I, Simulation

Когато научих, че Aral Balkan ще бъде keynote speaker на тазгодишния OpenFest, който се случи през уикенда, се зарадвах адски много. И не – не просто защото той е отличен презентатор, а той наистина е толкова добър, че мнозина могат да се учат от него. А защото има какво да каже в много важни посоки, които напоследък всички (и аз не се изключвам от това число) подценяваме. А е много, ама много крайно време да се замислим.

Като започнем от виртуалното ни Аз, с кого, какво и къде споделяме, какви цифрови следи оставяме в една или друга платформа, какви услуги използваме, на какви доставчици и при какви условия се доверяваме… минем през разсъжденията за политическите и икономически влияния в днешния свят, корпоративната структура и финансови модели… запитаме се дали класическите схеми за финансиране на startup-и са безобидни и дали приемайки всяка цена за да случим идеята си е най-доброто нещо за света и потребителите ни… или дали не е време за поредната еволюция в обществено-икономическите отношения помежду ни…

Aral защитава и обяснява прекрасно онова, заради което едно време българската free/open source общност се поразделихме на два лагера – а именно дали това, че едно нещо, което е free (as a freedom) или open source е достатъчно за да бъде то по-добро…

Той много ефектно размахва и един голям предупредителен флаг към всички, които все се подлъгват по безплатни услуги и продукти, а е крайно време да забравим за тях. Защото цената, която косвено плащаме е висока (а може още и да не можем да си представим колко скъпо може да ни излезе някой ден).

Когато преди малко повече от година го открих (виртуално) – попадайки на един видеозапис на негова презентация – видях един различен визионер, който дано бъде чут от повече хора. Ние отново живеем с погрешните нагласи, че визионерите трябва да излязат от някоя голяма корпорация, а това никак не е задължително, и може би гледаме в грешната посока. Не само за визионери…

Лекцията на Aral Balkan на OpenFest беше много добра и който не е успял да я гледа на живо или online в събота, силно препоръчвам да изгледа записа и да запълни този пропуск.

Някои ще кажат, че им идва твърде емоционално, други вероятно твърде параноично, а трети, че е… много дълго, но отделете едни 60 минути от живота си и го изгледайте. Сигурен съм, че сте пропиляли повече време за далеч по-маловажни неща.

4 мнения за “I, Simulation”

  1. Признавам си, не бях чувал за него до преди OpenFest-a. За мен лично презентацията му беше най-доброто от цялото събите. Въпреки техническия гаф успя да запази спокойствие и направи впечатляващо представяне. Изненадващо дълбок и същевременно много земен човек. В краткия си разговор с него разбрах, че ще се мести извън UK, понеже по думите му ситуацията с неконтролираното събиране на данни там излиза извън рамките на въображението. Стискам палци да успее с HeartBeat.
    Този човек беше класи над останалите, без изобщо да искам да обидя някои от другите представяния. Единствено неприятно ми стана, че повечето от младежите сякаш го възприеха като проповедник на поредната конспиративна теория, който едва ли не иска да им разбие мечтите да бъдат новия Fb, skype, unameit…

  2. Ами нормално е за младежите – всяка възраст със стремежите и размислите си 🙂

    А не е само HeartBeat – зад ind.ie стои по-мащабен замисъл, дано да им се получи с времето, усилията и парите. Иначе те още през лятото се готвеха да се местят. Предполагах, че вече са го направили.

  3. Не съм бил на OpenFest, но покрай твоята статия гледах и наистина си заслужава 46-те минути. Страхотен човек и размислите и усилията му много ми допадат. Абонирах се и подкрепям ind.ie проекта им. Дано да успеят. Благодаря.

Вашият коментар