Наскоро Джъмбо ми показа велика фотографска книга за осветление в портретната фотография. Всъщност почти без текст по страниците и. Авторът просто показва всяка светлинна схема чрез диаграма и няколко примера с хора – русокоса бяла жена, тъмнокоса азиатка, чернокожа жена и бял мъж, всички снимани по два пъти – веднъж на бял, и веднъж на черен фон. И така на всяка страница… Книгата е скъпичка, но пък със сигурност е най-доброто помагало по портретно светене, което ми е попадало в ръцете. А като си помисля какъв къртовски труд е било създаването и – и за фотографа, и за моделите му – цената определено спира да има значение. Вътре има над 150 светлинни схеми. Аз бих се самоубил ако трябва да заснема такъв учебник :)

В същия момент в главата ми се въртят няколко идеи – част от които са свързани с мои клиенти и приятели, а друга (евентуално) със семинарите и обученията около SimpleStudio, които освен практически, мисля да имат и виртуални/online емисии. В този ред на мисли, за една визуализация ми се налага да направя нещо сходно като автора на онази книга, макар и не толкова мащабно – а именно да направя поредица от почти еднакви снимки в различни светлинни условия и обстановка. Само като си представих обаче организацията на това нещо и бях на път да се откажа, докато не ми хрумна, че за целите на визуализацията ме устройва напълно тя да е 3D-симулация.

Преди време (за забавление) се бях запалил по 3D-моделиране, но така и не докарах до генериране на виртуални модели на разни същества, а и някак реших, че това не е… „моята чаша с чай“. В контекста на горната идея, обаче, реших да опитам да си сътворя моделка, с която лесно и бързо да опитам да направя въпросната визуализация направо на компютъра си, без да ангажирам нищо и никого. И след няколко часа вчера вечерта и днес… мога да се похваля с първото си виртуално същество – има си доста реалистична кожа, големи красиви очи и дори татуировки, движи се адски грациозно… изобщо мацка отвсякъде…

Гримът и е размазан, но не защото е плакала. Просто исках да видя колко реалистично би изглеждало. И още нямам никаква представа как да я облека, затова няма да я показвам в цял ръст, за да не загубим детската аудитория ;)

Редакция – 18 август:
P.S. Прежалихме детската аудитория…

Amy - virtual model

Amy - virtual model

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Хубава е, Йовко, а кожата й е много добра. Някой ден сигурно реализмът ще е на такова ниво, че няма да можем да различим 3D от истински човек.

  Отговор

  1. Може още по-добре и още по-фотореалистично, принципно, но това засега е повече от достатъчно :)

   Отговор

 2. Белегът на лявото рамо и тези хубави светли очи, така големи, много ми харесват.

  Възможно ли е реализацията да има нещо общо с makehuman? :)

  Отговор

 3. Ами и MakeHuman е на въоръжение, но не се спогаждаме достатъчно с него нещо. Ползвам цяла купчина неща. Не съм намерил all-in-one solution, а то май принципно няма.

  Отговор

 4. Доколкото познавам детската аудитория, тя може само да бъде спечелена от мацката в цял ръст. ;-)

  Отговор

 5. И с подходящите тагове и думички в текста да си вдигна и трафика към сайта, нали ;)

  Отговор

 6. +1 за грима и +15 за татуировката!
  Яка кака, напомня ми малко за една от моделките…

  Отговор

 7. Мммм, добре се е получило! Доста добре!

  PS +1 да види да види каката в цял ръст, много любопитен! Не може ли малко линкче и да пише „Ако сте 18+, кликнете тук, за да…“, както са популярните сайтове за бири? ;-)

  Отговор

 8. И в цял ръст е хубава! Толкова ли не ми вярвате? ;)

  Публикацията е обновена :)

  Отговор

 9. О, добра е и в цял ръст! :)

  PS Сега ще трябва в заглавието да добавиш „18+“ :-D

  Отговор

 10. красавица! много е изящна, особено ми допадна бенката над дясната й вежда:) в цял ръст – татусите са страхотни, наред с останалото :D

  Отговор

 11. може да я облечеш като рокер (с нещо кожено например- едно черно кожено яке и панталон и обувки на висок ток, а ако слагаш „цайси“ може да са от авиаторският тип. ;) ) понеже доста „рокерки“ са с татуировки

  пример: http://1.bp.blogspot.com/_HpWlM_BD7NM/SfliRST0h8I/AAAAAAAAAq4/cQSpXbtkjv4/s400/jessica-alba-dark-angel.jpg

  Отговор

 12. Майтапа настрана, ама… то и като с реалните жени… обличането се оказа далече по-сложно (и скъпо) от… събличането :)

  Отговор

Ако искате да споделите нещо