на мястото (в градуси северна или южна ширина и източна/западна дължина), има значение и дали в момента на раждането на въпросното място е действала някаква времева корекция (като лятно часово време, например). Всичко това се съпоставя спрямо разни астрономически таблици (или формули) за положението на планетите и се прави нещо като снимка на планетите и Земята, спрямо конкретното географско място и време в момента на раждането. Това всъщност представлява и хороскопа, математически – оттам нататък са тълкувания и аксиоматични концепции.

  Има два проблема – много е трудно да научи човек точния си час на раждане – грешка от порядъка на 10-15 минути може да те запрати в следващия или в предходния асцендент. Несъобразяване с лятно часово време е грешка с цял час за територията на България, а ако се вманиачим в детайлите трябва да си припомним, че дори за малката територия на България ако трябва да сме съвсем пунктуални би следвало времето в абсолютен вид примерно в София и във Варна да са леко отместени – т.е. на едното да е малко по-рано от другото ;-)

  Вторият проблем е още по-кофти – математиката за прецизното изчисляване е тежка (орбити, траектории на планети и т.н.) и не става на салфетка хартия – има достатъчно компютърни алгоритмизации, за което.

  Има груби приблизителни методологии за определяне на асцентента, но те имат значение горе-долу само ако асцендента ви се пада някъде към средата на двата му часа на действие за да се предположи, че грешката е минимална. Има и много web-базирани интерфейси (търси с Google – може и на български) за определяне на асцендента, които вършат тази работа и може да им се довери човек, ако се тества на 2-3 от тях и те му покажат едно и също нещо в резултат. Трябва обаче да се има наум голяма грешка – примерно 30-50% или повече…

  Всъщност класическата школа поставя най-голямата тежест за определяне на характера на човек на слънчевия знак – т.е. това съзвездие, в което се е намирало Слънцето, в момента на раждането му – демек зодията. След това следва лунния знак – т.е. в кое съзвездие е била Луната. Това са съкровенните потребности на един човек, това без което той не може – това което извън координатата на времето е важно за нас. На трето място значение има асцендентът или изгряващия знак – маската ни – другото ни аз, което показваме на обществото. На четвърто място е позицията на Венера – тя изразява любовта. Венера в Овен показва пламенност, в Близнаци повърхностност, а в Риби примерно интуитивност или чувственост. Следва позицията на Марс – тя изразява начина, по който се борим за целите си, амбициозността ни, жаждата, импулсивността – Марс в Скорпион означава страст, в Дева скромност, а в Телец – дипломатичност или миролюбивост. Другите планети също не са за подценяване, но понеже всяка се върти по своя траектория и в различни моменти се намира в различни позиции спрямо останалите тела на хоризонта не е особено лесно човек сам с подръчни средства да си изчисли хороскопа. Дори ако сте родени на границата на две зодии е добре да се провери точно в колко часа Слънцето е напуснало едното съзвездие и е навлязло в другото.

  И за да е още по-сложно всичките сметки се правят от гледната точка на Земята – демек тя се счита за център на всичко (понеже човека се е родил там) и нещата се въртят около нея. С други думи ако някой иска прецизен хороскоп или си издирва нужния софтуер и си прави сметките или си плаща на читав астролог да го направи вместо него – но няма смисъл някой да си дава парите на тези популярните из разни вестникарски статии, с имидж на врачки дето правели предсказания и не знам какво си още. Астрологията не предсказва нищо – тя се опитва да тълкува една щракната във времето статична снимка на Космоса. Това е в 80% математика и астрономия, а не гледане на кафе. И дори и тогава за нищо на света не бива да се взима насериозно…

 18. Това си е за нов постинг, не така в коментар! Направо не е честно.

  А няма ли софтуер, който да определя това нещо?

 19. Jd, аз съм такова. И съм нито стиснато, нито голяма привърженичка на разкоша. А за скромността – аз скромна ли съм? :-)

 20. А, Йовко, ще позволиш ли само няколко (не)съществени допълнения…

  …може да успява изключително добре да се струва на околните…

  Асцендентът съвсем условно е наречен „маска“. Много по-точно казано е „втора природа“, „друга същност“. Той съвсем не е някакво притворство, той Е нашата същност също. Така че, никак даже няма да се „струва“, а такъв асцендент много приятно за околните ще смекчи съвсем наистина иначе строгият и твърде прагматичен Козирог.

  И само да добавя, че Венера отразява подходът ни към любовта, приятелството, омразата – всичко, с което сме обвързани емоционално – любимите, приятелите, враговете ни… А Марс се отнася извънредно много също до секса и отношението ни към него, поведението ни тогава и предпочитанията ни там ;-)))

 21. С други думи ако някой иска прецизен хороскоп или си издирва нужния софтуер и си прави сметките или си плаща на читав астролог да го направи вместо него – но няма смисъл някой да си дава парите на тези популярните из разни вестникарски статии, с имидж на врачки дето правели предсказания и не знам какво си още.

  @mosquito: За целта е най-добре да се обърнеш към любимия си учител по математика, който така между другото да е доста запален по астрономия и номерология. Със сигурност ще ти спести голямото количество „ала-бала“ по темата :-)

 22. И с учителка по математика също става, Хриси!

  Дончо, има МНОГО софтуер – един от друг по-недъгав :-) Но има и достатъчно сносен…

 23. @Йовко: кой каквото го влече :-) Аз съм предубедена към учителките по математика – да ги нарека любими е изключено да стане, както и общуването на лични теми. Но виж учителка по физика и астрономия си е друго :-)

 24. Много весел и точен хороскоп :)
  По въпроса за любимата Unix команда:
  :~/bin> grep sort *.sh -l | wc -l
  2
  :~/bin> ll *.sh| wc -l
  12

 25. @Хриси учител, учителка, математика … по-добре да си остана непросветен, не ща да знам за ацседентите вече. Така ми остава удоволствието да откривам и познавам хората, а не да ги напасвам и следя дали отговарят на някакви критерии и общи зодиакални признаци, нещо което е неизбежно ако имам тази информация. Все пак съм Дева.

 26. Абе, като чета аз хороскопите ти (много свежи), си мисля какво ли става с телец с асцендент дева… не просто от любопитство :( Май някои детерминанти ми идват, хъ, в повечко в туй уравнение (и „наяве“ е така, честно, колкото и да не се доверявам на астрологията), малко забиващо става май, ама нейсе, то нали един път се идва на тоя свят ;)

 27. Аз съм Телец и наистина нещата, които прочетох са много верни… с нетърпение чакам да разбера някои неща за Риби…

 28. Чакам с нетърпение да прочета за своята зодия Водолей, тъй като не намерих нищо,… има два варианта :) да съм гледала със затворени очи или наистина още да няма… :)

Коментарите за затворени.

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: