Месец на фотографията 2012

Месец на фотографията 2012

Преди няколко дни стартира третото поредно годишно издание на Месеца на фотографията 2012 на Фотоакадемията и партнорите и. Събитията в програмата са толкова много, че буквално всеки ден има по няколко. Както и достатъчно много извън София. Чуждестранното участие също е впечатляващо, но българските и младите автори също заслужават сериозно внимание. А най-хубавото е, че „месецът“ всъщност е съвсем „виртуално“ понятие и доста от изложбите ще останат на разположение на публиката си чак до средата на юли.

Имах кошмарни десетина работни дни напоследък и не смогвам да посетя и разгледам всичко, което съм планирал, но какво препоръчвам от видяното от мен до тук…

Вчера във Фотосинтезис беше откриването на изложбата на Румен Койнов – „Моята любов е Океана“. Някой днес написа във Facebook, че това е най-добрата изложба, която Photosynthesis са показвали изобщо някога…

Преди малко се върнах от откриването на две паралелни експозиции, изложени в Централата на Булбанк на пл.“Св. Неделя“. Можете да ги посетите в рамките на работното време на банката, понеже са разположени из самото пространство на салона за обслужване на клиенти. Панорамите на Ели Йонова (българска фотографка, живееща в Канада) са много цветни и емоционални – тя снима силно абстрактна фотография. В противовес другата изложба – тази на Веселин Малинов – e впечатляваща със съвсем друго – с една, колкото обикновена, толкова и мащабна безбрежност. Уникални, разпечатани в голям формат, спиращи дъха, зимни пейзажи ще можете да видите, ако се разходите до Централата на Булбанк, която между другото е Официална банка на Месеца на фотографията – и кой друг ако не най-фотографската банка в България. Никак не е случайно, че за втори път в рамките на около месец пиша за фотографски изложби с тяхно съдействие.

А Веселин Малинов, всъщност е момчето, което спечели и златото на FIAP на миналогодишната Фотоваканция с един чудесен и запомнящ се кадър с много гълъби…

Утре (всъщност ще е днес, когато ще четете това) или иначе казано в четвъртък, отново във Фотосинтезис, моят приятел Росен Русинов също ще се опита да разхлади лятото със своите градски зимни пейзажи. Неговите кадри са интересни и с това, че той целенасочено използва оптични несъвършенства и обективи със селективен фокус за да внушава настроения с фотографията си.

Друг мой приятел Начо Каменов – kubeto ще покаже „Фантазии“-те си във Велико Търново – от петък, до края на юни. Ако сте пропуснали да видите изложбата в София, Бургас и Варна, сега красотата на голото женско тяло, в опит да бъде преразказана, така както само обективите на Начо могат да го направят, ще впечатлява този път гостите и жителите на Търново.

Иначе програмата включва цели 101 събития в 43 локации на 6 различни градове в България. Разгледайте я. Със сигурност всеки ще открие своята тема и автор.

И накрая, понеже преди малко си поговорихме с Емануил Трейман, който е координатор на „Месец на фотографията 2012“ и който сподели, че не е спал нормално от два месеца, покрай организацията на всичко това… Поклон и огромни благодарности за усилията на всички замесени в случването на такива неща в България! Чудесно е! Сигурно е трудно. Но не се отказвайте! Има смисъл!

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България