N.B. Никола Борисов

N.B. Никола Борисов

Довечера в 20:00ч. в арт-център Фотосинтезис ще бъде открита нова изложба – този път на младия, но вече популярен и зад границите на България, моден и рекламен фотограф Никола Борисов. Съвсем наскоро три негови кадъра бяха избрани от Hasselblad за рекламната кампания на техни модели камери, с каквато снима и самият той (1), (2), (3).

По повод предстоящото откриване, а и защото той реши да направи изложба, в която да смеси професионалното с личното във фотографията, а именно модата и рекламата, заедно с нережисирания, репортажен, уличен портрет, който обикновено снима за удоволствие, го поканих да поговорим пред камерата за нещата от живота, стремежите, целите, препятствията, контрастите, около и извън фотографията…

Той прие, и макар първоначалната ми идея да беше да направим кратко интервю, от което да сглобя 5-минутно представяне на изложбата му, преди откриването и… всъщност се сетихме да изключим камерата почти цял час след като я бяхме пуснали. Говорихме почти на улицата сред шума на големия град и със сигурност Никола сподели размишления, които биха били интересни за много хора, дори не непременно изкушени от фотографията.

И доколкото изложбата няма нужда от представяне след като вече съм издал кой е авторът и – а тя ще бъде на разположение на посетителите на Арт-център Photosynthesis до 19 септември и всеки ще може да я разгледа на спокойствие, затова сега издавам малка част от разговора ни с Никола Борисов.

Тези, които биха искали да видят и продължението на видеото ще имат тази възможност до няколко дни. А дотогава на разположение са кадрите от изложбата. Днес имах възможността да надзърна предварително… Струват си разходката до галерията на кръстовището на Паренсов и Левски. Наистина…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България