Утре, 21 април (събота), PhotoSynthesis организират представяне на фотографски продукти, като в програмата влизат системата светкавици на Nikon, обективите Lensbabies със селективен фокус, аксесоарите на LumiQuest за дифузно осветление, легендарните филтри B+W, както и новата 14-мегапикселова DSLR камера Sigma SD 14, която използва революционния X3 сензор на Foveon.

Тричасовото шоу не е за изпускане, още повече в контекста на стремежа на PhotoSynthesis да са близо до клиентите и феновете и да провокират диалога с тях, което означава, че демонстрациите и въпросите и отговорите се подразбират като основна част от проявата.

Началото е от 16:00 часа в магазин PhotoSynthesis, фоайето на SkyCity център в кв. „Гео Милев” в София, който не е бил там ще има добър повод да се запознае с екипа на най-иновативния фотомагазин в България. Адресът е ул. „Коста Лулчев” 52. Аз смятам да съм там – нищо, че трябва да изляза два часа по-рано от работа.

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Здрасти Йовко :)

  Като стана въпрос за този photo event да ти припомня, че повторното пътуване до о. Тасос от 24 до 27 май е в процес на подготовка и офертата към теб все още важи :)

  Смятаме половин ден да използваме за разходка по Кавала на Бяло море, после да прекараме два дни на острова. Там ще имаш на разположение велосипед (от Янис) или кола (моята) ако искаш да си правиш някакви фото разходки.

  Ако не можеш да излизаш зад граница с твоята служебна кола можеш да пътуваш с мен.

  По принцип топлите месеци не са най-удачните за правене на природни снимки в Гърция заради маранята във въздуха, но ако не за фотография, то поне за релакс, топване, хапване и пийване нашата южна съседка е чудесно място. Влезе ли в Гърция, човек автоматично превключва в relax mode. Цяло чудо е, че успях да завърша училище там и после да ме приемат в университета :)

  Великденското фото-разказче предполагам си го видял?

  Отговор

 2. Знам, Владо! Ама още не знам дали ще имам фотоапарат до това време – защото ме обзеха идеи за upgrade и си продадох апарата. Ако всичко е наред ще се сдобия с ново тяло около 6-10 май, инак съм на лента. Докога най-късно трябва да кажа? Иначе за моята кола трябва да и доплатя застраховката май за чужбина иначе няма проблем – ще проверя…

  Отговор

 3. Не бях чувал за PhotoSynthesis досега. Аз се чудя дали да си взимам фотоапарат скоро, но за съжаление няма да мога да съм в София утре и да видя какво предлагат.

  Владо, разгледах фото-разказа – много готино ми се видя. Може лятото да се възползвам от съветите. Къде се пишат коментари в сайта ти? Или поне адрес за feedback има ли? :)

  Отговор

 4. Виждам, че поставяш лентата дори пред джобните сапунерки дигиталки :)

  Междудругото, разбрах че моята любима фирма за сапунерки дигиталки – Fujifilm ;) – също е пуснала update – сапунерка с незнам-си-колко пиксела и двойно повече ISO от предишния модел – цели 3200. Лично на мен, при сегашното състояние на техниката, ползата от увеличаване светочуствителността на сензорите ми се струва за много по-полезна от надуването на мега-пикселите. Ти как мислиш?

  Преди малко пуснах email на Янис, моя познат от Тасос, който има малко семейно хотелче на острова и при когото нощувахме миналия път. Питах го как изглежа положението с резервациите по 24 май, тъй като неговото хотелче е нещо като база на гостуващи маунтинбайкъри, и има голяма вероятност по празниците да се изсипе цяла група от България. Това е единственият фактор, който би наложил по-рано да потвърдиш твоето идване. Разбира се, можеш да вземеш и познати!

  Относно застраховката на колата в чужбина – най-добре провери при твоя застраховател. По принцип от тази година в „гражданска отговорност“ автоматично влизат и страните от ЕС. За каското често също е така.

  Относно транспорта предлагам да се комбинира така, че да няма разкарване на полу-празни коли. Не само поради екологични и финансови причини (гориво, такси ферибот), но и поради трудното паркиране в Кавала и запазването на компактна компания по време на пътуването. Ако идваш сам от София мога да уредя да оставиш Пежото на отговорно пазене при познати от Белица, след което да продължиш с мен надолу към морето. Всичко това разбира се зависи от броя на хората, и ако има такива от София колко ще са и дали ще си носят велосипеди.

  Също няма да е зле да си намериш някакви бански :)

  Отговор

 5. Хмм, и още нещо, откога съботата е станала работен ден в IBM? ;)

  Отговор

 6. Стига увеличаването на светлочувствителността да не е само в името на спорта. По-висока чувствителност означава повече цветен шум, особено на мижавите сензори в сапунерките. Така, че мен ме интересува дали тези цифри са използваеми, защото ако само си го имам като опция на копчето, но не смея да включа на повече от ISO 400 какво значение има, че теоретично имам 3200 :-) Демек същото е като с мегапикселите и… даже превърналата се в поредната маркетинг мания – стабилизация. Иначе лентата ми е слабост, ама вече зарязана в миналото – ако снимам на лента вероятността да види някой снимките в рамките на следващия месец (включително и аз) е не повече от 30%, защото да ходя до фото не се виждам освен по изключение. А след това тя (вероятността) рязко спада до (почти) нулеви стойности… Да живее сензора (и мързела)!…

  Засега не мога да потвърдя за Гърция, man! Ако не се обадя – считай ме пас по подразбиране…

  Тази събота е официален работен ден за цяла България ;-)

  Отговор

 7. При Fuji F10, която е с ISO1600 снимането на ISO800 излиза със съвсем допустимо количесто шум. При снимане на ISO1600 е достатъчно да се смали размера на изображението и много от шумовите артефакти изчезват.

  Предполагам, че новият модел на ISO3200 ще вкарва много по-малко шум при ISO1600 отколкото предишния, а това е плюс.

  Относно сайта на Sigma: не ви ли се струва, че някои от изображенията там са компютърно генерирани, а не истински снимки? ;-)

  Отговор

 8. Те всички снимки са компютърно генерирани в цифровата фотография, Владо ;-P

  Иначе това, което предполагам ти прави такова „ярко“ впечатление е по-голямата динамика на цветовете в тези снимки – именно това е посоката, в която въпросния сензор е силен. Ето защо.

  Ето ти и снимки от независими източници… А именно различни собственици на SD-14…

  Отговор

 9. Мерси за линка :-)

  Продължавам да мисля обаче, че дамата на сайта на Sigma (особено фрагмента с устните) не е жена, с която можеш да спиш :-)

  Трислойният сензор на Foveon настина прави качествена крачка напред със своята конструкция. Дали обаче настина има революционен скок в цветовата динамика? Интерполираният и смален 2x или 3x образ при обичайните еднослойни сензори не би трябвало да отстъпва значително при равна крайна резолюция.

  Във всеки случай Foveon пести смятане (разбирай ценен ток от акумулаторчето :-) при интерполацията и не губи (изглежда) ефективни пиксели. Това разбира се обяснява и тези 14MPix вместо обичайните 6до 8 :-)

  Отговор

 10. Има твърде много жени на този свят, приятелю, с които поради една или друга причина никога няма да преспим. Тъжен, злощастен факт, но такава ни била орисията! И сензора на Foveon има определено най-малка вина за това ;-)

  Иначе си прав – революционен скок няма, но еволюция на технологията със сигурност. А с времето ще видим накъде отиват нещата. Най-малкото засега твърде малко производители се престрашават да ползват Foveon.

  Отговор

Ако искате да споделите нещо