SimpleStudio – началото е факт

Естествено, че уикенда премина под знака на OpenFest. Тази година бях твърдо решен да се фокусирам върху SimpleStudio, старта на който отложих реално с две години – едната премина в двоумене вътре в мен, а другата докато намеря хора, които да се ангажират с него и да набера кураж да застана персонално зад проекта – с ангажираност, с финанси, с всичко. Странно се чувствах, когато застанах пред пълната Червена зала в събота. Рядко говоря толкова неуверено – не защото не съм убеден в това, което правя, а защото съзнавах, че оттук нататък много малко неща зависят само от мен. Дали ще има смисъл от SimpleStudio ще покажат идните няколко месеца и хората… Не, че не съм готов да преразкажа идеята, ако този и прочит се окаже неудачен, но много ми се иска от началото да напипаме вярната посока.

Да бъде меценат на собствените си идеи е характерно за всеки, който иска непременно да случи това, за което е мечтал. Това не е ново и за мен. Нито ме притеснява. Случвало ми се е няколко пъти, даже и с OpenFest, но някак си когато се хвърлих в идеологията на FOSS преди вече доста години се чувствах в свои води, бях от страната на профитата, които експериментират, търсят новото, провокират останалите. Докато макар и много страстен и запален любител във водите на фотографията си оставам любител. В момента ми е трудно да преценя дали това е предимство или недостатък. Май има и от двете.

Така или иначе решителната крачка е направена и съм любопитен да видя какво предстои. На 1 декември обявяваме началото на първия сезон. Който иска да снима със SimpleStudio може отсега да обмисля идеите си и да се подготви да ги изпрати от 1 до 14 декември. Семинари също ще има и занапред, но без някакъв регулярен график. Любопитен съм и кога ще можем да направим първата изложба на Creative Commons фотосите на SimpleStudio.

Предпочетох да не говоря за Creative Commons в събота. Темата ще се появи и развие в бъдещето, когато има и живи примери. И когато нещата започнат да се случват. Щеше да увисне във въздуха без ясен контекст. Почувствах, че е по-добре да го декларирам без да се увличам в разяснения.

Иначе, въпреки нервността ми преди старта, самият семинар протече чудесно. Джъмбо беше забавен, естествен и говореше увлекателно и разбрано. Публиката го слушаше с интерес – дори голяма част от нея с нежелание излязоха в почивка. Няколко души имаха късмета лично лектора да им асистира с построяването на осветлението в практическата сесия. Мисля, че повечето хора си тръгнаха доволни и искрено дойдоха да ми кажат, че стискат палци.

Лош привкус в устата ми остави само откритието, че не само online някои хора не умеят да прикриват липсата си на възпитание и такт. За жалост нямам добро мнение за българските фотографски форуми и ще се наложи SimpleStudio да промени някои наложени стереотипи в общуването, така щото да не се проявяват offline. Всякаква форма на нетактичност няма да бъде допускана в контекста на SimpleStudio – и се радвам, че без да го коментираме – останалите от ядрото споделят това мислене.

Важното е, че началото е факт. Сега ни е нужен попътен вятър. Радвам се, че Емо, Ангел и Ясен са наоколо. Радва ме ентусиазма на Джоан. Трябва да благодаря и на Юлия за очарователното и присъствие в събота. И разбира се, огромни благодарности за подкрепата на Джъмбо, Христо Кабадаев и Dynaphos за предоставеното оборудване, Жоро и Светлана от Photosynthesis, Иво от Profiled, Деси Гаврилова от Червената къща и огромно благодаря на Петрос, с който вече мислим даже и няколко хода напред, в повече от една посоки.

5 мнения за “SimpleStudio – началото е факт”

 1. Много се радвам на прекрасната и новаторска идея за SimpleStudio, за силата на Йовко и неговия екип да тръгне след мечтата си. Убедена съм, че нещата, които се правят с любов и творчески порив, имат смисъл и бъдеще.

  Вярвам, че тази нетрадиционна форма на творческа споделеност и взаимно импулсиране, наречена SimpleStudio, ще вълнува и ще се развива. Пожелавам на този проект и на неговия екип успехи, много вдъхновение и сбъднатост!

 2. Аз се чувствах изключително добре по време на тази среща. Първо защото знаех донякъде за историята на идеята ти и много се радвах, че има хора, които пряват нещата – не просто говорят за тях. Също така оцених отвореността на организаторите и идеята, а и на хората, които присъстваха, с които успях да си поговоря. Прав си за фотофорумите – за съжаление от контактите ми там съм останала с впечатление за претенциозност, което поне в мен убива ентусиазма за импровизации и ме вкарва в приетите рамки. На срещата в Червената Къща забелязах разликата в отношението и отвореността ти. Събитието беше добре организирано и особено забавно с присъствието на Джъмбо, а и също така – доста полезно особено поради техническата възможност да се види директно връзката между аранжирането на осветлението и резултата.
  От своя страна чакам да стане 1 декември, за да изпратя идеята си:)
  Поздрави!

 3. Първото нещо е да благодаря на Йовко и на всички останали, които направиха това незабравимо събитие възможно. Искам и да се извиня за моменталното си напускане на Червената Къща в края на лекцията, но то беше по непредвидени причини. Благодаря и за куража за участие в първият Ви сезон, и въпреки че не се чувствах готов ме осени една идея, която може да се реализира чрез SimpleStudio и която ще е обществено полезна поне според мен. Говорих си и с Джъмбо относно техниката в почивката, след това го притесних и във Фото Форума, но човека се оказа страшно разбран и отново ми даде съвет. Стискам палци и се надявам да мога да присъствам на всички ваши инициативи и прояви !!! Благодаря отново !!!

 4. На мен също много ми хареса, научих много полезни неща от професионалисти. Хареса ми неформалната обстановка и свежите хора както на сцената, така и сред публиката. Ще очаквам с интерес следващите ви прояви. Благодаря и успех нататък!

 5. Успех и от мен! 🙂

  Бях на откриването, беше чудесно, ще се радвам да има още такива събития и SimpleStudio да се превърне в образа от мечтата ти, Йовко! 🙂

Вашият коментар