SimpleStudio - началото е факт

SimpleStudio - началото е факт

Естествено, че уикенда премина под знака на OpenFest. Тази година бях твърдо решен да се фокусирам върху SimpleStudio, старта на който отложих реално с две години – едната премина в двоумене вътре в мен, а другата докато намеря хора, които да се ангажират с него и да набера кураж да застана персонално зад проекта – с ангажираност, с финанси, с всичко. Странно се чувствах, когато застанах пред пълната Червена зала в събота. Рядко говоря толкова неуверено – не защото не съм убеден в това, което правя, а защото съзнавах, че оттук нататък много малко неща зависят само от мен. Дали ще има смисъл от SimpleStudio ще покажат идните няколко месеца и хората… Не, че не съм готов да преразкажа идеята, ако този и прочит се окаже неудачен, но много ми се иска от началото да напипаме вярната посока.

Да бъде меценат на собствените си идеи е характерно за всеки, който иска непременно да случи това, за което е мечтал. Това не е ново и за мен. Нито ме притеснява. Случвало ми се е няколко пъти, даже и с OpenFest, но някак си когато се хвърлих в идеологията на FOSS преди вече доста години се чувствах в свои води, бях от страната на профитата, които експериментират, търсят новото, провокират останалите. Докато макар и много страстен и запален любител във водите на фотографията си оставам любител. В момента ми е трудно да преценя дали това е предимство или недостатък. Май има и от двете.

Така или иначе решителната крачка е направена и съм любопитен да видя какво предстои. На 1 декември обявяваме началото на първия сезон. Който иска да снима със SimpleStudio може отсега да обмисля идеите си и да се подготви да ги изпрати от 1 до 14 декември. Семинари също ще има и занапред, но без някакъв регулярен график. Любопитен съм и кога ще можем да направим първата изложба на Creative Commons фотосите на SimpleStudio.

Предпочетох да не говоря за Creative Commons в събота. Темата ще се появи и развие в бъдещето, когато има и живи примери. И когато нещата започнат да се случват. Щеше да увисне във въздуха без ясен контекст. Почувствах, че е по-добре да го декларирам без да се увличам в разяснения.

Иначе, въпреки нервността ми преди старта, самият семинар протече чудесно. Джъмбо беше забавен, естествен и говореше увлекателно и разбрано. Публиката го слушаше с интерес – дори голяма част от нея с нежелание излязоха в почивка. Няколко души имаха късмета лично лектора да им асистира с построяването на осветлението в практическата сесия. Мисля, че повечето хора си тръгнаха доволни и искрено дойдоха да ми кажат, че стискат палци.

Лош привкус в устата ми остави само откритието, че не само online някои хора не умеят да прикриват липсата си на възпитание и такт. За жалост нямам добро мнение за българските фотографски форуми и ще се наложи SimpleStudio да промени някои наложени стереотипи в общуването, така щото да не се проявяват offline. Всякаква форма на нетактичност няма да бъде допускана в контекста на SimpleStudio – и се радвам, че без да го коментираме – останалите от ядрото споделят това мислене.

Важното е, че началото е факт. Сега ни е нужен попътен вятър. Радвам се, че Емо, Ангел и Ясен са наоколо. Радва ме ентусиазма на Джоан. Трябва да благодаря и на Юлия за очарователното и присъствие в събота. И разбира се, огромни благодарности за подкрепата на Джъмбо, Христо Кабадаев и Dynaphos за предоставеното оборудване, Жоро и Светлана от Photosynthesis, Иво от Profiled, Деси Гаврилова от Червената къща и огромно благодаря на Петрос, с който вече мислим даже и няколко хода напред, в повече от една посоки.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България