Риби – мъдростта на страстта и емоцията

„И тъй като той се усмихна леко с притворени устни, си казах още: В този спящ малък принц най-силно ме вълнува неговата вярност към едно цвете, образът на розата, която сияе в него като пламък на лампа дори когато той спи… И ми се стори още по-крехък. Трябва много да пазим лампите: един полъх на вятъра може да ги изгаси…
Вървях така и призори намерих кладенеца. “
„Малкият принц“, Екзюпери

Стихия: вода
Планета: Нептун
Плюсове: емоционален, чувствителен, гъвкав, грижлив, добър, идеалист
Минуси: нерешителен, непрактичен, откъснат от реалността, поддаващ се на влияния и внушения
Мания: търсене на хармонията
Камък: бисер, аметист
Любима UNIX команда: make love

Помните ли, че когато писах за Дева разказах за един виц как зодиите отговарят на недвусмислена покана от вида „Здрасти маце, хайде да се чукаме!“. И обещах, да кажа как отговаря още една зодия – ето я и нея – последната в кармичното колело на Зодиака. Но за това по-късно…

Риби навярно е най-интересният зодиакален знак. Не случайно нарекох и кръгът кармичен. Ако го разгледаме като такъв ще видим, че ако Овен бе бебето на Зодиака, с неговата първична импулсивност във всичко, то Риби е завършеността – мъдростта и интуицията, която човек е натрупал по пътя на дните си. И докато повечето знаци се колебаят между чувствата и разума си, то Риби вече знаят отговора на тези колебания. Съвсем друга тема е дали умеят да следват това знание.

И ако се вгледате в своите приятели Риби наистина ще откриете как сякаш едно малко дете е преминало, пораствайки, из всички зодиакални знаци и си е избирало какво от тях да добави в характера си, докато стигне зрялата мъдрост на Риби. Да, знам – сега ще ме попитате дали Риби е символ и на смъртта в кармичния кръг. Ами след като Овенът е началото, а Риби краят – отговорът би следвало да бъде „Да“, но нека това не ви натъжава. Според последните социологически изследвания, по непредставителни извадки, около 105% от Риби вярват в прераждането. И ако наистина се вгледате много дълбоко в тях ще видите, че интуицията им говори неща, които е трудно да са гепили само от една обиколка на колелото.

Факт е обаче, че Риби носят у себе си идеализма и ентусиазма на Овен (забележете, че са пропуснали да копират агресивността му), разумната кроткост на Телеца, ума и дар словото на Близнаци, прями и щедри са като Стрелеца, развили са до болка чувствителността на Рака (и малко странното им чувство за хумор), закачливи и общителни са като Лъв, предани като Козирог, добри организатори като Дева… да продължавам ли… Хайде да им обърнем персонално внимание, че те никак не обичат да бъдат сравнявани, а и се засягат лесно, да им се не види… И без това единствено от вас зависи какви ще са те – дали унили като разплакано лунно дете или слънчеви и весели като малко Лъвче…

Не, не съм се объркал – от вас зависи – не от тях… Представете си Риби като едно емоционално огледало, което отразява емоциите на всички, които ги заобикалят. Ако хората около тях са весели и мили – те се превръщат в прекрасни и любвеобилни същества, от които струи топлина и сърдечност. В същия миг попиват, сякаш с някакви невидими пипала, всяка тревога, която вие си мислите, че сте скрили дълбоко в себе си. Не – те са един невероятен емоционален рентген, който веднага ще открие, че нещо не е наред и вместо да се прави на клоун, рибката ще доплува някак елегантно до вас и ще ви запита какво не е наред по начин, който някак си ще ви остави в невъзможност да не излеете душата си.

В същия момент Риби трудно могат да открият някой друг, който да улавя трептенията им. Личната драма на всяка Риба е, че те са обречени да отразяват другите и да не могат да открият своето отражение у никого.

Като казах доплува – имате ли познати от тази зодия – забележете как ходят – особено ако са момичета. Не може да не забележите колко плавно и някак грациозно и с финес се движат, сякаш плуват във въздуха. Риби рядко са много високи, не винаги са с най-перфектните пропорционални тела, но почти винаги са обаятелни и очарователни, а много от тях направо красиви.

Риби е знакът на чувствата и страстите – емоционални и раними са, дори момчетата, на които им личи по-малко. Ненавиждат сухотата на нещата, ежедневната сивота, хищната практичност, вещите, човешките сблъсъци. Те винаги ще се стремят да търсят хармонията – дори там, където няма никаква разумна причина да съществува. Жаждата им за добро е непобедима. Търпеливи са, склонни са да загърбват себе си, в името на така лелеяната хармония. И както не е трудно да се предположи много от тях са хора на изкуството или се увличат по музика, рисуване, красота, естетика и дори… мистика…

Виктор Юго, Стайнбек, Енрико Карузо, Микеланджело, Корсаков, Шопен и Хендел са все Риби – дори Айнщайн – ами замислете се – неговата теория на относителността дали е повече физика или изкуство… Само една Риба може да си сътвори една относителна реалност и да си се рее в нея, махайки невъзмутимо с перки. Не знам дали съществува статистика какъв процент от хората на изкуството са Риби, но ако вече се чудите къде да си уловите Рибка, навярно не е лоша идея да пуснете въдиците на някой концерт, в художествената галерия, зад кулисите на театъра или пък на някой art-купон – колкото по-артистична е атмосферата, толкова по-богат и шарен ще е улова. (Само внимавайте да не попаднете на някоя нежна двойка от силния пол – Риби си падат по подобни екзотики в моралния си калейдоскоп).

А ако вече си имате Риби – пазете я от алкохол и наркотици – те се пристрастяват лесно – към вас, към старите картички от бивши обожатели, към какво ли не – а волята им не е силна за да се откажат от каквото и да било, с което са свикнали.

Риби се появяват на този свят с идеята да гледат света през имплантираните им по default розови очила. Даже и добре да познават реалния свят, много често (разбирай непрекъснато) това изобщо не им пречи да си живеят в своя подводен свят, пълен с красота, добродетели и благородство. Колкото по-гадно животът ги изплисква от уюта на океана им и те пльосват с облещени очи и жлътнали кореми на пясъка, толкова повече се вглъбяват в себе си и се налага някой да ги измъкне от вцепенението им за да ги пусне пак в аквариума.

Риби обичат морето, водните басейни, стоят дълго в банята под душа или ваната. Нормално – за воден знак като тях. Същото правят и Рак и Скорпион. Не обичат много да се надбягват с времето – предпочитат да заспят, когато им се доспи, да стават от сън в късния следобед. Трудно се вписват в корпоративните представи за прецизност. Най-добре за тях е да имат малък собствен бизнес, който да управляват със съдружник или да упражняват някаква свободна професия.

Символът на зодията е две риби, които плуват в противоположни посоки. Прилича ми много на Ин и Ян – черното и бялото, доброто и злото, разделението и единството им. Всъщност изненадан ли е някой, че Риби толкова много са се вгледали в тази пуста хармония.

За Риби животът е театър – той е мечтател, който се вглежда в детайлите, търси символи, чувства, предчувствия. Съчувства на който и където може. Когато Риби предчувстват, че нещо ще се случи, то обикновено се случва.

Риби са всеотдайни приятели, грижовни родители, и доста често чувствителни и безпомощни като деца. Много Риби с години плуват по течението преди да осъзнаят, че трябва да променят нещо около себе си. Това е зодията, най-склонна към брак и обвързване, но често това не ги прави щастливи, защото се влюбват толкова отчаяно и безвъзвратно, че интуицията им не винаги успява да заработи. А после пък вместо нея сработва вроденият им инстинкт към приспособяване и напасване. Започват да отразяват човека до себе си. Опасно е да бъдат с човек, който е в състояние да ги загърби и подчини.

Риби трудно се ангажират с конкретно мнение – колебливи са и предпочитат уклончиви отговори вместо „да“ или „не“ – дори за нещо много важно или пък нещо съвсем дребно. Както до преди малко са мокрили със сълзите си яката ви, така след малко могат да се разсмеят със своя звънлив смях, сякаш някой е натиснал някакво копче. Може и двете състояния да са истински, а може нито едно от двете да не е било искрено. Няма как да разберете, всъщност те и Риби не знаят. Казах ви, че за тях животът е пиеса, а в него има и сатирични и драматични роли. При тях всичко е илюзия – дори реалният живот. За да ги разбереш трябва да си на тяхната вълна, да освободиш цялото си въображение.

Не се заблуждавайте обаче, че това са слаби характери – те могат да носят на гърба си многочленно семейство с всичките грижи и отговорности, да управляват семейния бизнес и да спасяват света, членувайки в поне три обществено анагажирани организации. И всичко това едновременно. Шарени хора са. Сред познатите ми Риби има хакер, който е много читав IT консултант. Друг, който е човек на изкуството, което не е никаква изненада, разбира се. И още един, който пък се занимава с право. И могат да носят по много. А, да и повечето от тях се занимават с какво ли не още. Примерно юристът може да пише и софтуер, а IT консултанта може би тайно да е гениален художник например, но не знам със сигурност – още не се е издал…

Риби не са най-верният знак в зодиака – точно наобратно. Познавах една девойка Риби, която преспа с много добър приятел на нейното гадже, само защото той бил толкова готин, а още девствен и това му създавало комплекси. След което веднага отиде да се изповяда на гаджето си, разбира се…

Да, знам какво си мислите – но не е това. Нимфоманията не е по-често срещана при Риби отколкото другаде. Просто за Риби емоционалната изневяра е далеч по-страшна от физическата и не съвсем безболезнено, но приема и двата и вида горе-долу спокойно. Навярно затова някак си очаква така да бъде приета отсреща и неговата/нейната.

Не бързайте да ги съдите с вашия аршин. Техните морални категории са различни от вашите, тесногръдо нищожество такова. Примерно, от всичките ми познати и приятелки жени единствено една Риби изобщо не крие (включително и пред съпруга си, защото тя е омъжена и има дете), че и е адски любопитно да опита секс с някоя друга жена. Не – тя не е хомо – дето се вика, проверено е – със сигурност. Тя харесва мъже. Просто за нея това е експеримент, а не изневяра. Нямам идея как го оценява съпругът и, обаче. Но идеята беше, че това са особен чешит емоционални изследователи. А – да, Риби са и невиждано любопитни… И искрени… Нищо не крият. Сърцето си носят на длан, затова не злоупотребявайте с тях. Невинни са.

Сантиментални са – родени през март, какво да ги правиш – променливи настроения, наранени чувства! Само една Риби може да ви гледа, за нещо съвсем дребно така, сякаш сте убили невинен човек.

Мъжете Риби са странно явление подпъхнати в кожата на един толкова емоционален знак. Мечтатели са и обикновено попадат на практични жени, които да ги дебнат да не заплуват твърде надълбоко в към феерията на мечтите си. Проблемът на тези жени е, че артистичността на партньора, неговите творчески състояния (в които може да спре да ходи на работа, да не носи пари в къщи и да мечтае по тавана) обикновено я вадят от равновесие. И да – след сватбата това не се променя – ако това е толкова важно за вас – мислете докато е време.

Трябва да бъдете неговото вдъхновение. Ако е художник оставете го да ви рисува – дори гола – голяма работа, че ще изложат платната му в някоя галерия – нали сте неговата муза – живеем в 21 век, ако не сте забелязали. Ако пък е поет нека пише стиховете си по корема и гърдите ви, щом му харесва. Екстравагантно е, но не и неприятно. Той е артист. Нека твори.

Мъжът Риби се чувства прекрасно с комат хляб и чаша вино във вашата компания, особено ако се запалили камината и сте свалили всички дрехи от себе си. Но няма да се чувства кардинално по-зле с комат хляб, чаша вино и шепа приятели, с които обсъждат поредната си ергенска мания и бройкайки с поглед мацката на съседната маса.

Риби не прави сцени на ревност (поне не би трябвало) – по-скоро го интересува след като сте съгрешила как ще докажете бъдещата си вярност. Всъщност навярно вие ще имате повече поводи за ревност – той е интересен мъж, а и поддържа с приятелите си и от двата пола много топли отношения – демек съвсем не намира за нередно да утеши някоя стара приятелка в три след полунощ в прегръдките си. По дяволите, какво искате да кажете – та тя е изглеждала толкова отчаяно. Нали вече казахме, че Риби са адски състрадателни. Той не може да не бъде такъв. Ако сте властна жена и искате птичка в клетка – потърсете някъде другаде. Къш!

Разправят, че Риби е мил съпруг и любим – забавен и грижовен с децата – само дето трябва да го вадите от моментите му на меланхолия. Получава се на кафе с много усмивки, кино, театър, или пък вицове. Спомнете си, че той ще отразява вашето настроение. Ако му се цупите и мръщите ще ви се върне същото. Добре е да не потъпквате мечтите му – оставете го да плува в океана, не го затваряйте в домашния аквариум – той винаги ще знае как да намери пътя към къщи. Секването на поривите му ще го съсипе. А пък ако ви стиска да поплувате с него – още по-добре – давайте, водата е приятна!

Жената Риби, ах жената Риби! Ако някога такава жена е преминала през живота ви трудно ще я забравите. Няма и какво да се оглеждате наоколо – всички са заети. Да си гледал докато е било време, момко! Няма, и в склада няма…

Легенди се носят за тази чаровна девойка – това е мечтаната училищна любов на всеки мъж. Волна, загадъчна, с дълбок поглед и красиви очи, нежна и ефирна като докосване и… вълшебна любима и любовница – къде си мислите, че ще се вредите. На нея обикновено и се налага ежедневно да разкарва с лека картечница безкрайните си тълпи от обожатели.

Риби е онзи тип жена, която няма никакво желание да доминира мъжа – с удоволствие ще ви остави да и палите цигарата, да държите палтото и, да и спирате такси. Единственото, което иска е да я пазите от лошите, да се гуши в силните ви рамене и да ви гледа предано. Тя може толкова да не яде и да не спи, колкото копнее да принадлежи някому. Момичето Риби е убедена, че вие – нейният мъж, приятел, брат или баща сте най-силният на Вселената и само вие можете да я опазите от вълците, които искат да я отмъкнат като Червената шапчица. А пък вас, както си ви знаем колко са ви слаби ангелите, съвсем малко ви трябва да и повярвате, нали?…

Шегата настрана – жената Риби е мека и кротка натура. Най-прекрасният пристан, за който един мъж може да мечтае. Е, трябва да поразгонвате отвреме на време всички други, дето и се лепят като мухи на мед, но не може всичко да е идеално. Тя никога няма да ви предаде и никога няма да ви остави да си мислите, че сте нещо по-различно от самото съвършенство. Е, какво повече искате…

Добре де, след сватбата ще изпуска пара от време на време, ама те всички жени мрънкат, а пък тази ще си остане през повечето време мила, отколкото скандалджийка. Трябва да намерите начин да подхранвате щастието и – тя е романтичка, иска да чувства вниманието ви, а и да… обича секса.

В началото на текста обещах да си призная как според онзи виц би отговорило момиче Риби на директната ви покана да поомачкате чаршафите – „Аз не се чукам“, отговаря тя, „аз правя любов“. И ако ви обича – за това момиче няма нищо, което да я възпре да ви се отдаде изцяло. Само го направете красиво и бъдете джентълмен – иначе можете да правите всичко, каквото ви се иска на просташката ви душа. Тя изпитва болезнена нужда да бъде притежавана и обсебена изцяло. Отдава се по детски чисто, откровено и напълно. Ако не вземете всичко от нея, ще я нараните. Ако искате да почувствате какво означава една жена да е изцяло ваша пък макар и за час, трябва да вкусите от любовта на момиче Риби. Всичко е както трябва – бельото, парфюма, стенанията, дори осветлението. Нали ви казах, че за Риби животът е театър.

Онова, което написах за верността се отнася и за девойките Риби – не, те не са неверни, просто диапазонът на емоционалността им някак оправдава по-широко разбиране за изневяра. При нея много неща са спонтанни и в нейният емоционален свят това, че е почувствала нещо силно е съвсем достатъчно оправдание за дребно прегрешение или кратък флирт.

Преди много време една друга позната Риби, уморена от скучната си връзка с неподходящ за нея мъж, се сети за едно гимназиално увлечение и започна да се вижда с бившия си съученик. Постепенно връзката им прерастна и в сексуална, и единственият и аргумент да поддържа връзка с втория мъж, без да прекъсва тази с приятеля си бе, че намираше при него хармонията, която и липсвала в официалната връзка. Типично за една Риби обаче, тя не се реши да направи избор между двамата, защото склонноста и да се напасва и привързва към всичко, което я сполети вече бе казала своето и тя не смееше да прекъсне това, с което вече беше свикнала. Парадоксалното бе, че и двамата и обожатели знаеха в детайли за съществуването на другия и нейното раздвояване. И това съвсем не им изглеждаше като изневяра. Тя очевидно успяваше да обича и двамата съвсем истински и да се раздава докрай точно на този, с когото е в момента. И това продължи докато вторият реши, че е по-джентълменско да се оттегли и да направи избор вместо нея. Та такива са тези жени… Откъде знам толкова ли… Ами аз бях този, който си тръгна…

Вярно е, че се твърди, че най-големият процент проститутки са Риби. Но пък – повярвайте ми – убеден съм, че точно тези жени вярват, че така спасяват човечеството като намаляват бройката на незадоволените мъже и разпадането на нещастните бракове. Какво? Не са ли прави?

Иначе това, сякаш никога непорастващо момиче, е прекрасна майка и съпруга, красива и мила, обича да слуша окена или морето, което навярно и нашепва разни неща. Да, знам дърво такова, че ти нищо не разбираш, но я оставяй от време на време в нейният друг свят. Гледай да не забравиш годишнината ви, другото все ще ти го прости някак. Остави я да шляпа с боси крака из пясъка или да рисува заедно с децата ви, смешни жълти отпечатъци по тапетите. Тя винаги ще си остане едно малко момиченце – нали точно затова си я хареса…

А, да – забравих да кажа какво знаят Риби за дилемата емоционалност или разумност… Ами попитайте ги. Ще ви погледнат с дълбочината на своите нептунови очи и ще ви кажат, че няма никакво значение накъде те води разума, защото няма да стигнеш доникъде, ако си загърбил чувствата си. И няма смисъл да чакаш кармичното колело на твоя собствен живот да се извърти до Риби за да им повярваш… Дори самите те вечно страдат, когато не послушат сърцето си, колкото и погрешно да е това на пръв поглед според разума им.

15 мнения за “Риби – мъдростта на страстта и емоцията”

 1. Разкошно! Благодаря ти! Навярно не помниш, но аз също съм Риби 🙂

 2. А ти как мислиш – дали някога съм знаел? Важното е, че никак не ми е било трудно да го отгатна 🙂

  Къде си ти? Как си? Загуби се нещо през последните месеци…

 3. Много интересно 🙂 Откривам се в много от параграфите 🙂

 4. Интересно, но има доста неща, които отговарят на същността на рибите. А най-интересно е когато всичко, което си го знаел го открие някой друг, който не е представител на тази зодия.

 5. Аз, като един Стрелец, често нямам нерви да общувам с жени Риби, понеже е ужасно да се чувстваш като динозавърче-пубертет, пуснато в кристален дворец. Без никакво лошо чувство, хоп! и си потрошила нещо и докато се обърнеш да се извиниш…ой!…строшиш друго. И накаря сядаш с празен поглед и те е стах да мръднеш и си мечтаеш само да изчезнеш, при всичките топли чувства и от двете страни.
  Виж, мъжете Риби са друго нещо. Те са ми любими. Чувствителни и интуитивни са малко повече от средностатистическа жена, което ги прави невероятна компания. А освен това са от малкото мъже, които разбират какво значи да се ОТДАВАШ в секса. Също така в секса не може да ги стъписа и най-перверзното нещо, стига да усещат, че то е път към принадлежност и близост. Мисля, че те са най-невероятните любовници. Средностатистически, де:)

 6. Хе-хе, чудесно написано! И Спас от „Балканджи“ е Риба, а аз вярната му съпруга Рак, гарантирам, че повечето неща са истина. А за това, че е уникален съпруг, истина е!!! Защо не звъннеш, Йовко? Добре дошъл на рибешки рожден ден на 16-ти вкъщи, много ще ни е драго ;))

 7. Здравей Йовко и благодаря за написаното. Още преди година, когато започна с Овните, знаех, че ще си чакам за Рибите, и ето, че ги дочаках. Като наближи рождения ми ден и веднага се сетих, че тук трябва да има нещо, което искам да прочета. 😉

  Харесва ми да чета за Рибите, кара ме да се чувствам специална, но в същото време колкото повече чета, толкова повече се затвърждава усещането ми, че това, което и ти казваш, е самата истина: „Риби трудно могат да открият някой друг, който да улавя трептенията им. Личната драма на всяка Риба е, че те са обречени да отразяват другите и да не могат да открият своето отражение у никого.“

  Драматично е, нали? Като в хубав европейски филм. Красива трагедия. За себе си се надявам да откривам хармонията между двете крайности, пожелавам го и на всяка друга Риба.

 8. Привет, Yovko 🙂 Привет, Рибки 🙂

  Голямо и искрено „Благодаря“.

  Благодаря за това, че горните думи и истини „материализираха“ моите, така характерни за зодията, усещания за нещата (в случая какъв съм аз като Риба).

 9. В същия момент Риби трудно могат да открият някой друг, който да улавя трептенията им. Личната драма на всяка Риба е, че те са обречени да отразяват другите и да не могат да открият своето отражение у никого.

  Когато Рибите като мен осъзнават много ясно това, им става ужасно страшно и самотно в този свят. А другите хора често им поставят диагнози. Огорчението е жестоко. Казват, че съм егоистка, че мисля само за себе си и че отгоре на всичко ми харесва сама да се наранявам. На психиатър ли да ходя, или на самотен остров?

 10. Супер. Точни изброявания, емоционални нюансирания – справил си се, Йовко! 🙂

  При рибите (като мен) изглежда, че тъгата и меланхолията са като хемоглобина в кръвта, обаче докато рибката разбере, че трябва да ги приеме и да ги обърне в свое предимство ако не за друго, то поне за да живее в приемлив мир със себе си, може да мине целият му/й живот. Няма нищо лошо в тези чувства, защото често пъти те не са самоцелни, а са от състрадание към някого или нещо, което би могло да бъде и в другия край на съседната ни галактика. Сънуваме чужди животи дори след смазващ работен ден, виждаме неканени картини от срещи с други жени докато се любим със своята, чудим се дали секретарката на фирмата, в която сме на гости, ще е толкова студена и на маса с червено вино и свещи, въпреки че в момента сме на служебна среща с важни хора… Притесняваме се как ще реагира шефа, когато поискаме увеличение на заплатата, въпреки че всички добри карти са в нашите ръце… Дории даваме аванси на противниците си не поради идеята за честната игра, а защото ни е неудобно да сме от страната на човека, който дърпа конците. Абе, трябва да се чувстваме неограничени от никого и нищо – тогава можем да си разгърнем потенциала напълно.

  Проблемът обаче е, че в 99% от случаите ние сами се ограничаваме. Например, когато имаме ревнив партньор, ние самички се спираме от изневери или даже нормални приятелски излизания, защото мислим за този човек и не искаме да се чувства зле, колкото и да са тъпи причините му. Минава обаче време и когато в крайна сметка напуснем този човек, след като сме му се развикали, че вечно ни ограничава, разбираме, че този човек и дума не ни е обелил по въпроса – ние самички сме се спирали. Тъпо, а? 🙂

  Както и да е, Йовко, справил си се задоволително. Поздрави и усмивки.

 11. Може би докато четох написаното си помислих… добре… това не може да е истина… не може аз да съм такава. В следващия момент, след като се замислям малко, се примирявам. Май аз наистина съм типична рибка, макар и с някои неща да не съм съгласна. (Не заради това, че не са вярни, а може би че, май, не мога да повярвам, че някой е казал такива неща за изчадията като нас – хубави имам предвид… 🙂 )

  Ама това за ниския ръст и формите направо ме стъписа – все едно мене описа 😀

  Голямо и искренно БЛАГОДАРЯ! Честно казано… имах нужда от такива вдигащи духа думи… или поне аз така ги приемам!

 12. Досега бях попадал само на частично описание (предимно вярно) за тази прекрасна/ужасна зодия 🙂 аз също съм нейн представител и честно казано не мога да се представя в никоя от друготе. Благодаря ти за това 99,999999% пълно обяснение на тази толкова красива зодия 😉 … най-малкото мога да дам една по пълна представа на приятелката ми какво представлявам 😀
  Благодаря ти още веднъж :)))

Коментарите са изключени.